Zdravlje Brinem o sebi 05. kolovoza 2021.

Koju količinu zračenja na rendgenu primi ljudsko tijelo?

1/6
Foto: shutterstock Rendgenske ili X-zrake oblik su zračenja koji nastaje u rendgenskom uređaju i ima mogućnost prolaska kroz tijelo te tako daje sliku unutarnjih struktura tijela i pomaže liječnicima u otkrivanju bolesti

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pitali smo liječnika specijalista radiologije kakve se količine zračenja koriste u dijagnostičkoj radiologiji i postoji li ograničenje broja rendgenskih zračenja

Okruženi smo aparatima i uređajima koji nisu ni postojali prije 50 i 100 godina, živimo i radimo u prostorijama s više računala, mobitela, televizora, mikrovalnom pećnicom, a mnogi od tih uređaja gotovo su neprestano uz nas. Takvi predmeti su nam život učinili puno praktičnijim, a tehnologija i uređaji koji rade na principu zračenja, važan su dio medicinske radiologije koja ih koristi u svrhu dijagnosticiranja i liječenja raznih stanja i bolesti.

Rendgenska snimanja sastavni su dio medicinske dijagnostike od otkrića X-zraka 1895. godine. Rendgenske ili X-zrake oblik su zračenja koji nastaje u rendgenskom uređaju i ima mogućnost prolaska kroz tijelo te tako daje sliku unutarnjih struktura tijela i pomaže liječnicima u otkrivanju bolesti.

 | Author: Affidea Foto: Affidea dr. med. Jakša Škugor, specijalist radiologije

Iako su neželjene posljedice uz uporabu suvremenih uređaja i primjenu mjera zaštite od zračenja svedene na minimum, prije svakog provođenja radiološke pretrage treba odvagnuti vrijednost dijagnostičke koristi za pacijenta kao poželjnog rezultata pretrage i nepoželjnih rezultata pretrage.

Količinu zračenja na rendgenu ljudsko tijelo primi kroz nekoliko dana izloženosti prirodnom pozadinskom i kozmičkom zračenju

Rendgensko zračenje uglavnom nije štetno jer doze zračenja koje se koriste u većini radioloških pregleda su male, a prihvatljive u odnosu na očekivanu korist u liječenju. Također, doze kojima će pacijent biti izložen ograničene su postojećim međunarodnim propisima

Pitali smo liječnika specijalista radiologije kakve se količine zračenja koriste u dijagnostičkoj radiologiji i postoji li ograničenje broja rendgenskih zračenja.

"U dijagnostičkoj radiologiji vodimo se principom ALARA (as low as reasonably achievable) odnosno dozvoljena doza je limitirana na razumno nisku razinu kojom se može postići željeni cilj (slika) uz ništavne ili minimalne posljedice. Količina zračenja koju aparat preda tijelu pacijenta prilikom pregleda (bez obzira dali govorimo o RTG, CT ili angiografiji) naziva se efektivna doze (izražava se u Sivertima Sv), a u dijagnostičkoj radiologiji jedinice koje se koriste u mikro i mili Sv, pa tako npr. kod snimanja torakalnih organa doza iznosi 0,02mSv i to spada u malu efektivnu dozu, a istu primi i ljudsko tijelo kroz nekoliko dana izloženosti prirodnom pozadinskom i kozmičkom zračenju", objasnio je dr.med. Jakša Škugor, specijalist radiologije iz Poliklinike Affidea te dodao da broj pregleda ili postupaka koji uključuju korištenje rendgenskog zračenja kojima pojedinac može biti podvrgnut nije ograničen, odnosno ne postoje ograničenja za doze pacijenta jer se kreće od pretpostavke da je postupak nužan u dijagnostičkoj obradi, a sama obada mora biti opravdana. Ograničenje ozračenja („granice doza“) postoji samo za osoblje, ističe radiolog.

 | Author: Affidea Foto: Affidea dr. med. Jakša Škugor, specijalist radiologije

No u nekim slučajevima rendgen se nikako ne savjetuje, primjerice kod trudnica.

"Ne savjetuje se odnosno uvijek se izbjegava u trudnoći osim u slučajevima u kojima je ugrožen život, tada se može zaštitnim sredstvima (najčešće pregače) prekriti zdjelično područje, kao dodatnu mjeru zaštite. U slučaju postupka tijekom kojeg bi zdjelično područje i nerođeno dijete bili izravno izloženi rendgenskom zračenju, posebice dijaskopija ili kompjutorizirana tomografija prilikom kojih se primaju veće doze, a riječ je o postupku od ključne važnosti za majčino zdravlje, liječnik može uzeti u obzir odgađanje tog postupka, alternativnu pretragu, kao što je ultrazvuk ili može poduzeti posebne mjere kojima se osigurava da doza bude što je moguće manja", objašnjava dr.med. Škugor kojeg smo pitali kakva su pravila kad se dijete mora podvrgnuti rendgenskom snimanju.

"Kako za odrasle tako i za djecu, mora postojati klinički opravdan razlog izlaganju ionizirajućem zračenju i pri tome se držati principa ALARA", rekao je te pojasnio i postoje li sigurnije alternative rendgenskom snimanju.

"Alternativa su uvijek MR i ultrazvuk, a prije svega adekvatan i temeljiti klinički pregled", kaže naš sugovornik.

Affidea djeluje u Hrvatskoj od 2008. godine, pri tome osiguravajući široki raspon usluga po najvišim medicinskim, europskim i svjetskim standardima. Nudi dijagnostičke usluge i specijalističke preglede na četiri lokacije u tri grada; Zagrebu, Šibeniku i Splitu. Usluge dijagnostičkog snimanja uključuju magnetsku rezonanciju MR, višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju MSCT, rendgen RTG, mamografiju, ultrazvuk UZ. Affidea centri u Hrvatskoj postali su nezaobilazna odrednica kako privatnih pacijenata tako i pacijenata javnog zdravstvenog osiguranja (HZZO) upravo zahvaljujući kompetenciji tima vrhunskih stručnjaka, dugogodišnjem medicinskom iskustvu i velikim ulaganjima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.