Zdravlje 04. travnja 2011.

Promjene na krvnim žilama

Trudnica_Noge_Vene1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si u obitelji imala slučajeve proširenih vena, moguće je da ćeš se i sama suočiti s tim problemom u trudnoći. Zato ti iz knjige Što očekivati u trudnoći prenosimo savjete stručnjaka kako spriječiti proširivanje vena ili barem ublažiti simptome, a otkrivamo i uzroke pojave takozvanih paukovih nožica te mreže plavih krvnih žila na grudima.

Plave žile na grudima i trbuhu

Ispod kože dojki i trbuha pojavile su ti se plave crte? Ne samo da su te promjene (zbog kojih tvoje grudi i trbuh mogu izgledati kao zemljovid) normalne i da ne predstavljaju razlog za zabrinutost, već i govore da tvoje tijelo čini ono što bi trebalo činiti. Te su crte dio mreže žila koje su se proširile radi povećanog optoka krvi tijekom trudnoće – odnosno, radi hranjenja djeteta.

Taj se simptom može pojaviti prvi te biti osobito izražen kod vrlo vitkih žena ili žena svijetle puti. Kod nekih su žena, osobito kod pretilih ili tamnoputih, te žile slabije vidljive ili se uopće ne opažaju, no, moguće je i da se pojave tek kasnije u trudnoći.

'Paukove nožice'

Neke žene u trudnoći opaze na bedrima ili drugim dijelovima tijela mrežu crvenkasto-ljubičastih žilica. Te crte nisu lijepe, ali nisu ni proširene vene. Vjerojatno su posrijedi spider nevi, pojava koja se, iz očitih razloga, uobičajeno naziva ''paukove nožice''. Paukove nožice mogu biti prouzročene hormonalnim promjenama u trudnoći, iako su im neke žene genetski sklone.

Nakon porođaja većinom blijede i nestaju, no, ako ne nestanu, liječenje povjeri dermatologu koji će primijeniti injekcije otopine soli ili laser. Svrha tih postupaka je uništavanje krvnih žila koje slabe i naposljetku nestaju. Krema s vitaminom K, koja se preporučuje za lokalnu uporabu, ne daje rezultate – njezine su molekule prevelike da bi prodrle kroz kožu.

Proširene vene na nogama

 

Ako su ti i majka i baka u trudnoći i nakon nje patile od proširenih vena, pročitaj preporuke što možeš učiniti kako bi spriječila taj problem u svojoj trudnoći:

Budući da je taj problem često nasljedan, trebala bi odmah razmisliti o prevenciji – osobito zbog toga što se stanje proširenih vena pogoršava u sljedećim trudnoćama.

Normalne, zdrave vene vraćaju krv iz ekstremiteta prema srcu. Kako se moraju boriti protiv gravitacije, opremljene su nizom zalistaka koji sprječavaju povratak krvi. Ako ti zalisci nedostaju ili su nepravilna oblika, što je slučaj kod nekih ljudi, krv se u venama nakuplja na onome mjestu na kojemu je pritisak gravitacije najveći (većinom u nogama, ali katkad i u rektumu, u obliku hemoroida, ili na stidnici) te nastaju ispupčenja.

Vene koje se lako rastežu, dodatno pridonose tom problemu. Proširene su vene učestalije kod pretilih ljudi te su četiri puta češće u žena no u muškaraca. Kod žena koje su im podložne, proširene se vene prvi put pojavljuju tijekom trudnoće. Tome je nekoliko razloga: povećani pritisak maternice na vene zdjelice te na vene nogu, povećani volumen krvi i opuštanje mišićnog tkiva u žilama prouzročeno hormonalnim promjenama u trudnoći.

Simptome proširenih vena nije teško prepoznati, ali se znatno razlikuju po intenzitetu. Moguća je blaga do jaka bol u nogama, osjećaj težine te oticanje – ili ništa od navedenoga. Katkad su plave vene jedva vidljive, a katkad se događa da ispupčene vene vijugaju od gležnja do bedara ili čak stidnice.

U teškim slučajevima koža iznad proširene vene natiče te postaje suha i nadražena (o vlaženju kože porazgovaraj s liječnikom). Ponekad se na mjestu proširenja može razviti tromboflebitis (upala vene prouzročena ugruškom), pa je o simptomu proširenih vena svakako uputno porazgovarati s liječnikom.

Kako spriječiti proširenje vena ili ublažiti simptome?

Proširenje vena u trudnoći često je, srećom, moguće spriječiti, ili barem ublažiti simptome, izbjegavanjem nepotrebnog pritiska na vene nogu. Evo kako ćeš to učiniti:

  • Pripazi da tvoj dobitak na težini ne bude pretjeran.
  • Izbjegavaj duga razdoblja sjedenja ili stajanja. Kad sjediš, podigni noge iznad razine kukova, kad god je moguće. Dok stojiš ili sjediš, povremeno savij noge u gležnjevima. U ležećem položaju podigni noge tako što ćeš pod njih podmetnuti jastuk. Pri odmoru ili spavanju nastoj ležati na lijevoj strani.
  • Izbjegavaj podizanje teških tereta.
  • Izbjegavaj naprezanje tijekom izbacivanja stolice. Pomoći će mjere predostrožnosti protiv zatvora.
  • Nosi čvrste čarape (čarape koje lagano stežu daju dobre rezultate, a nisu neudobne) ili elastične čarape, te ih navuci prije no što ujutro ustaneš iz kreveta (prije no što se krv nakupi u proširenjima), a skini ih neposredno prije no što navečer legneš u krevet. O vrsti i veličini porazgovaraj s liječnikom.
  • Ne nosi odjeću koja te steže. Izbjegavaj nositi uske hlače i pojaseve koji te stežu u struku, čarape i sokne s elastičnim gornjim rubom te tijesne cipele. Izbjegavaj i cipele s visokim petama i odaberi cipele niskog potplata ili umjereno visokih, širokih peta.
  • Nastoj se svakodnevno kretati; primjerice, šeći dvadeset do trideset minuta ili plivaj. Ako osjećaš bol, izbjegavaj intenzivnu aerobiku, trčanje, vožnju bicikla i podizanje utega.
  • Uzimaj dovoljno vitamina C (iz hrane, ne iz dodataka) koji pomaže održati vene zdravima i elastičnima.

Kirurško uklanjanje proširenih vena ne preporučuje se u trudnoći, no moguće ga je izvesti već nekoliko mjeseci nakon porođaja. Međutim, problem se u većini slučajeva spontano povlači ili ublažava nakon porođaja, većinom do trenutka kada se žena vrati na težinu koju je imala prije trudnoće.

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.