Zdravlje 03. ožujka 2025.

Ova promjena u prehrani može smanjiti simptome artritisa u samo nekoliko tjedana

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Promjena prehrane mogla bi "smanjiti simptome artritisa u osam tjedana", tvrdi profesorica reumatologije i imunologije.

Prelazak na protuupalnu prehranu mogao bi imati velik utjecaj na ublažavanje simptoma artritisa, rekla je dr. Tamiko Katsumoto, gostujući u novoj epizodi podcasta ZOE Health koji vodi Jonathan Wolf. Rekla je da osobe koje često konzumiraju namirnice koje izazivaju upale u organizmu, poput prerađenih proizvoda,imaju veći rizik od dobivanja ovog kroničnog zdravstvenog stanja, koje danas pogađa svaku petu osobu.

Artritis uzrokuje bol i ukočenost, a najčešće se javlja u rukama, koljenima, kukovima, stopalima i donjem dijelu leđa, izvještava SurreyLive.

Dr. Katsumoto, izvanredna profesorica na Odsjeku za imunologiju i reumatologiju na Sveučilištu Stanford, objasnila je da iako ne postoji lijek za artritis, neki tretmani, uključujući promjene u prehrani, načinu života i promjena lijekova, mogu usporiti njegovo napredovanje i ublažiti simptome.

Na pitanje znači li pojava prvih simptoma artritisa da će bolest sigurno napredovati do teškog stadija, profesorica je odgovorila da to nije nužno tako. Također je izjavila da se simptomi artritisa mogu ublažiti uz promjenu prehrane. Dodala je kako je jedan od najvećih mitova da osoba ne može učiniti ništa kako bi promijenila tijek svoje bolesti.

"Mislim da zapravo postoji puno stvari koje oboljeli mogu učiniti pomoću promjene u prehrani i promjene načina života da poboljšaju svoje stanje."

Možda te zanima... 5 uobičajenih mitova o artritisu Zdravlje

Istraživanja su pokazala da promjena prehrane može smanjiti upalu povezanu s artritisom već u osam tjedana. Profesoricu su pitali znači li to da osoba koja živi s artritisom, ako promijeni prehranu, osim što može ublažiti simptome, može doći do točke kada više ne mora uzimati sve lijekove koje trenutno koristi. Ona je potom spomenula kliničko istraživanje koje ju je posebno oduševilo, nazvano „Plants for Joints“. Radi se o vrlo zanimljivom istraživanju u kojem su pacijenti tijekom 16 tjedana prošli kroz šest različitih intervencija vezanih uz način života. Već nakon osam tjedana, na polovici istraživanja, primijećena su dramatična poboljšanja u njihovom stanju.

Objašnjavajući rezultate, rekla je da su znanstvenici pokušali utvrditi što je najviše pridonijelo tim pozitivnim promjenama. Iako je riječ o sveobuhvatnoj intervenciji koja uključuje više faktora, smatrala je da je prehrana igrala ključnu ulogu u izvanrednim rezultatima – posebno hrana s protuupalnim djelovanjem.

Američko reumatološko društvo (ACR) preporučuje mediteransku prehranu mediteransku prehranu (MD) kao protuupalni obrazac prehrane za osobe s artritisom.

Dr. Katsumoto je pohvalila i prehranu iz tzv. Plavih zona, koja se temelji na velikom unosu biljnih namirnica, ribe, cjelovitih žitarica, sjemenki, orašastih plodova, mahunarki i leće, dok se značajno smanjuje unos mliječnih proizvoda i mesa.

Istaknula je da u biti najbolje povrće za borbu protiv upale dolazi  iz porodice krstašica u koju se ubraja povrće poput brokule, kelja i cvjetače, te tamnozeleno lisnato povrće.

Možda te zanima... Prekomjerna konzumacija ultraprerađene hrane utječe na mišićno tkivo i povećava rizik od osteoartritisa Zdravlje

"Stvarno mislim da je hrana lijek. A ove namirnice su iznimno važne jer pomažu u detoksikaciji jetara. Živimo u vrlo zagađenom svijetu. Mislim da su ovo super korisne namirnice koje mogu pomoći da očistimo svoje tijelo od prisutnih toksina, te endokrinih disruptora, koje nismo ni spominjali", izjavila je dr. Katsumoto.

Posebno je pohvalila chia sjemenke i lanene sjemenke, nazvavši chia sjemenke "savršenom hranom" jer su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima.

Masna riba je također odlična namirnica za smanjenje upale. "Dakle, znate da omega-3 masne kiseline imaju nevjerojatna protuupalne svojstva", dodala je dr. Katsumoto. Ona također savjetuje svoje pacijente da jedu manju ribu poput sardina, a izbjegavaju tunu i sabljarku, jer veće ribe mogu akumulirati štetne tvari poput teških metala i toksina.

Možda te zanima... Eterična ulja za ublažavanje artritisa: Prirodna pomoć za bolove i upale Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.