Zeleno svjetlo dobilo je maslinovo i repičino ulje te avokado, a crveno loše masnoće iz pržene hrane. Sve masnoće nužno je umjereno unositi
Nisu sve masti neprijatelji zdravlja. Ima i onih koje su ‘pozitivci’ te su nužne u svakodnevnoj prehrani. Kako znati koje su masti dobre, a koje loše te u kojim sve namirnicama stanuju? Dr. Oz daje jednostavan i slikovit odgovor - zeleno svjetlo imaju zdrave mononezasićene i polinezasićene masti koje igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga i tjelesnih stanica. Žuto svjetlo imaju zasićene masti, a crveno svjetlo, odnosno ‘potpunu zabranu prolaza’ dobile su nezdrave trans-masti koje su okidači dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti.
Zasićene masti su na sobnoj temperaturi obično u čvrstom ili polutekućem stanju, a ima ih u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, maslacu i palminom ulju te kokosovom orahu. Trans-masti pak najviše vrebaju iz pržene i pečene hrane koja se pripravlja na djelomično hidrogeniranom ulju. Ima ih u prženim krumpirićima i krafnama te keksima i krekerima.
Još zanimljivih savjeta od dr.Oza, potraži na 24sata.