Zdravlje 12. rujna 2013.

Pokvareni zubi - uzrok moždanog udara

Vesna-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije desetak godina, bilo je čudno, ako je liječnik svog pacijenta poslao stomatologu ili čak tražio njegovo mišljenje. Još rjeđa pojava bila je da stomatolog šalje svog pacijenta liječniku zbog sumnje na pojavu sistemskih bolesti. Danas, sve veći broj liječnika u cijelom svijetu, potaknutih holističkim pristupom pacijentu, vrlo dobro razumiju povezanost općeg i oralnog zdravlja.

Pokvareni zubi mogu uzrokovati bolesti srca, pluća, reumatoidni artritis, aterosklerozu i niz drugih. Znanstvene studije posljednjih godina povezale su infekcije u usnoj šupljini s infektivnim endokarditisom, aterosklerozom, infarktom srca, ali i moždanim udarom.

Upala desni povezana je sa srčanim bolestima

"Pri rutinskom pregledu usne šupljine, osim higijene zuba, uočljiva je prisutnost upale gingive, a istraživanja govore da 40 posto pacijenata s upaljenom gingivom ima ozbiljne sistemske bolesti, najčešće diabetes, srčane bolesti ili osteoporozu, dok je 60 posto upalnih promjena na gingivi posljedica loše higijene i nestat će započne li pacijent održavati pravilnu higijenu usne šupljine. Ako se i dalje ne bude brinuo o higijeni, krajnji rezultat bit će gubitak zuba", objasnila je dr. Vesna Furtinger iz Hrvatskog stomatološkog društva i istaknula da je posebno neugodna povezanost dijabetesa i desni:

"Visoka razina šećera u krvi pogoduje bakterijama, one uzrokuju upalu, a svaka upala smanjuje djelotvornost inzulina da pretvara šećere u energiju. Osobe oboljele od dijabetesa, ako kontroliraju osnovnu bolest, bitno smanjuju i upale u ustima. Iako nije do kraja jasno, uočeno je da preko 90 posto pacijenata oboljelih od srčanih bolesti ima poteškoća s upalom desni. U zdravih osoba taj je postotak oko 60 posto. Današnje spoznaje rasvijetlile su da upala desni utječe direktno na krvne stanice te podižu krvni tlak, a posljedica su razne srčane bolesti."

Prijevremeni porođaj

Postoje istraživanja koja ukazuju da upala desni utječe i na novorođenčad, njihovo prerano rođenje i malu porođajnu težinu. Zbog toga je od izuzetne važnosti uključiti stomatologa u tim koji brine o zdravlju trudnice. "Uz diabetes i srčane bolesti danas se u vezu sa zdravljem usne šupljine dovodi i osteoporoza. Iako veza nije u potpunosti dokazana, neki autori smatraju da upala desni direktno oslabljuje već ionako oslabljenu kost. Neprekidna istraživanja otkrila su povezanost reumatoidnog artritisa i periodontalne bolesti.

Liječenje parodonta smanjuje bolove kod oboljelih osoba, a neka su istraživanja pokazala da neliječena parodontna bolest utječe na stanje pluća i opstruktivnu plućnu bolest. Očito je da su opće bolesti povezane sa stanjem zdravlja usne šupljine. Zato je izuzetno važno educirati i građane i zdravstveno osoblje o važnosti redovitih posjeta stomatologu, a to se posebno odnosi na oboljele od neke kronične bolesti," objasnila je dr. Vesna Furtinger.

Povezanost oralnog i općeg zdravlja prepoznale su i Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO), te Svjetska stomatološka federacija (FDI), koje su međusobnim sporazumom o suradnji oralno zdravlje proglasile dijelom integralnog zdravlja.

Saznaj koje se bolesti kriju iza neugodnog zadaha.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.