Zdravlje Simptomi i pomoć 16. ožujka 2017.

Plače ti se nakon seksa? Bez brige, nisi jedina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S nestrpljenjem iščekuješ intimne odnose s partnerom, sam čin je odličan, ali nakon njega ti bi se najradije zamotala u dekicu, šutjela i plakala. Taj pad raspoloženja nakon seksa zove se postkoitalna disforija i češći je nego što misliš.

Potreba za plakanjem, tuga, tjeskoba, agresivnost i melankolija - sve su to emocije koje mogu obilježiti postkoitalnu disforiju. Ne, ovdje se ne radi o prisilnom seksu, niti o nezadovoljstvu ljubavnim umijećem partnera. Nije riječ ni o kajanju zbog samog čina. Jednostavno, nakon što sve završi, postaješ tužna.

Tantra potiče duhovno sjedinjenje partnera

Još uvijek nedovoljno istražen fenomen

Prema studiji koju je objavio magazin Journal of Sexual Medicine, 46% žena bar jednom u životu iskusi simptome postkoitalne disforije. Čak jedna trećina Ispitanika u drugoj studiji, provedenoj 2011. godine u Australiji i objavljenoj u časopisu International Journal of Sexual Health, izjavila je da su se osjećali loše i nakon fantastičnog seksa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako ovaj fenomen tek treba detaljnije proučavati, vjeruje se da je tuga reakcija na osjećaje razdvojenosti i straha od napuštanja nakon fizičkog sjedinjenja s partnerom.

Zanimljiva teorija: loši vozači su i loši ljubavnici

"Seks je vrlo intiman čin i orgazam otpušta veliku količinu hormona zbog koji se osjećaš dobro. Razina tih hormona opada nakon orgazma i dok se odvajaš od tog osjećaja bliskosti, može nastupiti tuga", objasnila je seksualna terapeutkinja Denise Knowles za The Independent.

Nema razloga za brigu ako s vremena na vrijeme osjetiš postkoitalnu disforiju, ali ako se to počne događati i češće, bilo bi dobro da potražiš profesionalnu pomoć.

Imaš li zdravo ili nezdravo samopoštovanje?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.