Zdravlje 26. listopada 2022.

Propast Kanyea Westa: Jesu li problemi s mentalnim zdravljem izgovor za loše ponašanje?

Foto: shutterstock Kanye je kroz posljednjih nekoliko mjeseci napravio niz kritičnih poteza zbog kojih je ostao bez mnogo suradnji s poznatim brendovima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pjevač Kanye West svojim je postupcima pokrenuo raspravu - trebamo li opravdati štetno ponašanje pojedinca ako ima problema s mentalnim zdravljem.

Osobe koje se bore s narušenim mentalnim zdravljem i dalje se stigmatiziraju te se njihovi problemi umanjuju, a postaju još trivijalniji kada se pojave osobe koje svoje narušeno mentalno zdravlje koriste kao opravdanje za diskriminirajuće poteze pune mržnje. Savršen primjer takvog opravdanja možemo ovih dana vidjeti kod slavnog pjevača Kanyea Westa.

Kanye je kroz posljednjih nekoliko mjeseci napravio niz kritičnih poteza, kao što je otvorena prijetnja smrću Peteu Davidsonu zbog veze s njegovom bivšom suprugom Kim Kardashian ili izjava da je ropstvo bilo izbor robova koji su nekada služili u Americi. Vrijeđao je i pjevačicu Lizzo, a obrušio se i na pokret za ravnopravnost Black Lives Matter. 

Posljednja dva ispada su ga, čini se, koštala karijere. Prvi je onaj o tragično preminulom Georgeu Floydu kojeg je optužio da je umro od droge, a ne zbog brutalnosti policije, a drugi je napad na židovske zajednice diljem svijeta svojim komentarima punim mržnje. Prvi potez donio mu je tužbu vrijednu 250 milijuna dolara od Georgeove obitelji, a zbog antisemitizma s poznatim reperom suradnju su raskinuli gotovo svi, od Adidasa do Balenciage i Gapa što je dovelo do gubitka preko 400 milijuna dolara u samo jednom danu. Opao je i broj slušatelja na streaming platformama, a ograničen mu je i pristup društvenim mrežama. Još je veći problem što se ekstremisti pronalaze u njegovim riječima i dodatno potpiruju mržnju. 

Velika se polemika povela na društvenim mrežama jer mnogi podržavaju kompanije koje raskidaju ugovore s reperom, no neki ga ipak brane i smatraju kako to nije pravedno budući da Kanye ima bipolarni poremećaj te bismo mu zato trebali "oprostiti" ovakve poteze. 

Narušeno mentalno zdravlje može povrijediti ljude oko nas

Često osobe koje pate od anksioznosti znaju u određenim situacijama burno reagirati što dolazi iz straha ili nesigurnosti. Takve reakcije su uobičajene, ali isto tako mogu povrijediti ljude oko nas. Slično je i s onima koje žive s ADHD-om jer takve osobe često jako emotivno reagiraju na događaje jer se ne mogu nositi sa situacijom pred sobom. Ipak, takvo stanje nije izgovor da budemo bezobrazni prema ljudima ili razlog zašto bi naši bližnji trebali trpjeti ružne riječi, no s druge strane osobe oko nas bi trebale imati dozu razumijevanja. Takve burne reakcije često uzrokuju neugodu i sram kod osoba s mentalnim problemima te nije niti njima lako kada do njih dođe, objašnjava Healthy Place

Ako do takvih eskalacija i dođe, osoba koja poznaje svoju mentalnu bolest trebala bi objasniti drugima o čemu je riječ i ako je izazvala veliki problem, ispričati se za svoje postupke. Iako osoba s mentalnim poteškoćama nije izabrala tako se ponašati, nije u redu svoje probleme koristiti kao opravdanje za vrijeđanje drugih. Zato je komunikacija s bližnjima o problemima s kojima se osoba nosi ključna kako bi drugi razumjeli kroz što prolazi. Ipak, u nekim situacijama problemi s mentalnim zdravljem ne bi se trebali koristiti kao opravdanje za postupke, a prvenstveno je riječ o diskriminaciji i riječima mržnje. 

Problemi s mentalnim zdravljem ne opravdavaju mržnju i diskriminaciju

Postoje određene stvari koje nisu posljedica mentalnih bolesti, odnosno one koje nemaju opravdanja te bi osoba za njih trebala snositi posljedice. Antisemitizam, rasizam, homofobija, transfobija ili mržnja prema bilo kome kao i nasilje prema drugima ne govori o mentalnoj bolesti osobe, nego o njezinim uvjerenjima. Ovakvi stavovi su jednostavno pokazatelj loše osobe i čak ako i postoji neki razlog zašto osoba ima takve stavove, ne znači da su oni opravdani i da ta osoba ne mora snositi posljedice za svoja djela, prenosi Healthline
 

Možda te zanima... Bipolarni poremećaj: 10 simptoma i kako ih prepoznati? Zdravlje
 

Kanye West savršen je primjer toga. Kako piše her, od bipolarnog poremećaja pate i druge zvijezde kao što su Demi Lovato, Catherine Zeta-Jones, David Harbour, Mariah Carey, Stephen Fry, Sting, Robert Downey Jr., Halsey, Selena Gomez, Lily Allen i Ben Stiller, kao i oko 46 milijuna ljudi na svijetu. Neke od ovih zvijezda možda jesu ekstravagantne i drugačije, no nitko od njih nema ispade mržnje poput Westa jer takvo ponašanje nije karakteristika mentalne bolesti, nego loše osobe pune mržnje.

Osobe koje koriste mentalne probleme za opravdanje mržnje doprinose stigmatizaciji i trivijalizaciji osoba koje se trude živjeti normalan život usprkos problemima s mentalnim zdravljem koji mogu biti uistinu teški i ponekad kobni za pojedince ako ne prime pomoć i razumijevanje koje zaslužuju. 
 

festival zdravlja Maksimir Možda te zanima... Porast problema mentalnog zdravlja: Zašto je važna psihoterapija i kako se brinuti o sebi? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.