Zdravlje 10. kolovoza 2011.

Pronađi biljku za svoju tegobu!

Knjiga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se sve tablete i pilule pokažu nekorisnima, ljekovito bilje neće zakazati, samo treba naći pravu biljku za određenu bolest, smatra fra Jure Marčinković koji je prikupio 1168 prirodnih recepata koji liječe ili tretiraju 136 bolesti i stanja i objavio ih u svojoj novoj knjizi ''Ljekaruša''

Pola stoljeća života posvećenog ljekovitom bilju

Fra Jure Marčinković već više od pola stoljeća proučava ljekovito bilje, skuplja ga i pomaže mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. 1168 prirodnih recepata, provjereno djelotvornih i sačuvanih u narodnoj predaji, koji liječe ili tretiraju 136 bolesti i stanja sabrao je i objavio u knjizi ''Ljekaruša'' koja se od nedavno može naći i na policama naših knjižara u izdanju Profila. Više o knjizi pročitaj u našoj čitaonici...

Želim pomoći ljudima da žive zdravije i sretnije

S hrvatskim misionarom na otoku Vancouveru, svećenikom, diplomiranim teologom i magistrom pravnih znanosti razgovarali smo o prednostima alternativne medicine, o najljekovitijem bilju na zemlji i o tome koliko naše vlastite misli mogu doprinijeti razvitku bolesti.

'Pročitao sam preko 400 knjiga o liječenju ljekovitim biljem, a pratim najnovija dostignuća na području medicine, osobito u časopisima i studijama na njemačkom i engleskom jeziku', objašnjava fra Jure, koji je autor i Božje biljne ljekarne. Ova knjiga za mene znači veliku radost jer je uistinu njezin prvenstveni cilj pomoći ljudima da žive zdravije, sretnije i ljepše' kaže fra Jure.

Alternativna medicina

Fra Jure objasnio je zašto je pristalica alternativne medicine, te smatra li da je najbolji pristup liječenju bolesti kombiniranje drevne pučke medicine s modernom medicinom.

'Moje knjige spadaju u područje alternativne medicine. Točno je da sam studirao i kinesku medicinu. Nažalost mnogi zloupotrebljavaju alternativnu medicinu, jedini cilj im je zaraditi novac. Nisam za alternativnu medicinu kojom se bave šarlatani. Zato uvijek naglašavam suradnju s liječnicima. U uvodnim napomenama Ljekaruše upozorio sam: ''Kod svakog ozbiljnog simptoma bolesti treba se konzultirati s liječnikom. Liječnik, a ne vi, mora utvrditi koja je bolest posrijedi.

Tek potom se možeš odlučiti za neku od prirodnih terapija. Imam mnogo liječnika pa čak i profesora medicine koji se koriste mojim receptima i traže od mene savjet. Nažalost radi zloupotreba raznih šarlatana alternativna medicina je dobila negativnu oznaku'.

Najljekovitije bilje

Koje je najljekovitije bilje u prirodi?

Bitno je pronaći pravu biljku za određenu bolest. Osobito bih naglasio aloju Millerovu, koja je jedna apoteka u malom. Ima preko 300 ljekovitih sastojaka. Treba biti stara najmanje 6 godina, priprema se u tami i drvenim ili plastičnim pomagalima. Nažalost pripravci od aloje koji se nude na tržištu nemaju mnogo vrijednosti jer su u njima mnogi konzervansi. Ona se prije upotrebe mora svježe pripremiti.

Njoj uz rame je i konoplja indica. Zabranjena je, kako znamo, radi zloupotrebe, ali i interesa farmacije. Ukoliko se zloupotrebljava, puši itd., može biti vrlo opasna jer je i otrovna, šteti živčanom sustavu i čini ovisnim o drogama.

Biljke se beru od 11 sati prije podne do 3 sata poslije podne

Moji recepti su jednostavni i svatko ih može koristiti uz uvjet da ih dobro prouči i da se obavezno drži upozorenja. Osobito je važno, kao što sam u knjizi naglasio da se biljke uberu u vrijeme cvjetanja, daleko od puteva, po lijepom vremenu od 11 sati prije podne do 3 sata poslije podne. Prije branja mora biti 3 dana lijepo i sunčano vrijeme. Suše se u hladu i na propuhu, spremaju u čiste papirne vrećice i čuvaju na tamnom mjestu, daleko od vlage.

Može li lijek iz prirode biti bolji izbor od farmaceutskih lijekova?

Ako se sve tablete i pilule pokažu nekorisnima, ljekovito bilje neće zakazati, ono liječi čak i zastarjele bolesti .

Lijek iz prirode može biti bolji od farmaceutskih lijekova. Ako se biljke beru i pripremaju kako sam opisao, onda njihovi pripravci nemaju negativnih i štetnih posljedica. Svaki farmaceutski lijek ima i negativne posljedice.

Misli uzrokuju bolesti

'I stil života i stres i psihičko stanje i naše misli sudbonosno utječu na razvoj bolesti.

Znam jednu osobu koja se cijelog života bojala gušenja u vodi. I to joj se i desilo. Ako netko umisli da ima ili da će dobiti na određenom mjestu rak ili neku drugu bolest, za nekoliko godina ta će se bolest tu i pojaviti!

Zato u mojoj knjizi često naglašavam: Nema liječenja bez pravilne prehrane, mnogo svježeg voća i povrća, manje mesa, a više ribe, što manje životinjskih masti i bjelančevina, više biljnih masti i bjelančevina, osobito maslinova ulja.

Uz to se treba svaki dan kretati barem pola sata, smanjiti stres na minimum i moliti se Bogu. Molitva umanjuje stres i mijenja naše misli!, poručuje fra Jure.

Recepti za ubode kukaca

Kako je ljeto vrijeme kada najčešće imamo slučajeve uboda pčela, osa, stršljena i drugih kukaca, donosimo ti korisne recepte fra Jure Marčinkovića iz knjige ''Ljekaruša''.

Treba izvaditi žalac!

Kod uboda pčela, osa, stršljena ili nekog drugog kukca, treba izvaditi žalac, ako ga ima, i isisati krv iz ubodenog mjesta. Kod alergijskih reakcija, zbog kojih može doći i do šoka cirkulacije, mora se žurno zatražiti liječnička pomoć. Osobito u slučaju uboda u usta i grlo.

Preporučujem i sjedeće:

Pojedi svježi luk

Pojedi odmah svježi luk. Time se sprječava oteknuće u području usta, grla, ali i na drugim dijelovima tijela. Istodobno razreži glavicu luka i stavi kao oblog na ubodeno mjesto. Svakih 10 minuta zamijeni oblog novim, svježim lukom.

On će izvući otrov uboda kukaca i neće biti nikakvih posljedica.

Namaži se lavandinim uljem

Ako ideš šumom i želiš se zaštititi od napada kukaca, izmasiraj se uljem od lavande pa se oni neće ni približiti, a kamoli ubosti. Lavandino ulje je svijetložuto, ugodna mirisa, ljuta i nagorka okusa, a dobiva se iz svježih lavandinih cvjetova.

Acetilsalicilna kiselina (aspirin, andol)

Pri ubodu pčele, stršljena i slično, na mjesto uboda stavi tabletu aspirina koja je malo navlažena vodom ili slinom. Tabletu lagano tiskaj na mjesto uboda najmanje minutu-dvije i onda baci. Tako neće doći do otekline i svrbeža i ubod ćeš uskoro zaboraviti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.