Zdravlje 05. listopada 2016.

Pravo je vrijeme za čišćenje ovih aspekata tvog života

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock Sezonske namirnice koje pospješuju ubrzanje metabolizma i gubitak težine.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Početak jeseni vrlo često singnalizira početak nečega novog. Za djecu je to početak školske godine, a kod odraslih ulazak u nove poslovne i privatne poduhvate. Nakon ljetnog odmora i dolaskom kraja godine, često je potrebno izbaciti neke stvari iz života kako bi napravili mjesta za nove stranice i poglavlja.

Tvoj dom

Čišćenjem svog fizičkog prostora ujedno stvaraš mirnije i opuštenije okružje za maštanje i stvaranje. Istraživanja pokazuju da kada je u neredu, tvoj dom može povećati razinu anksioznosti i smanjiti produktivnost. 

Velika reorganizacija tvog doma će uzrokovati i druge pozitivne promjene u tvom životu i načinu razmišljanja. Ako ništa drugo, jedno veliko pospremanje će smanjiti broj manjih čišćenje i samim time povećati tvoje slobodno vrijeme. 

Isprobaj otopinu za čišćenje u nastavku, a koja će tvom domu osigurati organsko čišćenje. Otopinu možeš primjeniti na pločicama, laminatu i mramoru, a miriše nevjerojatno!

  • 3/4 šalice vode
  • 1/4 šalice alkohola
  • 10 kapi eteričnog ulja limuna
  • 5 kapi esencijalnog ulja lavande
  • pola žličice tekućeg sapuna 

Dodaj sve sastojke u bocu s raspršivačem i potresi. Pošpricaj željeno područje i obriši s papirnatim ručnikom ili krpom od microfibre.

10 najvažnijih prednosti eko sredstava za čišćenje doma

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tvoj posao

Listopad je pravo vrijeme za podsjetiti se na ciljeve koje si postavila na početku godine. Možda je to prošlo dovoljno vremena od trenutka kada si zadnji put provjerila svoje ciljeve i koliko daleko si stigla u njihovom ostvarivanju. 

Ako nisi sve bliže ostvarenu ciljeva koje si postavila, sada je krajnje vrijeme da se fokusiraš i uvjeriš samu sebe kako su tvoji planovi i želje zaista važni. Nema ništa loše u tome da si promijenila svoje ciljeve, ali nemoj ih mijenjati ili odustajati iz razloga jer misliš da su neostvarivi. Ako želiš naći posao ili promijeniti sadašnji, ne znači da ako do sada nisi uspjela da moraš odustati. Tako važni ciljevi se ne ostvaruju u jednom danu i moraš biti svjesna da je u ovom slučaju vrijeme tvoj prijatelj, a ne neprijatelj. Što više vremena ćeš provesti u traženju, veće su šanse da ćeš pronaći posao. 

Podsvijest ti može pomoći u ostvarivanju želja

Tvoja prehrana

Ako si donijela odluku da želiš jesti zdravije, ali ujedno imaš i plan smršavjeti, važno je da ne pribjegneš rigoroznim dijetama jer one nikako neće dugoročno promijeniti tvoje prehrambene navike. Jednom kada shvatiš da svoje prehrambene navike želiš promijeniti, možeš početi razmišljati o tome što i kako jesti kako bi se zdravo hranila. A budući da se sve životne navike teško mijenjaju, najbolje započeti s malim, ali hrabrim koracima. 

Čišćenje organizma u 7 koraka

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prije svega kupuj organske namirnice koliko god je moguće. Spoji se s lokalnim proizvođačima hrane i kupuj svježe voće i povrće, meso i ribu. Mnoga obiteljska gospodarstva nude i domaće džemove bez šećera, sokove i orašaste plodove. U svoju prehranu uvrsti što više integralnih namirnica poput integralne riže, brašna od cjelovitih žitarica i sl. Ujedno pokušaj pronaći zamjenu za sastojke poput šećera, vrhnja i sl. Primjerice, umjesto šećera možeš koristit med ili agavin sirup. Ako si veliki ovisnik o slatkišima, pokušaj zamijeniti kekse sa svježim voćem. 

Jesen nudi obilje zdravih proizvoda koje nam osigurava priroda - bundeve, kupus, tikvice, paprika, brokula, prokulice, ali i različito voće - od grožđa do šljiva. Istraživanje različitih recepata i okusa sezonskog voća i povrća je odličan način za vraćenje organizma u ravnotežu uz zdravu prehranu. Pokušaj svakodnevno pojesti porciju povrća i neko voće za međuobrok. 

Saznaj koje svježe voće i povrće možeš jesti u listopadu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.