Zdravlje 17. svibnja 2022.

Selma Blair otvoreno progovorila o borbi s mulitplom sklerozom

Selma Blair o svojoj borbi s multiplom sklerozom
Foto: Instagram Glumica Selma Blair puno je vremena provodila u bolnicama tražeći odgovor za svoje stanje, a danas hrabro govori o svojoj borbi s multiplom sklerozom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svojoj novoj knjizi glumica je opisala trenutak kada je saznala da ima multiplu sklerozu i konačno je shvatila zašto ju je tijelo godinama izdavalo.

Američka glumica Selma Blair (49) odlučila je otvoreno progovoriti o svojoj borbi s multiplom sklerozom. U svojoj novoj knjizi otkrila je kako je simptome poput groznice, infekcije mokraćnog sustava, bol i utrnulost živaca i depresiju imala još od djetinjstva. U odrasloj dobi ih je pokušavala privremeno ublažiti alkoholom, ali su simptomi postajali jači. Oko 2008. godine je počela gubiti osjećaj u nogama što do tada nije osjećala, a opisala je i trenutak kada su je noge jednostavno izdale te je odjednom pala. 

Iako je tada bila sretna, aktivna i radila je, pomislila je da je možda problem u prehrani pa je odlučila angažirati kuhara da priprema vegetarijanska jela s organskim sastojcima i svježim voćem i povrćem. Jela je tempuru i ribu u posebnim umacima te je provodila puno vremena konzultirajući stručnjake i tražeći znakove koji su joj na kraju bili ispred nosa prenosi The Guardian

Posjetila mnoge liječnike kako bi našla rješenje

Pojavile su se i neuralgične epizode zbog kojih je osjećala intenzivnu bol u živcima, a jedna od gorih je bila tijekom obiteljskog putovanja kada su joj se noge počele nekontrolirano tresti. Dok je tražila razloge zašto joj se sve to događa, pala je u tešku depresiju i često je posezala za alkoholom. Posjetila je sve moguće liječnike koji su krivili hormone, depresiju, tjeskobu, iscrpljenost ili pothranjenost za njezinu stanje. Jedan joj je liječnik rekao da bi joj možda bilo bolje da ima dečka, a jedini doktor koji je spomenuo mogućnost multiple skleroze bio je njen oftalmolog kojeg je posjetila zbog bolova u oku kada je imala 22 godine.

Tijekom kolovoza 2018. Selma je doživjela još jednu potresnu situaciju. Naime na odmoru s prijateljima u Floridi odlučila je skočiti s broda, ali nije mogla pomicati svoje tijelo kako bi plivala. Shvatila je da se nešto jako loše događa te je nakon odmora otišla liječniku koji ju je poslao na magnetsku rezonancu i ispostavilo se da ima multiplu sklerozu. Liječnik je otkrio niz lezija povezanih s  multiplom sklerozom, a šest ih je bilo problematično jer su bile aktivne. Kada je čula dijagnozu, glumica je osjetila nalet emocija, ali i olakšanje jer je napokon sve imalo smisla. "Plakala sam, nije lako dobiti dijagnozu ni jedne kronične bolesti. Svi životni planovi počinju se mijenjati. Tijelo se okreće protiv tebe, zarobljena si u vlastitoj koži, sama sebi postaješ stranac", opisala je Selma. U tom trenutku pomislila je da se može nositi s tim i da će biti dobro. 

Možda te zanima... Sedam najčešćih ranih znakova multiple skleroze - prepoznajte ih na vrijeme Zdravlje

Liječnici su joj savjetovali da ne priča o svojoj bolesti

Liječnici su joj rekli da ne izlazi u javnost sa svojom pričom jer mnogi neće razumjeti njezinu dijagnozu. Brinuli su se da zbog multiple skleroze više neće moći raditi kao glumica, no Selma je objavila svoju dijagnozu u listopadu 2018. Godinu kasnije pojavila se i na Oscarima gdje je imala štap i posebnu haljinu kako bi mogla sigurno stajati na nogama. "Kada sam se pojavila na crvenom tepihu i vidjela sve te kamere, počela sam plakati. Moj menadžer došao je po mene. Ali, tada sam shvatila da nema povratka, otkrila sam svoj problem javnosti", rekla je Selma. Fotoreporteri i snimatelji su je u tom trenutku prestali snimati kako bi došla k sebi, a idući su je dan mediji prozvali heroinom što nije očekivala. 

Selma i dalje planira govoriti o svojoj bolesti jer smatra kako je to važno. Multipla skleroza utječe na svaki dio njenog tijela. Neke dane ne može zbog nje ni govoriti, a često i padne kada naglo ustane. Ponekad nema energije i spava većinu vremena, a ako ne uzme lijekove gotovo pa i ne osjeća svoje tijelo. "No, nakon dijagnoze više se ne moram pitati - zašto ja? Sada konačno shvaćam što mi se događa. Sada sam sebi najvažnija", zaključila je Selma.

Možda te zanima... Anđa Marić napravila prve samostalne korake nakon dugo vremena Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.