Zdravlje 05. lipnja 2019.

Ovo su prva djeca u Hrvatskoj koja će potrčati uz pomoć sportskih proteza

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Više od 1.000 trkača diljem Hrvatske u nešto više od mjesec dana je kroz sudjelovanje u izazovu PoKRENI zajednički prikupilo 100.000 kilometara za nabavku proteza za troje djece.

Borna, Karlo i Marija će postati prva djeca u Hrvatskoj s amputacijom donjih udova koja će potrčati uz pomoć sportskih proteza i one će im omogućiti njihovu veliku želju – bavljenje sportom, što do sada zbog svog zdravstvenog stanja nisu mogli ostvariti.

Borna je trinaestogodišnjak iz Slavonskog broda i velika mu je želja baviti se trčanjem, Karlo je devetogodišnji Međimurac i želi se baviti rukometom, a i jedanaestogodišnjoj Mariji iz Dugog Sela nova će proteza uvelike olakšati svakodnevicu.

Zahvaljujući više od 1.000 trkača koji su u nešto više od mjesec dana zajednički prikupili 100.000 kilometara u PoKRENI – Pokloni svoje kilometre izazovu, osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska donirati će prikupljene kilometre u obliku 100.000 kuna Udruzi osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije upravo za nabavku sportskih proteza za Bornu, Karla i Mariju i njihove prve trkačke korake.

 | Author: PR Foto: PR

„U ime cijele udruge i naših troje mališana zahvaljujem se svim trkačima koji su prepoznali ovu vrijednu inicijativu i uključili se trčanjem i prikupljanjem kilometara kako bi zajednički omogućili Borni, Karlu i Mariji da i oni uz pomoć sportske proteze naprave svoje prve trkačke korake i potrče ravnopravno sa svojim prijateljima“, rekla je Ana Sršen, predsjednica udruge UAZ i dodatno istaknula: „Nažalost, ovakva su aktivna sportska pomagala iznimno skupa i mnogima nedostupna. Zbog klasičnih proteza koje im ne omogućuju lakše kretanje, a posebice bavljenje sportom, ta su djeca zakinuta za svoje osnovno pravo, pravo na igru ravnopravno sa svojim prijateljima, a proteze će im upravo to i omogućiti“.

Te praktične, lagane i prilagodljive proteze za stopalo, potkoljenicu ili cijelu nogu toj će djeci ispuniti njihov najveći san – da prvi puta u životu potrče, zaigraju rukomet ili se bave omiljenim sportom. Uz pomoć fizioterapeuta i trenera njih će troje u samo nekoliko tjedana uspjeti napraviti svoje prve trkačke korake. Osiguravajućem društvu GRAWE Hrvatska posebno je zadovoljstvo što su te proteze dugog vijeka, stoga će jednog dana kada ih Borna, Karlo i Marija prerastu, proteze biti vraćene Udruzi UAZ te pružiti i nekom sljedećem djetetu mogućnost lakšeg kretanja i bavljenja sportom.

Entuzijazam i veselje ovih mališana dokaz je i dovoljna motivacija svima kako je sport i rekreacija nužna za održavanje zdravlja. Primjer je to i za mnogu djecu koja nemaju zdravstvenih poteškoća, a opet najviše vremena provode ispred računala i mobitela.

 | Author: PR Foto: PR

Inicijativu PoKRENI trčanjem na GRAWE noćnom maratonu 31. kolovoza na zagrebačkom Bundeku podržat će i Maja Drobnjaković, članica Udruge osoba s amputacijom Grada Zagreba i Zagrebačke županije i profesorica kineziologije. Ona je ujedno i jedina osoba s amputiranom potkoljenicom u Hrvatskoj koja trči na duge staze. Maja će u svoj niz otrčanih utrka uključiti i trčanje na GRAWE noćnom maratonu i tako svojim primjerom motivirati i druge osobe na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću radi održavanja zdravih životnih navika.

Možda te zanima... Trčanje vs. meditacija: što je bolje za tvoj mozak i raspoloženje? Fitness

„U svom radu u Udruzi susrela sam se mnogim osobama s nekim oblikom amputacije donjih udova, a koje u potpunosti zaziru od bilo kakvih duljih trkačkih aktivnosti jer smatraju kako to ne mogu. No, smatram kako je trčanje na duže staze itekako moguće i za osobe s amputacijom donjih udova i da ne postoje nikakve prepreke za bilo kakvim oblikom fizičke aktivnosti, pa tako i trčanjem. Mene moje zdravstveno stanje i amputacija potkoljenice nikada nije demotivirala nego dapače, želim pokazati da sam ravnopravna s ostalima i da se jednako mogu i dalje baviti sportom čime sam se oduvijek i bavila“, rekla je Maja.

GRAWE noćni maraton finalno je događanje PoKRENI – Pokloni svoje kilometre izazova. Prijave za GRAWE noćni maraton su u tijeku, a podsjećamo kako je ova utrka prije svega namijenjena svima onima koji žele istrčati svoju prvu utrku. Njima je na raspolaganju posebna disciplina 'Desetinka' od četiri kilometra uz one od 10 kilometra, polumaratona ili cijelog maratona.

Je li trčanje dovoljna tjelovježba i kakve veze ima s godinama?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.