Zdravlje 27. listopada 2016.

Psorijaza - kronična bolest za koju nema lijeka, a nosi veliki psihosocijalni teret

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan psorijaze, koji se obilježava 29. listopada, postao je globalno događanje kojemu je cilj istaknuti težinu ove bolesti za više od 125 milijuna oboljelih u cijelome svijetu.

Na 67. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj 2014. godine, članice su usvojile rezoluciju o psorijazi, priznajući je kao ‘kroničnu, nezaraznu, bolnu, nagrđujuću bolest koja ima onesposobljavajući učinak i za koju nema lijeka'. U rezoluciji se također potvrđuje psihosocijalni teret bolesti te činjenica da mnogi ljudi s psorijazom pate zbog nedostatka informiranosti i pristupa zadovoljavajućem liječenju. Rečeno je to na edukativnoj radionici koju je u utorak, 25. listopada u Hrvatskom novinarskom društvu organizirao Zbor medicinskih i zdravstvenih novinara u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Novartis.

Aloe vera pomaže kod psorijaze

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje boluje 1 do 3 posto svjetske populacije

Bolesnici sa psorijazom imaju povećan rizik za razvoj pretilosti, pušenja, dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnog zatajivanja, srčanog udara, kardiovaskularnog mortaliteta, depresije i u konačnici mortaliteta. Također je važno reći i da je kvaliteta života bolesnika s psorijazom narušena istim ili većim intenzitetom nego u bolesnika s malignim bolestima, depresijom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima ili reumatoidnim artitisom. 

Na kvalitetu života bolesnika s psorijazom utječe više čimbenika poput težine, tijeka i aktivnosti bolesti, prisutnosti komorbiditeta, poglavito kardio-metaboličkih i psihičkih kao što su anksioznost, depresija i bolesti ovisnosti, te simptoma svrbeža i boli. Uz to, bolesnici s psorijazom razvijaju nisko samopoštovanje, osjećaju sram zbog fizičkog izgleda, frustraciju zbog neuspjeha ili zahtjevne terapije te su stigmatizirani“, rekla je prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dermatologica iz KBC-a Rijeka, voditeljica Referentnog centra za psorijazu.

 | Author: Promo Foto: Promo

Dodala je kako psorijaza utječe i na radno sposobne stanovnike jer je bolest uzrok visoke stope bolovanja, gubitka posla, teškoća pri novom zapošljavanju te je uzrok nemogućnosti napredovanja na poslu.

Koje su mogućnosti terapije?

Govoreći o terapijskim opcijama u liječenju psorijaze dermatovenerolog prof. dr. sc. Andrija Stanimirović, dopredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske, naglasio je da bolesnici očekuju nestanak kožnih lezija, smanjenje simptoma svrbeža i pečenja, manji gubitak vremena za njegu kože, izbjegavanje teških nuspojava te manje odlazaka liječniku i manje hospitalizacija. 

Adekvatna terapija poboljšat će kvalitetu života bolesnika, postići će se dobra i višegodišnja kontrola bolesti, poboljšat će se i psihički i emocionalni status bolesnika te će se smanjiti rizik od pridruženih bolesti. Biološki lijekovi tj. lijekovi koji mijenjaju imunološki odgovor, a koji se danas koriste u liječenju psorijaze, blokiraju specifične molekularne ciljeve uključene u aktivaciju i migraciju upalnih stanica kao i protuupalne medijatore imunopatogenetskog puta u psorijazi. Također imaju dobar sigurnosni profil, dobar učinak na kardiovaskularni morbiditet i mortalitet, dobar učinak na kvalitetu života bolesnika te na farmakoekonomske pokazatelje“, rekao je prof. Stanimirović koji je predstavio i sve ostale oblike terapije koje se danas primjenjuju u liječenju psorijaze.

 | Author: Promo Foto: Promo

Zdrave namirnice koje pogoršavaju simptome psorijaze

Potrebno je osigurati jednaku dostupnost liječenju

Predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske Inka Marinić istaknula je kako je u ovom trenutku najvažnije omogućiti liječenje biološkim lijekovima u svim zdravstvenim ustanovama gdje se liječenje psorijaze inače provodi, a kako bi se osigurala jednaka dostupnost liječenju. 

Naime, trenutne odredbe prema kojima se liječenje biološkim lijekovima može započeti samo u kliničkim bolničkim centrima i dalje čine dostupnost liječenja vrlo ograničenom te nekad i nedostupnom svim oboljelima kojima je liječenje potrebno”, istaknula je I. Marinić. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Odlukom je predviđeno da se liječenje mora započeti u kliničkoj bolničkoj zdravstvenoj ustanovi, a nakon prve provjere učinkovitosti liječenja nakon 12 tjedana, liječenje se može nastaviti i u drugim bolničkim zdravstvenim ustanovama.

Temeljem ove odluke, liječenje s biološkim lijekovima se može započ eti u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre Milosrdnice, KBC-u Split, KBC-u Rijeka i KBC-u Osijek. Ovom odlukom nisu obuhvaćene opće bolnice kao ni Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan“, dodao je prof. Stanimirović.

Neven pomaže kod svih bolesti, rana i nezdravih stanja kože

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.