Zdravlje 28. prosinca 2021.

Najčešći karcinomi kod žena u Hrvatskoj: Neke vrste raka mogu se spriječiti!

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, najčešće vrste raka od kojih obolijevaju žene su: rak dojke, rak debelog crijeva, rak bronha i pluća, rak maternice, rak jajnika... Saznaj koji su rizični čimbenici, kako smanjiti rizik za obolijevanje te kada se obratiti liječniku

Zloćudne bolesti jedan su od najvećih zdravstvenih problema današnjice, a broj oboljelih u stalnom je porastu u zemljama diljem svijeta. Rak je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s oko 19,3 milijuna novih slučajeva i 10 milijuna umrlih u 2020. godini. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj novih slučajeva povećati na 28,4 milijuna u 2040. godini što je 47% više u odnosu 2020. godinu.

Jedan od razloga za veću pojavnost raka je produljeni životni vijek i veći broj osoba koje dožive godine života kad se maligne bolesti češće pojavljuju. I u Hrvatskoj je rak značajan zdravstveni problem i drugi najvažniji uzrok smrti - iza srčano-žilnih bolesti.

Hrvatski sabor je na sjednici 15. prosinca 2020. donio Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. čiji je cilj poboljšanje zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenje i povećanje kvalitete života oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj na razini zapadnoeuropskih zemalja.

Rano otkrivanje spašava živote

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, najčešće vrste raka od kojih obolijevaju žene su: rak dojke, rak debelog crijeva, rak bronha i pluća, rak tijela maternice, rak jajnika, rak želuca, rak štitnjače, a sve je češći i rak kože.

Gradska liga protiv raka Grada Osijeka donosi vodič za prevenciju najčešćih vrsta raka kod žena, što uključuje obavezno javljanje liječniku ako imaš bilo kakvo zadebljanje, ranicu koja ne zacjeljuje, promjene u madežu ili neprirodno krvarenja, ako imaš dugotrajne zdravstvene tegobe poput kašlja, promuklosti, promjene stolice, mokrenja ili neobjašnjiv gubitak težine, odlazak na redovite kontrole cervikalnog razmaza te na mamografiju u redovitim razmacima nakon 50. godine života.

Rak dojke

Rak dojke je vodeća vrsta raka po smrtnosti među ženama, najčešći je kod žena starijih od 50 godina, ali pojavljuje se i u mlađoj dobi. U Hrvatskoj od njega obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Svakoj jedanaestoj ženi u našoj zemlji prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama može se očekivati daljnji trend porasta oboljelih, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, svake godine se u Hrvatskoj otkrije oko 2300 raka dojke, a umre preko 800 žena. 

Rak dojke | Author: shutterstock Foto: shutterstock Cilj programa je otkrivanje raka u najranijim fazama, prije nego što se napipaju kvržice i kada je izlječenje vjerojatnije.

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat, a najznačajniji čimbenici koji povećavaju rizik su osim dobi, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života, rak dojke i/ili rak jajnika kod bližih srodnika te prethodna bolest dojke. Izgledi za ozdravljenje su veliki ako se bolest otkrije u dovoljno ranoj fazi, a od ključne važnosti u prevenciji ove zloćudne bolesti su redoviti preventivni pregledi. Gotovo 9 od 10 oboljelih može preživjeti ako se pravodobno liječi.

Preventivni pregledi:

  • Samopregled dojki jednom mjesečno - postupak je koji svakoj ženi omogućuje da sama dobro upozna i pregleda svoje grudi i tako otkrije svaku promjenu te reagira na vrijeme.
  • Ultrazvuk za žene do 40 godina
  • Mamografija - Idealno bi bilo početi nakon 40. godine života, a minimum je mamografija svake druge godine iza 50. godine života. Mamografijom se ne može prikazati 15-20% karcinoma. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50-69 godina i u okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Odazovi se na ove preglede!

Obrati se liječniku ako pronađeš neke od ovih promjena: promjene u veličini dojke, veličini, obliku i položaju bradavice, bolove ili novi osjet u dojci, krv ili iscjedak iz bradavice ili bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki poput kvržice, zadebljanja, nabore ili jamice na koži, upale ili osipa te jesu li vene istaknutije nego prije.

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva na drugom je mjestu po smrtnosti među zloćudnim bolestima u žena, a najčešće obolijevaju žene starije od 50 godina. Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, godišnje ima približno 1200 novooboljelih od raka debelog crijeva, a godišnje umire oko 660 žena.

Primjenom metoda ranog otkrivanja moguće je otkriti rak debelog crijeva znatno ranije nego se pojave prvi simptomi. Ako se rak debelog crijeva otkrije rano, liječenje je uspješnije.

