Zdravlje 14. svibnja 2016.

Prehrana bez pekarskog kruha?

Pekarski_Kruh
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Učestalom konzumacijom pekarskog kruha u organizam unosimo genetski modificiranu pšenicu, gluten te umjetna bojila i arome koje čak mogu izazvati ovisnost. U nastavku teksta pročitaj kako izbaciti pekarski kruh iz prehrane te ga na kvalitetan i zdrav način zamijeniti adekvatnom prehranom

Nakupljanje masti na trbuhu i bedrima

Kruh najčešće sadrži patuljastu pšenicu Triticum aestivum koja je genetski modificirana i ima velike količine škroba (amilopektina) i glutena. Škrob se vrlo brzo u organizmu razgrađuje na glukozu, podiže razinu šećera u krvi, aktivira inzulin, te aktivira mehanizme za spremanje viška glukoze u jetru, masno tkivo i mišiće. Takvom učestalom prehranom dolazi do stalnih varijacija šećera u krvi što može rezultirati promjenama raspoloženja, s vremenom dolazi do rezistencije na inzulin što kod nekih žena može rezultirati sindromom policističnih jajnika, s obzirom da je hormonski sustav povezan, te dolazi do nakupljanja masti na trbuhu i bedrima i opterećenju jetre.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i piru. Kad je tijelo jednom senzibilizirano na gluten (obično nakon učestalog dugotrajnog jedenja namirnica s glutenom – sve do jednog trenutka), onda postoji i mogućnost osjetljivosti na druge proteine slične glutenu, a ima ih i u zobi, prosu, kukuruzu, riži, grahu, slanutku, leći, soji, amarantu, kvinoji, heljdi. Pa prema tome, svatko tko ima ozbiljan zdravstveni problem, uz izbacivanje glutena iz prehrane, treba izbaciti i sve gore navedene namirnice.

Što jesti?

Vrlo jednostavno: kvalitetnu vodu (nikad iz plastike!), povrće (sezonsko), voće (sezonsko), ribu (samo svježu), meso (iz poznatog organskog uzgoja). Uz manju količinu jaja, svježih sireva, fermentiranih namirnica (kefir, kiselo zelje), kvalitetnih biljnih i životinjskih ulja.  Osim glutena, problem pekarskog kruha jesu i umjetna bojila i arome, opijati iz pšenice (protein iz pšenice koji se u probavnom sustavu razgrađuje na polipeptide, tzv. egzorfine koji iz krvotoka prelaze krvno-moždanu barijeru i djeluju na mozak kao opijati, stvarajući ovisnost). 

Ova genetski modificirana pšenica nema vitamina A, D, C, B12. Preradom je izgubila većinu kalcija, ali ima puno fosfora (loše za rast kostiju i koštanu pregradnju), omjer omega 3:6 je smanjen u korist omega 6, što izaziva upale, loš je izvor esencijalnih (prijeko potrebnih) aminokiselina, posjeduje fitinsku kiselinu koja se veže uz minerale kao što su magnezij, željezo, bakar, cink (pa koliko god uzimali minerale u dovoljnoj količini s prehranom, nikad dovoljno jer se ne mogu iskoristiti).

Saznaj više o najčešćim alergijama na hranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.