Zdravlje 03. listopada 2024.

Poljubac smrti - ona ima neobičnu bolest i muškarci se moraju pridržavati strogih pravila prije nego ju poljube

Foto: Screenshot/Tik Tok/ carolinecray2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nazovite to poljupcem smrti. Strastveni mladići koji žele poljubiti Caroline Cray Quinn moraju biti oprezni jer bi taj poljubac za nju mogao biti koban.

Ljepotica iz Bostona pati od teških alergija na hranu, kao i od kroničnog stanja poznatog kao sindrom aktivacije mastocita (MCAS), piše New York Post.

MCAS je imunološka bolest koja uzrokuje da njezine stanice netočno identificiraju stvari kao ozbiljne alergene — uključujući svu hranu, osim dvije namirnice, zobi i hipoalergene formule. Poremećaj uzrokuje intenzivne epizode oticanja, otežano disanje, osip, proljev, povraćanje i druge simptome. U teškim slučajevima može dovesti do po život opasne anafilaksije, prema Cleveland Clinic .

Stoga svi muškarci koji žele poljubiti Quinn moraju slijediti tri pravila.

“Pravilo broj jedan je da ne smiju jesti niti jedan od mojih šest glavnih anafilaktičkih alergena (kikiriki, orašasti plodovi, sezam, kivi, senf ili plodovi mora) 24 sata prije nego što me poljube”, objasnila je Quinn pred više od 1,7 milijuna pratitelja TikToka u viralnom video zapisu.

“Drugo pravilo je da ne smiju ništa jesti tri sata prije nego me poljube”, objasnila je na snimci.“Pravilo broj tri je da moraju prati zube”, dodala je oprezna Quinn.

Ako budući ljubavnik ne ispuni te preduvjete prije nego što napući usne, posljedice bi mogle biti smrtonosne za plavušu.

@carolinecray2 Replying to @j Herz My rules for smooching! 💋 #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder #foodallergyawareness #chronicillnessawareness #chronicillnesswarrior #chronicillness ♬ original sound - CarolineCray2

I, nažalost, nije jedina koja pati od ovog stanja. Otprilike jednoj od šest osoba, uključujući slavne pjevačice poput Billie Eilish i Halsey, dijagnosticiran je neki oblik mastocitoze, pri čemu je MCAS najčešći, prema Klinici za Ehlers Danlosov sindrom (EDS) .

Natasha Coates, 27, britanska gimnastičarka pogođena ovom bolešću, ozbiljno je alergična na "jake emocije". Napadaji smijeha, tuge ili stresa mogu kod nje izazvati smrtonosnu kemijsku reakciju. Coates, koja je, poput Quinn, podijelila potresne detalje svojih zdravstvenih problema na internetu, otkrila je da je planirala vlastiti pogreb u dobi od 20 godina zbog ozbiljnosti svoje bolesti.

Možda te zanima... "Imam više od 50 alergija i gotovo svaka može biti smrtonosna" Zdravlje

No, Quinn, otkako joj je 2017. dijagnosticiran MCAS, ima misiju u kojoj se želi usredotočiti na "ispunjen i sretan" život, umjesto da se priprema za smrt.

“Razbolila sam se od MCAS-a u rujnu 2017. nakon što je jedna stvarna alergijska reakcija na unakrsnu kontaminaciju orašastim plodovima prerasla u niz anafilaktičkih epizoda povezanih s hranom na koju nisam bila alergična”, rekla je Quinn.

"Moj alergolog je u to vrijeme sumnjao da bi to mogao biti MCAS, ali morala sam posjetiti specijalista kako bih dobila pravu dijagnozu", dodala je. “Nakon duge liste čekanja od osam mjeseci, posjetila sam MCAS specijalista koji mi je službeno postavio dijagnozu”, objasnila je.

“Ovo stanje uključuje mnogo neugodnih i po život opasnih simptoma poput otežanog disanja, oticanja/svrbeža u grlu i ustima, gubitka svijesti, niskog krvnog tlaka i koprivnjače/osipa”, rekla je Quinn. "Kako bih spriječila pogoršanje MCAS-a i simptome MCAS-a, izbjegavam okidače poput hrane, životinjskog krzna/dlake, plijesni, prašine, topline i određenih mirisa", dodala je.

Ali kada je riječ o razmjeni sline, vrlo je oprezna. "Ljubljenje je definitivno rizik", rekla je pratiteljima TikToka. “To unosi potencijalnu nestabilnost u moj život. Ali to isto vrijedi i za moj svakodnevni život.”

Quinn, koja bi mogla doživjeti anafilaksiju od nečega tako benignog poput recimo toga da joj pas poliže obraz, rekla je da bi radije riskirala i poljubila zgodnog muškarca, nego potpuno apstinirala.

“Mogla bih u potpunosti izbjeći poljupce i jednostavno živjeti pod staklenim zvonom kada su veze u pitanju”, rekla je. “Ali spremna sam na male proračunate rizike kako bih mogla živjeti punim i sretnim životom”, dodala je.

alergije Možda te zanima... Zašto su danas alergije tako česte i kako ih ublažiti prirodnim putem Zdravlje

Srećom, Quinn je pretrpila samo manje alergijske reakcije prilikom izmjenjivanja nježnosti.

"Usta će me svrbjeti, usne i jezik će me svrbjeti", rekla je, dodajući da je također doživjela "da malo pocrveni i ima vrtoglavicu". Kako bi spriječila ovakve reakcije, Quinn odmah pere zube i smanjuje dozu lijekova poput Benadryla.

Njena stroga pravila zaštitila su njezin imunološki sustav, ali i udaljila i sve one muškarce koji zapravo nisu bili za nju.

Trenutačno ima dečka Ryana za kojeg je rekla da se rado pridržava njezinih pravila vezanih uz spojeve i da uživa u istim obrocima kao i ona kad su zajedno.

Quinn je brzo upoznala Ryana sa svojom super restriktivnom dijetom koja uključuje samo zob i adaptirano mlijeko, koju - sudeći po njezinim digitalnim objavama – on rado prati, kao i njena pravila vezana uz intimnost.

“Ako mora slijediti nekoliko pravila da bi se poljubili, onda mu je očito stalo, očito je zainteresiran i voljan se potruditi”, rekla je Quinn.

“Dakle, ako ikad poželiš znati misli li neki tip ozbiljno u vezi s tobom, samo mu reci da imaš MACS i reci mu da slijedi ova tri pravila, i odmah ćeš znati!”, zaključila je Quinn.

@carolinecray2 It gets better ❤️ #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder #chronicillness #chronicillnessawareness ♬ original sound - Bojack clipz

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.