Budi na oprezu:

  • ako si već bolovala od raka debelog crijeva, raka želuca, pluća, mokraćnog mjehura
  • ako boluješ od adenoma debeloga crijeva
  • ako boluješ od ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti 
  • ako je netko u obitelji bolovao od raka debelog crijeva ili polipe debelog crijeva
  • ako si starija od 50 godina ili ranije ako imaš visoki rizik od razvoja raka debelog crijeva
  • Savjetuj se sa svojim liječnikom koje pretrage trebaš redovito obavljati, npr. digitorektalni pregled.

Obrati se liječniku ako krvariš iz rektuma, primijetiš krv u stolici ili uočiš trajnu promjenu u radu crijeva.

Rak pluća

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Rak pluća vodeći je uzrok smrti od raka među muškarcima, ali često obolijevaju i žene. Kod žena koje puše znatno je veća vjerojatnost pojave ove vrste raka. Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u Hrvatskoj se svake godine od raka pluća dijagnosticira preko 550, a umire preko 500 žena.

Prestani pušiti!

Ako prestaneš pušiti značajno ćeš smanjiti rizik za razvoj ove vrste raka. Ako ne možeš prestati pušiti, smanji i koristi cigarete s manje nikotina i katrana. Ako ne pušiš, izbjegavaj blizinu pušača.

Obrati se liječniku ako uporno i bolno kašlješ, iskašljavaš krv, neprestano osjećaš bol u prsima.

Rak maternice

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u Hrvatskoj godišnje ima preko 830 novih bolesnica s rakom vrata maternice i blizu 500 bolesnica sa Carcinoma in situ vrata maternice (rak ograničen na vanjski sloj vrata maternice).

Rano otkrivanje raka daje najveću mogućnost izlječenja, a neke vrste raka kod žena mogu se sasvim spriječiti, takav je rak vrata maternice. Hrvatska liga protiv raka ističe da nijedna žena ne bi trebala umrijeti od ove vrste raka jer znamo što ga uzrokuje, a na raspolaganju su nam jednostavni načini otkrivanja - Papa test. Uzročnik ovog raka je infekcija humanim papiloma virusom (HPV) koja se prenosi spolnim putem, a upravo zahvaljujući Papa testu incidencija ovog raka u Hrvatskoj značajno je smanjena, ali mortalitet nije smanjen jer se u Hrvatskoj još ne provodi organizirani probir žena kao u brojnim zapadnoeuropskim zemljama.

Ovaj rak se može pojaviti kod žena svake dobi, a u Hrvatskoj je omogućeno cijepljenje protiv HPV-a za djevojčice (i dječake) koje pomaže u sprječavanju nastanka ove vrste raka.

  • Redovito obavljaj Papa test ako si starija od 20 godina i ako si spolno aktivna.
  • Vjerojatnost oboljenja je veća ako si starija od 40 godina, prekomjerne težine, na hormonskoj terapiji, imaš neuobičajena krvarenja te nemaš ovulaciju.

Obrati se liječniku ako imaš bilo kakvo neobično krvarenje ili iscjedak.

Rak jajnika

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta, a odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine (prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka) i radi se o ginekološkom tumoru s najlošijim preživljenjem.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena. Najčešće se javlja kod nerotkinja, a drugi rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu te neuzimanje oralne kontracepcije.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena, a simptomi najčešće ostaju neprepoznati, jer se često mogu zamijeniti s drugim simptomima, primjerice probavnih smetnji.

Obrati se liječniku ako primijetiš neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana te redovito obavljaj preventivne ginekološke preglede.

Savjeti Europskog kodeksa protiv raka

Četvrto izdanje ECAC-a može se opisati kao "12 koraka za smanjenje rizika od raka". Ako se pridržavaš ovih koraka, činiš veliki korak u poboljšanju i zaštiti vlastitog zdravlja.

  1. Nemoj pušiti i ne uživaj duhanske proizvode. Ne puši u blizini nepušača.
  2. Nemoj dopustiti pušenje u svojem domu. Podupri politiku nepušenja na radnom mjestu.
  3. Održavaj zdravu tjelesnu težinu.
  4. Budi tjelesno aktivna u svakodnevnom životu te ograniči vrijeme koje provodiš sjedeći.
  5. Hrani se zdravo: Jedi što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća. Ograniči unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavaj zaslađena pića. Izbjegavaj suhomesnate proizvode; ograniči unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.
  6. Ako konzumiraš alkohol bilo koje vrste, budi umjerena. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.
  7. Izbjegavaj prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavaj zaštitu od sunca. Ne sunčaj se u solarijima.
  8. Poštuj zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako bi se zaštitila od tvari koje uzrokuju rak.
  9. Saznaj jesi li u svojem domu izložena zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmi mjere za smanjenje visokih razina radona.
  10. Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možeš, doji svoje dijete. Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograniči trajanje hormonske nadomjesne terapije.
  11. Uključi svoju djecu u program cijepljenja protiv: hepatitisa B (za novorođenčad) i humanog papiloma virusa (HPV) (za djevojčice).
  12. Sudjeluj u organiziranim programima za rano otkrivanje raka: debelog crijeva (muškarci i žene), dojke (žene), vrata maternice (žene).

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.