Zdravlje Simptomi i pomoć 28. lipnja 2021.

Schroth metoda pomaže kod svih faza skolioze

Foto: shutterstock Najčešći znakovi skolioze su: nejednaka ramena, jedna lopatica istaknutija od druge, neravan struk te kada je jedan kuk viši od drugog
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Skolioza je bočna zakrivljenost kralježnice koja se javlja najčešće tijekom naleta rasta neposredno prije puberteta.

Iako skoliozu mogu uzrokovati stanja poput cerebralne paralize i mišićne distrofije, uzrok većine skolioze nije poznat, a pretpostavlja se da oko tri posto adolescenata ima skoliozu.  "Najčešći vid skolioze je idiopatska skolioza koja zahvaća oko 80-90 posto svih osoba sa skoliozom. Klasifikacija 'idiopatska' znači da je porijeklo bolesti nepoznato", kaže Melisa Idrizi, vlasnica fizioterapeutskog centra Femur iz Zagreba.

Najčešći znakovi skolioze su: nejednaka ramena, jedna lopatica istaknutija od druge, neravan struk te kada je jedan kuk viši od drugog.

Većina slučajeva skolioze su blagi, ali neke deformacije kralježnice postaju sve ozbiljnije kako djeca rastu. Teška skolioza može biti onesposobljavajuća, a posebno ozbiljna kralježnična krivulja može smanjiti količinu prostora u prsima, otežavajući plućima pravilno funkcioniranje. Idrizi pojašnjava kako se skolioza dijeli u tri podgrupe, a one su:

  1. Infantilna idiopatska skolioza: uzrast od 1. do 3. godine (više izražena kod dječaka)
  2. Juvenilna idiopatska skolioza: uzrast 4. do 9. godine (u oba spola)
  3. Adolescentska idiopatska skolioza: uzrast od 9. do 17. godine (više izražena kod djevojčica).

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Melisa Idrizi, vlasnica fizioterapeutskog centra Femur iz Zagreba

Djeca koja imaju blagu skoliozu pomno se prate, obično rendgenskim zrakama, kako bi se utvrdilo pogoršava li se krivulja te u mnogim slučajevima nije potrebno liječenje. Stoga, neka će djeca morati nositi aparatić kako bi spriječila pogoršanje krivulje, dok će drugima možda trebati operacija kako se skolioza ne bi pogoršala i kako bi se ispravili teški slučajevi skolioze, piše Mayo clinic.

Tretmani i metode liječenja

Postoji nekoliko tretmana i metoda kojima se učinkovito prevenira ili pak kod započete bolesti, liječi skolioza. Liječenje može biti operativno i neoperativno, od čega se potonje sastoji od fizioterapijskih vježbi za kralježnicu među kojima se ističe Schroth metoda. 

"Schroth metoda su specifične vježbe koje kralježnicu tretiraju trodimenzionalno. Sastoji se od vježbi istezanja, derotacije trupa i vježbi disanja. Njima se postiže vraćanje kralježnice u prirodniji položaj, tj. izduljivanje, derotacija i stabilizacija kralježnice", kaže Melisa Idrizi i nastavlja: "Schroth metoda prilagođena je za sve deformacije kralježnice i nema kontraindikacije za izvedbu." 

Možda te zanima... Priča o 86-godišnjakinji koja je jogom izliječila skoliozu i pobijedila bolove Fitness

Koliko često djeca i mladi trebaju vježbati s fizioterapeutom, a koliko samostalno na tjednoj bazi kako bi osjetili poboljšanje ovisi o stupnju zakrivljenosti kralježnice te o riziku progresije. "Brzina rezultata ovisi i o tome je li je osoba već u nekakvom programu vježbi i koliko je tijelo spremno za promjene. Dakle, ovisno o stupnju zakrivljenosti osoba može kod nas dolaziti 1-2 tjedno, a ostatak tjedna raditi vježbe prilagođene kućnim uvjetima", zaključuje Idrizi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Apsolutno svakoj osobi se preporučuje cjeloživotno vježbanje neovisno o dobi. "Najvažnije je slušati tijelo. Onoj je naš jedini alat i neće nas iznevjeriti osim kada ga zanemarujemo. Treba slušati tijelo i sanirati tegobe kade se pojave. Krenuti na vrijeme izvoditi ciljane vježbe i terapije ukoliko su potrebne", savjetuje Idrizi i nastavlja: "Osoba će puno postići, ako vježba svaki dan ciljane vježbe 30 minuta", kaže Idrizi te naglašava da svakako valja pripaziti na ergonomiju na radnom mjestu jer ipak tamo provodimo najviše vremena u danu.

Antiperspirans Možda te zanima... Kako prepoznati šteti li ti tvoj dezodorans? Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.