Zdravlje 19. veljače 2024.

Promjena liječnika moguća i preko platforme e-Građani

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Liječnika primarne zdravstvene zaštite moguće je promijeniti uz pomoć sustava e-Građani ili e-HZZO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od ove godine, svi osiguranici HZZO-a mogu jednostavnije i brže promijeniti liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Bilo da je riječ o obiteljskom liječniku, stomatologu, ginekologu ili pedijatru, građani su uvijek morali otići ili kod liječnika kojeg žele ili u Hrvatski zavod za javno zdravstvo kako bi promijenili liječnika. No, od ove godine, to mogu učiniti jednom godišnje uz pomoć sustava e-Građani ili e-HZZO. Za zamjenu liječnika nije potrebno navoditi razlog, osim u slučaju promjene prije isteka roka od godinu dana. 

Na službenih stranicama HZZO-a može se naći obrazac Izjave o izboru/promjeni izabranog doktora. Riječ je o e-izjavi koju je potrebno ispuniti i poslati elektroničkim putem. U izjavu je potrebno navesti podatke o novoizabranom liječniku koji može odbiti zahtjev ukoliko ima više od 1700 pacijenata. Osim toga, na stranicama HZZO-a dostupan je i popis liječnika primarne zdravstvene zaštite što uključuje i adresu ordinacije, ali i broj osiguranika koje trenutno imaju. 

Ukoliko je liječnik označen zelenom bojom, može primiti nove osiguranike. Narančasto znači da ih već ima više od 1700, a crveno da je postigao maksimu, odnosno 2125 osiguranika.  prošle je godine 1,122.608 promijenilo liječnika, najčešće zbog promjene prebivališta, ali i poremećenih međuljudskih odnosa piše Jutarnji list. Najviše su se mijenjali liječnici obiteljske medicine i to u velikim gradovima.

Prema HZZO-u postoji 2308 ordinacija obiteljske medicine, a njih 1404 imaju manje od 1700 pacijenata. Najviše ordinacija obiteljske medicine ima u Zagrebu, njih 433, iako su potrebne 443. 

Možda te zanima... HZZO objavio link preko kojeg možete pristupiti nacionalnoj bazi lijekova, evo čemu služi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.