Eko Mijenjam se na zeleno! 28. lipnja 2021.

Kako prepoznati šteti li ti tvoj dezodorans?

Antiperspirans
Foto: shutterstock Odabirom najzdravijih opcija u načinu života možeš se pobrinuti da rizik od raka dojke bude što manji.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve se više govori o važnosti korištenja zdravih sastojaka, osobito kad se radi o preparatima koji se nanose na kožu. Provjerili smo s fitoaromaterapeutkinjom Draganom Klarić iz Phyto Formule na što bismo trebali obratiti pažnju i koje sastojke izbjegavati kako bismo istakle našu prirodnu ljepotu i ostale zdrave.

Jesi li znala da prosječna žena svakodnevno koristi barem nekoliko kozmetičkih proizvoda na svojoj koži, a svaki od njih sastoji se od minimalno 10-15 raznih kemijskih spojeva? Čitaš li deklaracije i znaš li što sadrže tvoji kozmetički proizvodi? Ako do sada nisi možda je vrijeme da počneš.  

Zašto je kvalitetna kozmetika toliko važna?

Koža je naš najveći organ i štiti nas od štetnih UV zraka,  ulaska mikroorganizama te sprječava dehidraciju. No, kroz nju djelomično u tijelo mogu ući neke tvari koje bi bilo dobro izbjegavati jer dugoročno mogu imati negativne posljedice na naše zdravlje. Istraživanja su pokazala da neki od tih kozmetičkih sastojaka mogu imati negativan učinak na naše reproduktivno zdravlje; mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu u tijelu, potaknuti razvoj autoimunih bolesti te izazvati alergijske reakcije.

Zasigurno najštetniji sastojci su PARABENI, kemijski konzervansi, npr. butylparaben ima estrogeno djelovanje pa može utjecati i na razvoj ploda. Na deklaracijama se pojavljuju u sljedećim oblicima: methylparaben, propilparaben, dakle uvijek je dio riječi „paraben“. Koriste se u šamponima, regeneratorima, losionima i dezodoransima pa probaj odabrati zdraviju varijantu.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

SLS (Natrijev lauril sulfat) i SLES (Natrijev lauret sulfat) zaslužni su za stvaranje pjene i čišćenje, a možemo ih pronaći u gelovima za tuširanje, pjenušavim kupkama, pastama za zube, šamponima i sličnim proizvodima. Istraživanja su pokazala da su ti sastojci često onečišćeni 1,4 dioksanom, koji u stvari ima kancerogeno djelovanje, a mogu nadražiti i isušiti kožu, oči i vlasište i spadaju u agresivnije sastojke pa ih je bolje izbjegavati.

Triklosan se često nalazi u sapunima za ruke

TRIKLOSAN je konzervans s jakim antimikrobnim djelovanjem. Često se nalazi u sapunima za ruke s antimikrobnim svojstvima, dezodoransima i antiperspirantima. Do sada još nije dovoljno istražen, no pokazalo se da u većim dozama ima izrazito štetno djelovanje na ljudsko zdravlje (slabi imunološki sustav, smanjuje plodnost, narušava hormonalnu ravnotežu). Također, triklosan povećava otpornost bakterija na antibakterijske proizvode pa ukoliko dođe do određenih infekcija lijekovi ne djeluju. Zbog svog je djelovanja triklosan u nekim državama svrstan u skupinu pesticida.

TOLUEN je vrlo čest sastojak u lakovima za nokte i sredstvima za uklanjanje laka za nokte. Njegova je funkcija osigurati glatko i ravnomjerno nanošenje laka za nokte, a u odstranjivaču osigurava lako skidanje laka.  Produženi kontakt toluena s kožom uzrokuje osip, oticanje, svrbež i iritaciju kože. Povezuje ga se i s alergijskim kontaktnim dermatitisom.

Pripazi prilikom odabira dezodoransa

Jesi li znala da i antiperspiranti koje svi toliko volimo sadrže neke štetne sastojke kao što su aluminijske soli? Iako nas sve vesele dezići koji održavaju svježinu 24 pa i  48 sati, antiperspiranti sadrže soli aluminija, a djeluju na smanjenje protoka znoja sužavajući pore znojnih žlijezda i blokirajući izvodne kanaliće znojnih žlijezda. Mnoge aluminijeve soli djeluju iritirajuće i nadražujuće, što rezultira crvenilom i upalom kože.

Proizvodi za sunčanje s mineralnim pigmentom

Sigurno stalno čitaš u medijima da bi kožu stalno trebalo štititi od UV zraka, bez obzira na godišnje doba. No mnogi proizvodi za zaštitu kože od UV zraka sadrže toksične UV filtere, koji mogu negativno utjecati na naše zdravlje, a na deklaracijama se skrivaju pod sljedećim nazivima: oksibenzon, homosalat, oktisalat, oktokrilen i oktinoksat ili oktil metoksicinamat. To su kemijski filteri koji se povezuju s pojavom alergijskih reakcija na koži te narušavanjem hormonalne ravnoteže u tijelu. Stoga je bolja opcija koristiti proizvode za sunčanje s mineralnim pigmentima poput titanij dioksida i cink oksida koji se ujedno preporučuju za zaštitu osjetljive dječje kože. 

Male promjene su bitne, prati nas za još savjeta u projektu "Mijenjam se na zeleno"!

Naš partner projekta, HEP, do 2030. godine planira povećati udio obnovljivih izvora energije s 35 posto na više od 50 posto. Taj cilj planira postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Saznaj više ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.