Zdravlje Zdravlje žena 30. studenoga 2016.

Papa test je bezbolan, a otkriva rak vrata maternice na vrijeme

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cilj Papa testa je otkriti premaligne lezije i pravodobno ih liječiti ili otkriti rak vrata maternice u najranijoj fazi, u kojoj se ta bolest može u potpunosti izliječiti.

U Hrvatskoj svakog dana jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svakog trećeg dana jedna žena umre zbog uznapredovale bolesti, kaže dr. Jadranka Belan Žuklić, spec. ginekologije i porodništva iz Poliklinike Eljuga.

"Ova se bolest otkrivala u uznapredovalom i neizlječivom stadiju sve dok nije prihvaćena citodijagnostika (Papa test), koja je omogućila smanjenje pobola i smrtnosti žena", kaže dr. Belan Žuklić i dodaje da od više od milijun žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 godišnje napravi Papa test.

Objašnjava da je Papa test dio rutinskoga ginekološkog pregleda, pri čemu se bezbolno, brzo i jednostavno učine obrisci rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice te razmazuju i fiksiraju na stakalcu. Stanice se analiziraju pod mikroskopom i dobivamo citološku dijagnozu upale, premaligne lezije ili raka vrata maternice.

U ovim situacijama nikako ne odgađaj posjet ginekologu

Koji je cilj primjene Papa testa među ženama koje nemaju nikakvih simptoma?

"Cilj je primjene Papa testa među ženama koje nemaju nikakve simptome, niti okom vidljive promjene, otkriti premaligne lezije i pravodobno ih liječiti kako bismo spriječili nastanak raka vrata maternice. Drugi cilj je otkriti rak vrata maternice u najranijoj fazi, kad je visoka stopa izlječenja. Osim toga, Papa test može otkriti upale i neke spolno prenosive bolesti čije je liječenje sastavni dio sprečavanja raka vrata maternice", kaže dr. Belan Žuklić i objašnjava da je jedan od glavnih uzročnika nastanka raka vrata maternice dugotrajna neliječena upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi spolnim putem. 

Hpv_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

"Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice. U našoj sredini najčešći i najopasniji su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika jer dugotrajnom  prisutnošću u stanicama vrata maternice mogu promijeniti njihov izgled i umnožavanje te ih preobraziti u zloćudne",  kaže dr. Belan Žuklić.

Upozorava da su najvažniji rizični čimbenici za nastanak raka vrata maternice spolno prenosive infekcije HPV-om, rani početak spolnog života (prije 18. godine), mijenjanje spolnih partnera i pušenje, a koraci primarne prevencije obuhvaćaju mjere zaštite od svih rizičnih čimbenika, na prvome mjestu od glavnog uzročnika u nastanku raka vrata maternice, HPV-a koji se prenosi spolnim putem.

Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom te da je adolescentska dob najkritičnija za dobivanje infekcije. Adolescente treba educirati da je najvažniji način sprečavanja ove zloćudne bolesti odgovorno spolno ponašanje i primjerena zaštita tijekom spolnog odnosa (prezervativ), kaže dr. Belan Žuklić. 

Na ljestvici učestalosti rak vrata maternice nalazi se odmah iza raka dojke

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa - na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi se iza raka dojke. U našoj su zemlji 2012. godine počeli provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, odosno organizirano pozivati žene u dobi od 25 do 64 godine na besplatan Papa test svake tri godine.  

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uz primarnu zaštitu, koja podrazumijeva zaštitu od rizičnih čimbenika, sekundarnom zaštitom rak vrata maternice otkriva se u ginekološkoj ordinaciji primjenom dijagnostičkih metoda - Papa test, kolposkopija, HPV-testiranje, biopsija. Žene bi trebale redovito dolaziti na ginekološke preglede jer će tad, ako se rak vrata maternice i pojavi, on biti otkriven u početnoj fazi bolesti, pa je tad i uspjeh s gotovo potpunim izlječenjem najčešće zajamčen, kaže dr. Jadranka Belan Žuklić.

Saznaj zašto je Papa test pouzdana metoda za otkrivanje HPV-a

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.