Zdravlje Simptomi i pomoć 14. rujna 2022.

Ryan Reynolds javno se podvrgnuo kolonoskopiji, pronađen mu je polip

Foto: Screenshot/ YouTube Ryan Reynolds
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumci Ryan Reynolds i Rob McElhenney obojica četrdesetpetgodišnjaci objavili su javno snimke svojih kolonoskopija kako bi podigli svjesnost o raku debelog crijeva i važnosti preventivnih pregleda. Kod obojice su nađeni polipi u ranom stadiju.

Ryan Reynolds otkrio je da ima manji polip na debelom crijevu tijekom svoje prve kolonoskopije, koju je emitirao kako bi destigmatizirao postupak. Glumac iz "Deadpoola", 45, i njegov kolega Rob McElhenney, odlučili su se udružiti s Lead From Behind, organizacijom za podizanje svijesti o raku debelog crijeva, kako bi potaknuli ljude - osobito muškarce - da se podvrgnu zahvatu u godinama kada to liječnici preporučuju. U YouTube videu postavljenom na Reynoldsovoj stranicu u utorak, njih dvojica su objasnili da žele dokazati kako taj pregled može spasiti živote. "U normalnim okolnostima nikad ne bih dao da se neki medicinski postupak stavi pred kameru i potom podijeli. Ali budući da ovo može spasiti živote to mi je dovoljna motivacija da pustim film o tome kako mi guraju kameru u stražnjicu", rekao je Reynolds.

Tijekom zahvata Reynolds je otkrio da mu je na desnoj strani debelog crijeva pronađen "izuzetno suptilan polip" koji je odmah uklonjen. "Ovo vam je potencijalno spasilo život, i ovo vam govorim bez namjere za dramatiziranjem", rekao je liječnik Reynoldsu nakon pregleda i tom prilikom mu pokazao snimku tkiva, piše Page Six. Reynolds nije imao nikakve simptome prije nego što mu je otkriven polip, a liječnik je istaknuo da se upravo radi toga radi ova pretraga. 

 | Author: Screenshot/YouTube Foto: Screenshot/YouTube Ryan Reynolds

Kod McElhenneyja otkrili su tri polipa za koje njegov liječnik rekao da nisu zabrinjavajući, ali da je dobra stvar što su rano otkriveni i uklonjeni. McElhenney inače zvijezda serije "Uvijek je sunčano u Philadelphiji" našalio se da je pobijedio Reynoldsa, budući da je imao dva polipa više.

Nakon videa ide poruka: "Rak debelog crijeva se može spriječite. Ako imate više od 45 godina razgovarajte sa svojim liječnikom o kolonoskopiji".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.