Zdravlje 24. listopada 2016.

Preko mobilne aplikacije do recepata, doznaka za bolovanje i uputnica

Mobitel-Ekran
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od danas u Hrvatskoj: Preko svojeg pametnog telefona će moći tražiti recept za lijek, doznaku za bolovanje te se naručiti na vađenje krvi i pregled. HZZO misli da će ova aplikacija olakšati liječnicima posao.

Preko aplikacije ćemo se naručivati na vađenje krvi

Naime, danas će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) aktivirati mobilnu aplikaciju preko koje će se pacijenti javljati svojem doktoru. Preko svojeg pametnog telefona će moći tražiti recept za lijek, doznaku za bolovanje te se naručiti na vađenje krvi i pregled. Iz HZZO-a tvrde da će ova usluga koristiti liječnicima jer će im olakšati rad, ali i pacijentima jer neće morati dolaziti osobno u ordinaciju ili zvati telefonom. No ne misle svi da je to napredak medicine.

"To je glupost. Liječnicima će to biti dodatni teret te će imati manje vremena za svoje pacijente i njihove zdravstvene probleme, rekao nam je neslužbeno obiteljski liječnik o novosti u zdravstvu. Već ovako previše vremena provodim za kompjutorom i ne mogu se u potpunosti posvetiti pacijentu",  istaknuo je liječnik.

Uslugu će moći koristiti 1,5 milijuna građana

Ovo je nastavak projekta eHZZO portala kojim se dnevno koristi od 60 do 80 ljudi što je premalo s obzirom na to koliko je osiguranika. Komunikacija preko aplikacije funkcionirat će tako da će liječnik na pacijentov zahtjev odgovarati s da ili ne. Na početku će ovu uslugu moći koristiti 1,5 milijuna građana, a do Nove godine će pristup imati svi osiguranici. Naš sugovornik smatra da nisu razmišljali o tome da je ne mogu koristiti građani svih godina. "Kako će čovjek od 80 godina naručivati lijek preko pametnog telefona",  pita se ovaj doktor.

Što ne smiješ prešutiti liječniku?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.