Zdravlje 21. listopada 2022.

Proizvodi za ravnanje kose povezani s dva puta većim rizikom raka maternice

Foto: shutterstock Žene koje koriste proizvode za ravnanje kose više od četiri puta u jednoj godini imaju dva puta veću šansu razviti rak maternice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje je provedeno na 33 tisuće žena kroz 11 godina, a rezultati upućuju na štetnost proizvoda za ravnanje kose

Rak maternice je šesti najčešći rak kod žena u svijetu, a godišnje dijagnozu dobije skoro pola milijuna žena. Istraživanja pokazuju da je broj oboljelih od ove vrste raka u porastu od 1990. do 2019., prenosi Medical News Today. Iako postoji mnogo potencijalnih uzročnika uključujući i genetiku, znanstvenici su u novom istraživanju otkrili da proizvodi koje koristimo na kosi mogu povećati šansu raka maternice. 

Kako navodi dr. Alexandra White, voditeljica ovog istraživanja, proizvodi za ravnanje kose sadrže mnoštvo spojeva koji su kancerogeni te remete endokrini sustav te tako pridonose pojavi raka. "Sredstva za ravnanje kose sadrže ftalate, parabene, ciklosiloksane te metale, a otpuštaju i formaldehid kada se zagrijavaju", ispričala je dr. White. 

Proizvodi za ravnanje kose stvaraju dva puta veći rizik raka maternice

Istraživanje je provedeno u suradnji s još jednom grupom znanstvenika na preko 33 tisuće američkih žena u dobnom rasponu od 35 do 74 godine. Sestrinska studija istražuje rizik raka dojke i ostale probleme koje ovakvi spojevi izazivaju. Žene su u ovom istraživanju pratili kroz 11 godina, a u to vrijeme dijagnosticirano je 378 slučajeva raka maternice

Analizom podataka došli su do zaključka da žene koje koriste proizvode za ravnanje kose više od četiri puta u jednoj godini imaju dva puta veću šansu razviti rak maternice nego žene koje ne koriste takve proizvode. "Procjenjujemo da će 1,63 posto žena koje nikada nisu koristili ovakve proizvode dobiti rak maternice do 70. godine, ali da brojka za osobe koje ih često koriste iznosi 405 posto", objasnila je liječnica. 

Iako slične spojeve sadrže i drugi proizvodi poput boje za kosu, blajha ili proizvodi za kovrčanje kose, ovo istraživanje nije pokazalo da su povezani s većim rizikom raka maternice. No to ne znači da su potpuno bezopasni. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Iako slične spojeve sadrže i drugi proizvodi poput boje za kosu, blajha ili proizvodi za kovrčanje kose, ovo istraživanje nije pokazalo da su povezani s većim rizikom raka maternice

Nema jasnih rezultata o štetnosti boje za kosu

Postoji nekoliko kategorija boje za kosu, a najpopularnije su one trajne i polutrajne. Većina boja koje koristimo ipak su trajne, a takve boje rade na principu kemijske reakcije koja rezultira željenom (a ponekad neželjenom) bojom kose. Kako prenosi Harvard Health Publishing, tijekom procesa bojenja kose s kemikalijama iz boje dolazimo u kontakt preko kože odnosno tjemena, ali i udišemo one koje isparavaju. Dok je zanimanje frizera opisano kao potencijalno rizično, nije poznato koliko zapravo štete izaziva amatersko bojenje kose koje radimo doma.

Jedno poprilično opsežno istraživanje smatra se kao najrelevantnije na tu temu. Provedeno je kroz period od 36 godina, a pratile su se osobe koje boje kosu i one koje to ne čine. Nakon obrade rezultata nije pronađena direktna veza između broja karcinoma i bojenja kose. Ipak, potrebno je biti na oprezu i pridržavati se uputstva na pakiranju. Također je važno da kosu bojimo u dobro prozračenoj prostoriji kako bismo izbjegli udisanje para. 
 

Možda te zanima... Rak vrata maternice: Glavni uzrok nastanka i načini prevencije Zdravlje Možda te zanima... Najčešći karcinomi kod žena u Hrvatskoj: Neke vrste raka mogu se spriječiti! Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.