Zdravlje Simptomi i pomoć 24. siječnja 2023.

Presađivanje svinjskog srca čovjeku: Za dvije godine to bi moglo postati uobičajeno

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL Transplantacija srca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Njemački kardiokirurzi smatraju da će za najviše za dvije godine uspjeti presaditi modificirano svinjsko srce čovjeku i očekuju da će ishod biti bolji od onoga postignutog nakon prve takve transplantacije u svijetu, koju su obavili američki liječnici.

Nakon procesa modificiranja srca će se najprije ispitati na babunima, kaže 80-godišnji Reichart, koji se ovim poslom bavi već desetljećima. Majmuni bi sa svinjskim srcem trebali preživjeti godinu dana prije nego što se krene s ispitivanjima na čovjeku.

Presađivanje organa s jedne vrste na drugu, proces zvan ksenotransplantacija, napredovalo je golemim korakom prošle godine kad su kirurzi u Marylandu prvi put čovjeku presadili srce svinje. To što je pacijent preživio dva mjeseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, dobar je rezultat, kaže Reichart.

Tim s Medicinskog sveučilišta u Marylandu u siječnju prošle godine transplantirao je srce svinje s deset modifikacija smrtno bolesnome čovjeku.

Nakon desetljeća ksenotransplantacijskih istraživanja, stručnjaci su uvjereni da bi srca svinja mogla biti održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce. Reichart, kardiokirurzi Christian Hagl i Paolo Brenner te veterinar Eckhard Wolf među vodećim su svjetskim stručnjacima u istraživanju ksenotransplantacija.

Ta je skupina stručnjaka u Münchenu prije sedam godina započela uspješne eksperimente s babunima koji su preživjeli i do pola godine nakon transplantacija svinjskog srca. "Moja je namjera da rezultat operacije bude uspješniji od onog lanjskog iz Marylanda", rekao Reichart. Zbog svojih godina, on više ne operira, no kaže da bi "želio biti u dvorani kada operacija uspije".

Možda te zanima... Uskoro počinje uzgoj svinja za transplantaciju organa, no tu su i etičke dileme Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.