Zdravlje 10. studenoga 2021.

Sedam stadija teškog oblika COVID-a: Potresna priča liječnice

Foto: shutterstock Potresan opis razvoja simptoma teškog oblika covida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Liječnica Karen Gallard, stručnjakinja za dišne bolesti, ispričala je za Los Angeles Times kako izgleda teški slučaj zaraze korona virusom s kojim se sureće svakodnevno

Ja sam respiratorna terapeutkinja. Kako je četvrti val pandemije u punom jeku, potpomognut delta varijantom virusa, putanja zdravlja pacijenata koje svakodnevno primam previše mi je poznata. Kada dođu oboljeli koji su cijepljeni bolest obično staje na prvom stupnju nakon čega se oporavljaju. Da je barem takav slučaj za sve. 

Cijepi se! Ako odlučiš da cjepivo nije za tebe, evo kako izgleda kada osoba razvije teži oblik COVID-a. 

Prvi stupanj

Već nekoliko dana osoba osjeti simptome, no disanje postaje teško i odlučila je pomoć potražiti u bolnici. Razina kisika u krvi  pokazuje da je vrijeme za spajanje na kisik. Pacijent prima od jedne do četiri litre kisika u minuti i dobiva antiviralne lijekove, steroide i antikoagulanse. U bolnici pacijent provodi nekoliko dana, osjeća se loše i malaksalo, no ako uspije disati bez dodatka kisika, otpušta se na kućno liječenje. 

Drugi stupanj

Osoba sve teže diše. "Kao da se utapam", opisali su brojni pacijenti. Lijekovi koji šire dišne puteve malo olakšavaju disanje. Potreba za kisikom narasla je s četiri na 15 do 40 litara u minuti. Male stvari poput odlaska na toalet ili sjedenja postale su previše naporne da ih osoba sama napravi. Razina kisika u krvi opasno pada svaki put kada se osoba kreće. Vrijeme je za prebacivanje na intenzivnu njegu

Treći stupanj

Hiperventiliranje iscrpljuje pacijenta jer tijelo očajno traži kisik. Vrijeme je za neinvazivnu metodu upuhivanja zraka u pluća pomoću maske. Velika maska mora biti čvrsto pričvršćena za lice kako bi upuhivala zrak i opskrbila pluća dovoljnim pritiskom koji će ih pokrenuti. 

Četvrti stupanj

Disanje postaje još teže. Krv izvađena iz arterija potvrđuje da je razina kisika kritično niska. Pripremamo pacijenta za intubaciju. Ako je u stanju i ako ima vremena, savjetujemo pacijentu da nazove bližnje.

Spajamo osobu na respirator, sediranu i paraliziranu. Hranimo je kroz cjevčicu, spojena je na kateter i rektalnu cijev. Pacijentovo nepomično tijelo svakodnevno okrećemo na bok kako ne bi razvila plikove i rane od ležanja. Kupamo je i čistimo. Okrećemo osobu na trbuh kako bi oksigenacija krvi bila bolja. Radimo sve što možemo. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock "Dok izdišeš svoje posljednje udahe čujemo samo plač tvoje obitelji. I mi plačemo, dok te držimo za ruku"

Peti stupanj

Neki oboljeli prežive četvrti stupanj. Nažalost, mnogima se stanje ne poboljša i nakon nekoliko dana na respiratoru. Pluća uništena COVID-om trebaju lijekove i vrijeme da zacijele što se može postići pomoću ECMO uređaj za izvantjelesnu oksigenaciju, ali takav uređaj nema svaka bolnica. Ako je osoba donekle stabilnog zdravlja, prebacujemo je u bolnicu koja ga ima. Ako pacijent preživi putovanje uređaj mu može pomoći. Ako ostane u bolnici koja nema ECMO uređaj nastavljamo s liječenjem najbolje što možemo, iako nam nedostaje liječnika i radimo previše sati dnevno. 

Šesti stupanj

Pritisak potreban da se pluća rašire je toliko velik da zrak polako curi u tjelesnu šupljinu, umećemo cijevi kojima ćemo ga ukloniti. Bubrezi polako otkazuju i ne mogu filtrirati otpad koji proizvode lijekovi unatoč diureticima, tijelo otiče zbog nakupljene tekućine. Potrebna je dijaliza da bi pacijent preživio. Dug boravak u bolnici i oslabjeli organizam, osobu čine podložnom  infekcijama i upalama. Rendgenska snimka pluća pokazuje nakupljanje tekućine u plućima, a može se pojaviti i koji ugrušak krvi. Ove komplikacije više se ne mogu spriječiti, mogu se samo ublažiti. Krvni tlak naglo počinje padati i moramo ga podizati, no srce ipak staje. Nakon nekoliko pokušaja oživljavanja, srce ponovno počinje kucati. Pred pacijentovom obitelji je teška odluka. 
 

Možda te zanima... Zašto broj slučajeva COVID-a i dalje raste te kako na njega utječe cjepivo? Zdravlje

Sedmi stupanj

Nakon nekoliko posjeta i razgovora s liječnikom, obitelj odlučuje prekinuti održavanje na životu. Izvadili smo sve cijevi iz pacijentovog tvog tijela, uključujući i onu iz dušnika. Ugasili smo uređaje koji opskrbljuju kisikom. Dok pacijent izdiše čujemo samo plač obitelji. I mi plačemo, dok pacijenta držimo za ruku. 

Ovako izgleda mojih posljednjih 17 mjeseci. Ne postaje lakše s vremenom. Moje priče vezane uz pandemiju rijetko završe dobro. 

Karen Gallardo je respiratorna terapeutkinja u Community Memorial bolnici Ventura, Kalifornija. Ono što Karen svakodnevno prolazi sa svojim pacijentima događa se i kod nas. Značajno smanjiti šanse za ovakav crni scenarij možeš cijepljenjem, nošenjem zaštitne maske i pridržavanjem uputa stručnjaka. 
 

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sns

      Moj mlađi brat je točno tako umro s 47 godina i prestrašno je

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.