Zdravlje 03. veljače 2017.

Otkriven gen koji utječe na razvoj mentalnih bolesti

Foto: Guliver/Shutterstock Jaka i dugotrajna tjeskoba i anksioznost mogu dovesti do toga da se osobi učini kao da gubi razum
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Škotski znanstvenici s Edinburgh University otkrili su gen koji može pomoći pri otkrivanju uzroka mentalnih bolesti, objavljeno je u magazinu American Journal of Human Genetics.

Gen ABCA13 je djelomično neaktivan kod pacijenata pogođenim teškim bolestima kao što su shizofrenija, bipolarni poremećaj i depresija, pokazalo je petogodišnje istraživanje provedeno na 2000 psihijatrijskih bolesnika i 2000 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

Znanstvenici se nadaju kako će rasvjetljivanje uloge ovog gena pomoći pri razvoju novih terapija za niz mentalnih bolesti. Prema njihovom mišljenju, ovaj gen utječe na način na koji se molekule masti koriste u stanicama mozga, proces koji kod osoba s mentalnim bolestima ne funkcionira jednako uspješno kao kod zdravih osoba.

Za bol u leđima također odgovorna genetika

S druge strane, istraživanja stručnjaka Londonskog Kraljevskog Koledža potvrdila je rezultate ranijih studija kojima se bol u donjem dijelu leđa dovodi u vezu s jednim genom.

Ova bol, inače vrlo čest problem oba spola, nije posljedica samo degenerativnih promjena na kralješcima, već se nasljeđuje i prenosi na potomke, tvrde stručnjaci.

Gen je nazvan PARK 2, a članovi istraživačkog tima najavljuju da će se ovo saznanje uskoro koristiti za genetsku terapiju sindroma bolnih leđa.

Istraživanje potvrdilo da zdrava hrana može 'popraviti' gene

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.