Zdravlje 23. prosinca 2021.

Poboljšajte vlastitu plodnost pametnim odabirom dodataka prehrani

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poboljšajte vlastitu plodnost pametnim odabirom dodataka prehrani

Svaki par koji pokušava zanijeti zna koliko je složen put do začeća i koliko svakodnevni stresori mogu utjecati na plodnost. Najjednostavnija metoda poticanja vlastitog reproduktivnog sustava jest oplemenjivanje prehrane potrebnim a često nedostatno unesenim mikronutrijentima i vitaminima.

Istraživanja su potvrdila pozitivan utjecaj na plodnost za sljedeće nutrijente:

 | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr Folna kiselina je primarno namijenjena ženama u segmentu plodnosti, istraživanja su pokazala da djeluje povoljno u postizanju trudnoće kao i u postupcima potpomognute oplodnje. Prepouča se koristiti ju i do 6 mjeseci prije planiranja trudnoće, u dozama od 400 do 800µg. Izrazito je bitna u samoj trudnoći, pogotovo u prvom trimestru jer smanjuje mogućnost nastanka deformacija neuralne cijevi djeteta.

Inozitol, poznat i kao mioinozitol prema nekim studijama povećava izglede za ostvarivanje  | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr trudnoće kod žena koje su podvrgnute raznim metodama potpomognute oplodnje (ICSI ili IVF). Može poboljšati kvalitetu embrija, smanjiti udio neprikladnih jajnih stanica te pojačati odgovor na stimulaciju jajnika lijekovima. Uzima se u obliku kapsule najčešće u dozi od 2g dnevno, ali zbog njegove netoksičnosti i šećerne strukture preporučena dnevna doza nije formirana. U obliku praha u kombinaciji s folnom kiselinom moguće ga je koristiti i kao sladilo za omiljeni napitak.

 | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr Koenzim Q10 (ubikinon) se dovodi u vezu s pokretljivosti spermija, tj. određenim istraživanjima je dokazano da poboljšava motilitet spermija, a kod žena je uočen bolji odaziv jajnika u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Prema studijama korištenje koenzima Q10 prije ciklusa in vitro oplodnje poboljšalo je vjerojatnosti proizvodnje zdravog embrija, dovelo do boljeg odaziva na terapiju te nešto veće stope uspješnosti postupka u usporedbi s kontrolnom skupinom.  | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr

DHA/riblje ulje ima učinke na mušku kao i žensku plodnost. Kod žena je zabilježen veći postotak ostvarenih trudnoća, dok kod muškaraca pozitivno utječe na broj spermija u ejakulatu. Iako nije dostupan preporučen dnevni unos, najčešće se uzima u dozi od 200-300mg DHA.

 | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr Vitamini B skupine su namijenjeni i muškarcima i ženama. Povećani unos vitamina B skupine povezuje se s nižom ovulatornom neplodnosti. Određena istraživanja su pokazala da vitamini B skupine mogu povoljno utjecati i na kvalitetu sperme.

Cink ima ključnu ulogu u procesu stvaranja spermija pa nedostatak ovog minerala može  | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr uzrokovati slabiju kvalitetu sperme. Kod žena nedostatak cinka se dovodi u vezu s produljenim periodom potrebnim za začeće. Dnevne potreba za cinkom iznose 8mg za žene i 11mg za muškarce.

 | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr Selen, tj. njegov nedostatak može dovesti do pobačaja, a kod muškaraca uzrokuje lošu kvalitetu spermija i smanjenu pokretljivost. Preporučeni dnevni unos iznosi 55µg. Cink i selen se često koriste i kao kombinirani dodatak prehrani s oba mikronutrijenta.  | Author: gravida.hr Foto: gravida.hr

Vitamin D3, vitamin sunca, često se povezuje s muškom kao i ženskom neplodnosti. Kod neplodnosti nepoznatog uzroka potrebno je istražiti i koncentraciju D vitamina kod parova te prema potrebi i konzultacijama s liječnikom pristupiti nadoknadi ovog vitamina.

Vrhunske dodatke prehrani njemačke kvalitete namijenjene reproduktivnom zdravlju potražite na web trgovini Gravida.hr!