Zdravlje Simptomi i pomoć 29. listopada 2018.

Kronična bolest koja zahvaća vlasište i nokte, a može napasti i cijeli organizam

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama.

Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može stvoriti trajni invaliditet. Ona je kronična i ne prenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože. Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja, osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam. U težem obliku može dovesti I do metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih. Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze te zbog često nagrđujućih promjena na koži dodatno stigmatizira oboljele.

Krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopad, Svjetski dan psorijaze.  Društvo psorijatičara Hrvatske kao član IFPA predstavlja javnozdravstvenu kampanju „Mi možemo sve“. Cilj ove javnozdravstvene kampanje je upozoriti i podsjetiti oboljele i širu javnost kako je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.

 | Author: Mare Milin Foto: Mare Milin

Bez adekvatne, pravovremene i dostupne terapije, oboljeli od psorijaze suočavali su se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život. Međutim, dostupna i visokoučinkovita terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim.

Nina Vojnić, Predrag Strunić, Andrija Dragija i Inka Marinić godinama se bore s psorijazom i zaštitna su lica ove javnozdravstvene kampanje kojoj je cilj osvijestiti i oboljele i širu javnost kako oboljeli uz terapiju mogu sve. Nina Vojnić primijetila je prve simptome psorijaze u ranoj mladosti. Kao i mnogi oboljeli suočavala se s problemom prikrivanja dijelova zahvaćene kože i biranju adekvatne garderobe. Predrag Strunić bori se s psorijazom već 23 godine. Nakon niza godina aktivne bolesti, sada je u remisiji i uživa s prijateljima i obitelji. Inka Marinić i Andrija Dragija već nekoliko godina koriste biološku terapiju koja ih je vratila punoj radnoj sposobnosti te pruža mogućnost ponovnog uživanja u sportskim i društvenim aktivnostima.

Oni svi osjećaju da mogu sve što prije nisu mogli zahvaljujući efikasnoj i učinkovitoj terapiji. Pravovremeno uvedena terapija bitno određuje tijek bolesti i uzročno posljedično stvaranje invaliditeta kod psorijatičnog artritisa, te uključenost ili isključenost pojedinca iz društva.

Uključeni pojedinac doprinosi društvu na svim razinama. Potrebno je osigurati trajnu dostupnost adekvatne terapije i njeno pravovremeno uvođenje, jer je cost-benefit analizom jednostavno izračunati koliki financijski teret predstavlja isključeni pojedinac sustavu u cjelini.

Važnost ove kampanje i poruke koju prenosi prepoznali su i poznati hrvatski glumac Amar Bukvić, radijska voditeljica i pjevačica Gina Victoria Damjanović, kantautorica i glumica Elis Lovrić te radijska voditeljica Katarina Moškatelo. Svi oni se slažu kako je sudjelovanje u ovakvim projektima nužno kako bi se šira javnost upoznala s problemima oboljelih, ali i mogućnostima liječenja.

Možda te zanima... Psorijaza - kronična bolest za koju nema lijeka, a nosi veliki psihosocijalni teret Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.