Eko 31. svibnja 2017.

Bakterije na neočekivanim mjestima koje mogu dovesti do zaraze E. coli

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naizgled čiste kuhinjske krpe, sudoperi, podovi i radne površine leglo su opasnih bakterija poput Escherichije coli. Većina kuhinja ne bi prošla na sanitarnim testovima koji se provode u restoranima, zaključak je studije Zdravstvenog sveučilišta Drexel iz Britanije. Stručnjaci su detaljno pretražili sto nasumično odabranih kuhinja i došli do alarmantnih podataka o bakterijama koje mogu biti pogubne za zdravlje.

Većina hrane u hladnjacima nije bila pravilno pospremljena i tako predstavlja plodno tlo za razmnožavanje opasnih bakterija. Ovdje posebno zabrinjava navika pospremanja sirovog mesa. U devedeset i sedam posto slučajeva sirovo meso nalazilo se na policama hladnjaka među ostalom hranom koja je spremna za jelo, i nije bilo adekvatno zatvoreno, što pogoduje razvoju salmonele i drugih bakterija.

Svjeze_Meso | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hladnjaci nisu bili namješteni na preporučenu temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva nego na veću, što ubrzava razvoj patogenih bakterija u hrani. U većini kuhinja nađeni su tragovi štetočina poput miševa ili žohara te njihova izmeta. Stručnjaci upozoravaju da većinom ne vidimo ove štetočine jer se skrivaju iza kuhinjskih elemenata ili u pukotinama zidova, no to ne znači da ih nema. Oni su izvor mnogih zaraza koje mogu doći na hranu i uzrokovati trovanje.

Doznaj na kojim se mjestima izvan kuhinje kriju opasne bakterije

Inventura_Hladnjaka | Author:

Osim zaraza koje nose štetočine, u većini kuhinja također su nađeni tragovi fekalnih bakterija. Ove bakterije kriju se na gotovo svim mjestima, od podova i radnih površina, sudopera, do kuhinjskih krpa. Stručnjaci upozoravaju da većina bakterija dolazi u sudoper zbog zagađene vode iz slavina, dok su na ostalim mjestima uglavnom zbog loše higijene. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock
Najviše bakterija nađeno je na kuhinjskim krpama i spužvicama i to više nego na podovima. Bakterije posebno vole vlagu, stoga su vlažna mjesta u kuhinji najpogodnija za njihov razvoj. Velika koncentracija ovih bakterija uzrokuje gastroenteritis, no može dovesti i do drugih opasnih bolesti. Zaraza E. coli uzrokuje snažne bolove u želucu, krvavu stolicu te vrućicu, a ako se ne liječi na vrijeme može se razviti u kronični gastritis ili uzrokovati čireve na želucu. Nađene su i velike količine bakterije listerije, koja uzrokuje bolest koja se zove listerioza, a posebno je opasna za trudnice.

10 najvažnijih prednosti eko sredstava za čišćenje doma

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.