Zdravlje 02. veljače 2016.

Pušenje marihuane ublažava migrene?

Marihuana_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U časopisu Pharmacotherapy objavljeno je da je kod pacijenata s dijagnozom migrene primijećen značajan pad učestalosti simptoma nakon tretmana s medicinskom marihuanom. U prosjeku, broj migrena pao je s 10,4 na 4,6 glavobolje mjesečno. Ti rezultati se smatraju statistički i klinički značajnim

Protuupalno djelovanje

Znanstvenici tvrde da kanabis ima protuupalna svojstva te da smanjuje bol. Također djeluje i kao okidač za otpuštanje serotonina i dopamina neurotransmitera koji potiču osjećaj sreće i zadovoljstva. Svi ti učinci pozitivno djeluju na smanjenje migrenske glavobolje.

Studije su pokazale da marihuana djeluje bez obzira kako se primjenjuje. Primijećeno je da dok je glavobolja u tijeku najviše pomaže pušenje marihuane, a ona u tabletama je bolja kao prevencija glavobolji jer dulje ostaje u tijelu. Kako se povećava broj znanstvenih istraživanja u kojima se potvrđuju pozitivni učinci marihuane na zdravlje tako i sve više liječnika smatra da treba legalizirati njezinu upotrebu u medicinske svrhe.

U Hrvatskim ljekarnama i dalje nema medicinske konoplje

Kako bi legalizacija medicinskog kanabisa u RH bila moguća, Vlada je u jesen prošle godine morala promijeniti Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Te izmjene objavljene su 7. listopada u Narodnim novinama. Prema tim izmjenama liječnici u Hrvatskoj mogu propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz kojeg će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik te doziranje i način uporabe.

Liječenje može trajati najviše 30 dana, a količina marihuane ne može biti veća od 0,75 grama. Unatoč Pravilniku koji omogućuje prodaju medicinske konoplje oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a, pripravaka i dalje nema u Hrvatskim ljekarnama.

Pročitaj intervju s Rickom Simpsonom pionirom u liječenju marihuanom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.