Zdravlje 11. rujna 2019.

Potvrdili: odlazak na koncert jednom u dva tjedna može ti dodati devet godina života!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gotovo svi vole otići na dobar koncert. Bez obzira slušate li Ed Sheerana, Foo Fightere ili Severinu, čini se da se ljudi na koncertima uvijek odlično zabave.

Za navedenu tvrdnju postoji dobar razlog - koncerti su socijalni događaji na kojima se možeš upoznati i družiti s novim osobama koje imaju sličan glazbeni ukus kao i ti. Do kraja koncerta, glazba će ti sigurno odzvanjati u ušima i možda ćeš se malo opustiti uz neko piće, ali velika je vjerojatnost da ćeš se odlično zabaviti.

Glazba630 Možda te zanima... Zašto si loše raspoložena i kako ti glazba može pomoći? Psiha i seks

Osjećaj adrenalina, koji imaš kada se nalaziš u masi ljudi, zapravo je veoma zdrav. U nedavnoj studiji, koju je proveo O2, znanstvenici su saznali da ne samo da te odlazak na koncert može učiniti sretnijom, već postoji i mogućnost da te taj odlazak može učiniti zdravijom i produžiti životni vijek.

Naime, istraživanje koje je proveo bihevioralni psiholog Patrick Fagan sa Sveučilišta Goldsmith pokazalo je da samo 20 minuta praćenja nekog glazbenog nastupa uživo može povećati osjećaj sreće za 21%, a redoviti odlazak na koncerte produljuje život za čak devet godina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Osim adrenalina i osjećaja zadovoljstva zbog koncerta, studija je pokazala i da odlazak na koncert može povećati osjećaj vlastite vrijednosti za 25%, a mentalna stimulacija za vrijeme pohađanja koncerta porasla je za čak 75%.

Prema ovom istraživanju, postoji dakle pozitivna korelacija između učestalosti posjeta koncerata i osjećaja sreće. Prema njima, glazba potiče osjećaj zadovoljstva samim sobom, povezuje te s drugima na koncertu i stimulira moždanu aktivnost na način da se osjećaš dobro.

Zato nemoj čekati, već danas kupi ulaznicu za novi koncert i zabavi se!

Možda te zanima... Koja vrsta glazba može poboljšati učinkovitost treninga? Fitness Glazb-Uspr Možda te zanima... Glazba može promijeniti ponašanje Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.