Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 20. svibnja 2021.

Razina zaštite protiv koronavirusa nakon prve i nakon druge doze cjepiva

Foto: shutterstock SAD je prošli tjedan najavio da planira omogućiti treću dozu diljem države od 20. rujna, u vrijeme dok raste broj novozaraženih delta varijantom. Treću dozu cjepiva počela je davati i Mađarska svima koji su drugu dozu primili prije najmanje četiri mjeseca, a docjepljivanje za sve starije od 40 godine nudi i Izrael
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je objavio nove smjernice za cijepljene ljude, napominjući da se mogu okupljati u zatvorenom u malim grupama bez maski ili fizičke distance s drugim cijepljenim osobama i s necijepljenim osobama s niskim rizikom za obolijevanje od COVID-19.

Iako su nove smjernice popuštajuće, važno je imati na umu da se COVID-19 i dalje širi pa još treba poduzeti neke mjere opreza, kaže Richard Watkins, liječnik zaraznih bolesti i profesor interne medicine na Medicinskom sveučilištu u sjeveroistočnoj državi Ohio. Jedna od tih mjera predostrožnosti je osigurati potpuno cijepljenje prije nego što posjetiš obitelj ili prijatelje u zatvorenom bez maske za lice, prema Prevention.

Što znači biti "potpuno" cijepljen?

Kada se smatra da si "potpuno" cijepljena protiv COVID-19 ovisi o tome koje si cjepivo primila. CDC trenutno kaže da trebaš ispunjavati sljedeće kriterije. Ako su prošla najmanje dva tjedna otkako si primila drugu dozu cjepiva u seriji od dva cijepljenja (Cjepivima Pfizer-BioNTech ili Moderna). Ako su prošla najmanje dva tjedna otkako si primila cjepivo Johnson & Johnson. Ali, ako želiš biti stvarno sigurna nakon što si primila cjepivo Johnson & Johnson, pričekaj četiri tjedna da bi bila potpuno sigurna u djelotvornost, kaže Thomas Russo, dr. Med., Profesor i šef zaraznih bolesti sa Sveučilišta u Buffalu u New Yorku.

Razlog: Tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva Johnson & Johnson, imunološki odgovor otkriven je u 76-83 % osoba u dobi od 18 do 55 godina i u 60-67 % osoba starijih od 65 godina nakon 15 dana do 29. dana, međutim, 90 % sudionika imalo je antitijela u krvi, bez obzira na dob. Drugim riječima, dosežeš vrhunac imuniteta 29 dana nakon cjepiva, zbog čega dr. Russo kaže: "Pacijentima koji su primili Johnson & Johnson cjepivo kažem da trebaju pričekati najmanje četiri tjedna da budu potpuno sigurni."

Možda te zanima... Osobe koje sporije hodaju u većoj opasnosti od COVIDA-19 bez obzira na tjelesnu masu Zdravlje

Koliko je potrebno da se antitijela razviju nakon cjepiva COVID-19?

“Određena razina zaštite počinje dva tjedna nakon prve doze i potom raste. Za AstraZenecu i Pfizer ta je razina četiri do pet tjedana nakon cijepljenja na nekih 80 posto u smislu sprječavanja hospitalizacije. Nakon šest tjedana ta razina kod Pfizera malo pada pa stoga i preporučujemo da se druga doza tog cjepiva primi u tom roku. Naravno, može se druga doza primiti i ranije. Teško je reći koje je cjepivo u ovom kontekstu najbolje jer različita istraživanja daju različite podatke", objasnio je za Adivu Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.

Jednom kad primiš cjepivo, tijelo prilično brzo počinje stvarati antitijela na SARS-CoV-2, kaže dr. Watkins. Ali ta se antitijela grade s vremenom. "To je linearni proces", kaže on. "Počinje ubrzo nakon što cjepivo uđe u tijelo, a zatim doseže vrhunac." Na primjer, kod cjepiva Johnson & Johnson otkriveno je da je 90 % sudionika kliničkog ispitivanja imalo neutralizirajuća antitijela protiv SARS-CoV-2, 29. dana nakon cijepljenja, dok je 100 % sudionika studije do 57. dana imalo neutralizirajuća antitijela. U cjepivima s dvije doze - Pfizer-BioNTech i Moderna - u osnovi dobivaš pomoćno cjepivo nakon prve doze, što "značajno povećava količinu antitijela", objašnjava dr. Russo. "Druga doza je apsolutno važna."

Možda te zanima... Opadanje kose dokazana je nuspojava COVIDA-19, ali ima i jedna dobra vijest Zdravlje

Zašto je puno cijepljenje važno prije nego što ponovno počneš raditi "normalne" stvari?

Trenutno CDC kaže da možeš raditi sljedeće stvari, ako si potpuno cijepljena: Provoditi vrijeme s drugim potpuno cijepljenim ljudima u zatvorenom prostoru bez nošenja maski ili fizičkog distanciranja. Biti s necijepljenim ljudima iz jednog domaćinstva koji su u niskom riziku od ozbiljne bolesti COVID-19 u zatvorenom prostoru bez nošenja maski ili fizičkog udaljavanja. Teško je imati strpljenja, ali stručnjaci kažu da će čekanje najmanje dva tjedna nakon zadnje doze cjepiva protiv COVID-19 kako bi vidjela drage osobe štite tebe i njih. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.