Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 24. srpnja 2017.

"Coffee naps": Zašto je dobro popiti kavu ako ideš odrijemati poslijepopodne?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kava i spavanje najčešće ne idu zajedno, ali njihova kombinacija može ti dati energiju za cijeli dan. "Cofee nap" izgleda ovako: popiješ šalicu kave i odmah potom odeš spavati. Čini se vrlo kontradiktornim, ali kofein počinje djelovati 30 minuta nakon ispijanja kave, pa je moguće odspavati nakon što popiješ kavu.

Kratak san dat će ti energije koja će poboljšati tvoju koncentraciju i obavljanje aktivnosti. Idealan "coffe nap" traje 30 minuta što znači da se budiš baš kada kofein počinje djelovati. Nakon toga osjećaš se odmorno i motivirano. 

Kava, šećer, med: Svi sastojci za piling nalaze se u kuhinji

Postoji nekoliko manjih istraživanja koja podupiru ovakvu ideju. Istraživanje objavljeno još 1997. u časopisu Psychophysiology pokazuje da su "uspavani adolescenti" koji su kombinirali 200 mg kofeina i potom odspavali bolje prošli na simuliranom vozačkom ispitu u usporedbi s onima koji su konzumirali samo kofein i placebo.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U istraživanju koje je objavljeno u Clinical Neurophysiology 2003. godine sudjelovalo je 10 adolescenata koji su podijeljeni u pet eksperimentalnih grupa. Prva grupa odspavala je 20 minuta, druga je uzela 200 mg kofeina i odspavala, dok su ostali sudionici odspavali i umili se ili su bili izloženi jakoj svjetlosti nakon sna. Peta grupa samo se odmorila. Najučinkovitija strategija za "dobivanje energije" pokazana je na drugoj grupi.

Dulje spavanje tijekom vikenda šteti zdravlju, tvrdi studija

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako inače piješ kavu i raspored ti dozvoljava, ovo je odličan način za skupljanje dodatne energije. No, ako imaš sindrom iritabilnog crijeva ili osjetljiv trbuh, preporučljivo je da piješ zeleni čaj umjesto kave ili da ne konzumiraš kofein općenito. 

Savjet je da ne piješ kavu u kasnim večernjim satima. "Coffe nap" podrazumijeva san od 15 do 30 minuta i samo jednu šalicu kave.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.