Zdravlje 21. lipnja 2013.

Ranjiv muškarac nije slab muškarac!

Tatjanadivj.Usp
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si poslovan čovjek ili menadžer pod stresom, pomoću coachinga možeš naučiti kako na drugačiji način gledati na izazove i loše događaje u životu. Razgovarali smo s life&business coach Tatjanom Divjak i poduzetnikom Sašom Cvetojevićem

Unaprijedi kvalitetu života

Tatjana Divjak je life&business trenerica upravljanja životom na profesionalnom i osobnom planu, kolumnistica magazina Sensa i autorica četiri knjige s područja osobnog rasta i razvoja. Svojim radom pomaže svima koji žele unaprijediti kvalitetu svog života, a nama je objasnila što je coaching metoda te koji su najčešći stresovi s kojima se danas susreću moderni muškarci.

'Coaching je metoda koja klijentima pomaže da odgovori dođu upravo iz njih samih. Svojim pitanjima, coach stimulira klijente sami osvijeste rješenja, a onda ih potiče da aktivnim pristupom mijenjaju percepciju svijeta koji ih okružuje, ali i svoje obrasce – misli, riječi, postupke te ono na što se fokusiraju, kako bi počeli dobivati drugačije rezultate', objašnjava Tatjana Divjak.

Stres kao motivator

Trenerica upravljanja životom objašnjava kako brz način života, previše odluka koje se prebrzo trebaju donijeti te neizvjesnost zbog dugotrajne krize, spadaju u najčešće izazove. No, najveći izvor stresa za modernog urbanog muškarca je nemogućnost da pokaže svoju ranjivost jer se ona izjednačava sa slabošću. 'Ranjivost nije slabost, ona je prirodna potreba ljudskih bića da podijele svoje strahove, svoje loše trenutke pa i svoje propuste, a ipak budu prihvaćeni i voljeni. A tko u patrijarhalnom društvu voli i cijeni muškarca koji se boji, koji ne uspijeva, koji ima loš dan, mjesec, godinu ili koji ne može prehraniti svoju obitelj?'

Tatjana Divjak objašnjava kako dugotrajno izlaganje stresu može biti pogubno za naše zdravlje i odnose, ali naglašava kako je važno znati da nije svaki stres štetan, već on u malim oblicima može biti čak i koristan. Stres je u tom slučaju motivator i može te ispuniti energijom. No, ako je nivo stresa previsok ili si mu izložen u duljem vremenskom razdoblju, medicinski i društveni problemi koje dugoročna izloženost stresu može izazvati, mogu te doslovno stajati života.

'Prije svega, mojim je klijentima potrebno da ih netko sasluša, razumije i kaže im - u redu je biti nesavršen. Nakon toga oni sami pronalaze rješenja. Uglavnom se radi o promjeni načina gledanja na situaciju ili promjeni načina života, ako stvari nisu otišle predaleko. Oni donose nove odluke i provode ih. Ponekad te odluke znače i novu sredinu i novi ritam života, a ponekad samo promjenu percepcije', navodi Tatjana Divjak.

Obiteljski problemi zbog stresa

Trenerica upravljanja životom navela nam je primjer jednog svog klijenta i opisala kako mu je pomogla s njegovim problemom sa stresom. 'Klijent koji je došao kod mene bio je nezadovoljan trenutnim poslom, a natječaj za novi posao na koji se javio uključivao je tijekom procesa selekcije test inteligencije. Uhvatila ga je panika jer se pojavila iracionalna misao kako je to posljednja prilika da promjeni sredinu koja ga ne prihvaća, da okrene novu stranicu u životu, a ako ne prođe taj test - gotovo je - gubitnik je koji nikada neće uspjeti. Došavši k meni, razgovorom smo njegovu percepciju događaja iz ''biti ili ne biti'' preokrenuli u igru, pokus, ispit za samoga sebe - može li proći taj test, a ne hoće li i može li dobiti taj posao. I stres je upravo to - način na koji gledamo na izazov ili na loš događaj, a ne taj događaj sam po sebi. Trebam li napomenuti da je, umjesto da odustane od pristupanja testiranju, otišao na test, prošao ga i odbio posao. Napravio je nužne promjene, odlučio dati otkaz i danas je ''svoj gazda'' - pokrenuo je vlastiti posao i promijenio svoj život. Ne znači da ne doživljava izazove, ali zna gledati drugačije na situacije u kojima se zatekne.'

Tatjana Divjak navodi kako joj se javljaju čak i supruge poslovnih muškaraca i parovi koji zbog ogromnih pritisaka gube najvažnije, intimnost, bliskost i ljubav. U coachingu s njom uče na situacije gledati drugim očima, a kroz kvalitetniju komunikaciju nauče se međusobno razumjeti te biti empatični. 'Tada prestaju bježati jedni od drugih, a onda im se, unatoč teškim trenucima, događaju nove prilike za radosno življenje. Nije stvar u tome hoćemo li doživjeti teške trenutke, gubitke i poraze, nego kako ćemo ih doživjeti - kao kaznu ili kao priliku za učenje i promjenu', zaključuje Tatjana Divjak.

Na sljedećoj stranici pročitaj komentar poduzetnika Saše Cvetojevića.

Pozitivan stav smanjuje stres

Saša Cvetojević poduzetnik je i investitor. Član je Upravnog Odbora CRANE-a, vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki koje zapošljavaju preko 80 ljudi. Član je Vijeća Članica Hrvatske Udruge Poslodavaca i osnivač udruge ZIP- Zagrebački Inkubator Poduzetništva. Rekao nam je kako vođenje tvrtke u uvjetima krize te upravljanje s desetak projekata u isto vrijeme dovodi do iznimno stresnih situacija. 'Pritisak je veliki, o odlukama koje se svakodnevno donose ovisi poslovanje tvrtke ili cjelokupni iznos pojedine investicije. S obzirom na to da se često moraju donositi odluke u kratkom roku i na temelju informacija koje su nedovoljne, prisutan je rizik vrlo skupih pogrešaka.'

Poduzetnik Saša Cvetojević rekao nam je kako mu pozitivan stav pomaže smanjiti stres, a tijekom godina rada naučio se nositi sa stresom te ga danas ne osjeća kao nekada. 'Nemam puno slobodnog vremena, ali imam mogućnost sam određivati kada sam slobodan, a kada radim. Volim skijati, ali opet, i na skijanju se razgovor često skrene na poslovne teme. Znalo se dogoditi da i tijekom aktivnosti koje su se održavale za vrijeme slobodnog vremena - sklopim posao.' Saša Cvetojević rekao je kako mu u borbi protiv stresa najbolje pomaže airsoft jer u nekoliko sati trčanja šumom iz sebe izbaci svu količinu stresa koja mu se nakupila tijekom tjedna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.