Zdravlje 17. svibnja 2013.

Roboti kirurzi - budućnost medicine?

Operacijau
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Broj pacijenata oboljelih od tumora drastično se povećava, unatoč velikom napretku medicine. Onkolozi diljem svijeta smatraju kako metode i mogućnosti liječenja još uvijek nisu dosegle krajnju točku do koje može dovesti timski rad, ali i upotreba robotike. To je bila  okosnica skupa "Zapad i Istok protiv raka" koji se u travnju održao na Crvenom otoku pokraj Rovinja

Među deset najčešćih karcinoma su oni smješteni unutar probavnog trakta - karcinomi želuca, karcinomi gušterače i karcinomi jetre. Na Crvenom otoku o temama iz područja onkološke kirurgije, gastroenterologije i onkologije, a koje su se odnosile prvenstveno na liječenje malignih bolesti gušterače, jetre i želuca, govorili su istaknuti hrvatski liječnici, liječnici iz susjednih zemalja te vrhunski stručnjaci iz Japana i Južne Koreje.

Laparoskopska operacija tumora

'Vrijednost ovog skupa nije samo u spajanju Europe i istočnih zemalja poput Japana i Koreje, već u spajanju praktički različitih struka. Svrha toga jest ostvariti multidisciplinarni pristup liječnika diljem svijeta jer jedino tako možemo racionalno liječiti maligne bolesti današnjice', naglasio je dr. Davor Štimac, gastroenterolog iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, koji predsjedava medicinskom sekcijom Međunarodne asocijacije kirurga, gastroenterologa i onkologa (IASGO), udruženjem koje je i organiziralo skup.

Njegov kolega Miroslav Bekavac-Bešlin iz zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra ''Sestre milosrdnice'', također jedan od organizatora skupa te voditelj IASGO ogranka u Hrvatskoj, dodao je da se tako mladim specijalizantima pruža mogućnost da krenu u zemlje u kojima je medicina bolja i bogatija. Jedan od istaknutijih predavača bio je i doktor Ho-Seong Han iz Koreje, vrhunski stručnjak odjela kirurgije u bolnici u Seulu. Osim što predaje i na Medicinskom fakultetu, Han često zna u seulskoj nacionalnoj bolnici ugostiti liječnike kako bi od njega učili o laparoskopskoj operaciji tumora.

'Iako je Japan je na vrlo dobrom glasu kao zemlja vrhunske kirurgije, mnogi liječnici iz SAD-a, Britanije, Tajvana, Singapura i Italije dolaze u moju bolnicu učiti. Tri puta tjedno, a ponekad i četiri, radim operacije, koje znaju potrajati do šest sati i više', tvrdi Han te dodaje kako upravo zbog toga mnogi kirurzi tijekom operacija koriste robote.

Robot na mjestu kirurga

'Da bi netko postao kirurg laparoskopije, potrebno je uložiti puno truda i napora, a robot je u tom slučaju odličan zbog velike fleksibilnosti te usmjeravanja u bilo kojem smjeru. Kirurzi teško mogu dostići tu razinu koju robot ima.' Glavni je problem robotike, ističe, vrlo visoka cijena operacija koje dosežu do čak 10 tisuća dolara što si može priuštiti tek neznatan broj građana Koreje. Ne tako pozitivno mišljenje o robotici prilikom operacija probavnog trakta ima dr. Bekavac - Bešlin koji je okupiranost robotom usporedio sa zasljepljenošću novim lijepim automobilom koji pod haubom ima sastavne dijelove automobila koji su prethodili toj generaciji.

'To kažem zato što sam jednom prilikom u Tel Avivu želio operirati robotom, na što mi je kolega rekao da su ga odavno smjestili na tavan. Time je htio reći da proces pripreme robota za akciju traje oko sat i pol do dva sata u početnom dijelu.' Iako su prve generacije robota imale mogućnost operiranja samo u određenim segmentima, sada se i to mijenja. Hrvatska je svog medicinskog robota Ezopa imala još prije deset godina, ali je i on, unatoč velikoj investiciji, završio na tavanu u Slavonskom Brodu. 'Hrvatski liječnici su si dali truda, pa tako i ja, da odu van kako bi radili na robotima. Iako znamo koja je vrijednost toga, ne smijemo zaboraviti da je robot samo produžena ruka kirurga te nema svoju samostalnu aktivnost.'

Na sljedećoj stranici pročitaj o povezanosti hepatitisa i nastanka tumora.

Tumor gušterače teško izlječiv

Neizostavno pitanje u metodama liječenja bilo kojeg oblika karcinoma jest ono koje se tiče pronalaska učinkovitog lijeka te općenito metode koje sami možemo poduzeti kako bismo smanjili mogućnost oboljenja. Karcinom želuca se prema statistikama nalazi u blagom opadanju, dok je karcinom gušterače danas bolest kojoj praktički nema pomoći bez obzira na dijagnostiku i kiruršku terapiju. 'Perspektiva ljudi s karcinomom gušterače je vrlo loša, odnosno manje od pet posto onih koji imaju karcinom gušterače doživjet će pet godina unatoč svim terapijama. Tu trebamo zajedničkim promišljanjem naći nove načine kako pomoći tim ljudima i učiniti medicinu u tom smislu još uspješnijom', tvrdi Štimac.

Promjena načina razmišljanja pomaže više od robotike

Dodao je kako je kod tumora jetre najveći problem što se često u početku ne zna radi li se o primarnom ili sekundarnom tumoru, što naravno podrazumijeva različite pristupe i različite načine liječenja. 'Primarni tumori jetre su usko povezani s hepatitisima. Hepatitis B te hepatitis C su isto tako svjetske epidemije koje dovode do toga da pacijenti koji se ne liječe češće razvijaju cirozu jetre i hepatetocelularni karcinom. Pravovremenim intervencijama možemo spriječiti razvoj ovih karcinoma', rekao je Štimac te naglasio kako prvi korak u izlječenju, ovisno o vrsti tumora, čini način življenja. 'On podrazumijeva fizičku aktivnost, prestanak pušenja, promjenu prehrane. Dužnost liječnika je da i dalje poboljšavaju svijest bolesnika o zdravom načinu života, o tome kako svoju bolest vrlo često mogu sami prevenirati.

Puno više možemo učiniti za svoje zdravlje nego što će učiniti nekakav robot. On sigurno može pomoći jednom pacijentu, ali promjena načina razmišljanja pomaže tisućama bolesnika', zaključio je. Han je nadodao kako smatra da nas od pronalaska lijeka za rak dijeli još barem 50 godina. 'Napredak je ključan, pogledajmo samo koliko su se sportski rezultati poznatih rekordera unazad nekoliko godina mijenjali. Nisam siguran da danas netko može pretrčati 100 metara u pet sekundi, ali vjerujem da će za 50 godina sigurno netko i u tome uspjeti.' Optimistično vjeruje kako ovu bolest ne možemo automatski globalno iskorijeniti, ali da se ključnom lijeku približavamo svaki dan, što je istaknuo i poznatom uzrečicom Walta Disneya'Ako o tome možeš sanjati, onda to možeš i učiniti'.

Kako naučiti kontrolirati loše gene pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.