Zdravlje Simptomi i pomoć 19. ožujka 2017.

Pretile majke smatraju da njihova pretila djeca imaju normalnu težinu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretilost predstavlja sve veći javnozdravstveni problem, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da raste broj pretile djece. Pošto djeca prve prehrambene navike usvajaju od roditelja, postavlja se pitanje koja je njihova uloga u širenju ovog zdravstvenog poremećaja.

Može li se mršavjeti uz probiotike?

Majke s prekomjernom tjelesnom težinom ne percipiraju svoju djecu kao pretilu, iako ona to jesu. U novoj američkoj studiji u kojoj je sudjelovalo 230 majki predškolske djece, čak 41% njih opisalo je svoju pretilu djecu kao djecu sa zdravom težinom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Samo 20% majki realno je uvidjelo problem kod svoje djece stare između 3 i 5 godina. Voditeljica studije Rachel Tabak smatra da su majke podcijenile težinu djeteta jer i same imaju problem s težinom.

Posebno ih zabrinjava to što je prethodno istraživanje pokazalo da kasnije ni djeca ne uviđaju problem jer su okružena debljinom i podsvjesno je doživljavaju kao normalnu.

Iako je debljina u prvom redu zdravstveni problem, često ju se percipira više kao estetski. Posljedice koje ostavlja na zdravlje mogu biti fatalne, a troškovi liječenja bolesti i poremećaja uzrokovanih debljinom vrlo su visoki i stoga poprilično opterećuju zdravstveni sustav.

Važno je na vrijeme uvidjeti negativne prehrambene obrasce kod djeteta i pomoći ih ispraviti kako bi dijete odraslo u zdravu osobu koja brine o svojoj prehrani. Isto tako je važno postaviti dobar primjer, pa tako uz djetetovu, kontrolirati i svoju prehranu.

Što sve prijeti iz debelog trbuha

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.