Zdravlje Simptomi i pomoć 10. kolovoza 2016.

Otkriveno kako stres vodi do povišene razine kolesterola

Simptomi raka
Foto: Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stres je jedan od uzroka povišene razine kolesterola u krvi. Brojna su istraživanja dokazala ovu vezu, a među najvjerodostojnijim tezama je ona po kojoj stres dovodi do prekomjernog lučenja određenih tvari (poput adrenalina) koji mogu utjecati na sposobnost jetre da metabolizira kolesterol.

Osim toga, stres izaziva i ubrzanje lipoze odnosno prelazak masnoća iz masnog tkiva u krv. Stoga je, posebno u slučaju pojačanog stresa, preporučljivo pridržavati se prehrane siromašne masnoćama kako se ne bi dodatno potaknulo povišenje razine kolesterola u krvi.

Naime, povišen nivo kolesterola u krvi predstavlja najveći rizik za pojavu srčanih oboljenja. Međutim, stručnjaci tvrde da snižavanje nivoa kolesterola za samo 10 posto može spasiti na tisuće ljudskih života.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.