Zdravlje Imunitet na prirodan način 23. kolovoza 2018.

Platnene vrećice su super za ekologiju, ali su i leglo bakterija!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si počela razvijati svijest o ekologiji i o tome koliko smeća bacaš, vjerojatno si nabavila i platnenu torbu kako ne bi uzimala vrećice iz trgovine. Mi te podupiremo, trebamo smanjiti otpad i pomoći okolišu.

No, o svojoj platnenoj torbi trebaš i brinuti, odnosno trebaš ju redovito prati inače se izlažeš bolestima. Ako u platnenoj torbi nosiš hranu, a torbu ne pereš redovito, možeš dobiti bolesti koje se prenose putem hrane. 

Torbe Možda te zanima... U shopping s eko-torbama Eko Možda te zanima... Bakterije na neočekivanim mjestima koje mogu dovesti do zaraze E. coli Eko

Nova istraživanja Agencije za prehrambene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva ponovno su naglasila zabrinutost o platnenim torba, provjerili su koje se bakterije i virusi nalaze u njoj i prilično su se zabrinuli. Slično istraživanje koje procjenjuje bakterije u njima vodili su istraživači Sveučilišta Arizona i Sveučilišta Loma Linda i otkrili su da gotovo sve torbe koje su nasumično odabrali od kupaca koji s njima ulaze u trgovinu s prehrambenim namirnicama sadrže velike količine bakterija. 

Gotovo polovica torbi koje su pregledali sadrži koliformne bakterije koje mogu izazvati infekciju urinarnog trakta, uha, oka, ali i gnojne apscese, a 12% je sadržavalo E. Coli koja može izazvati infekcije mokraćnog mjehura. 

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Istraživači su također provjerili što se dogodi s mesom u platnenoj torbi ako je ostavljeno u automobili dva sata. Znamo da meso ne bi trebalo stajati u autu, ponekad se takve situacije dogode. No onda ga nemoj ostavljati u torbi jer su bakterije porasle deseterostruko u ta dva sata. 

Ipak ne govorimo ti da se trebaš riješiti platnene torbe nego ju trebaš redovito prati. Prilikom pranja, bilo strojem ili ručno, količina bakterija se smanji za više od 99,9 posto. Isto tako, hranu trebaš razdvojiti, svježu i trajnu, ako je moguće u dvije platnene torbe. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.