Zdravlje Simptomi i pomoć 04. srpnja 2019.

Što sve trebaš znati o 5 stadija melanoma i koji je najopasniji?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada liječnici otkriju melanom, pod mikroskopom pregledavaju zahvaćeno tkivo kako bi utvrdili koliko je zloćudnih stanica u tijelu i je li se rak proširio na druga tkiva ili organe osim na kožu - proces koji se zove metastaziranje.

Možda te zanima... Tko ima veći rizik obolijevanja od melanoma? Zdravlje

Ovisno o pregledu zahvaćenog tkiva na koži određuje se stadij melanoma te koji je daljnji proces liječenje. 

Nulti stadij melanoma

Najraniji stadij melanoma je stadij 0, također poznat kao melanom in situ ili karcinom in situ. 'In situ' je latinski izraz koji znači 'na mjestu', a ta dijagnoza znači da su stanice raka prisutne samo u epidermi - gornjem ili vanjskom sloju kože - i nigdje drugdje.

Osobe s lokaliziranim melanomima (stupnjevi 0, 1 i 2) i koje se brzo liječe imaju stopu  preživljavanja 97% u narednih 5 godina. Liječenje ovog stadija raka uključuje kirurški zahvat, gdje se zahvaćena koža izreže, a rana se zašije i zavije. Važno je da se ukloni i dio zdrave kože na ruhovima zahvaćenog tkiva, a kako bi se osiguralo da nema preostalih stanica raka. Budući da se nulti stadij raka nije proširio na druga tkiva ili organe, nije potrebno daljnje liječenje.

Prvi stadij melanoma

Kada se rak širi izvan epidermisa, on se više ne smatra stadijem 0. Tumor je između između 0,8 i 2 milimetra i ovisno o veličini te jesu li pod mikroskopom nisu vidljivi znakovi ulceracije ili razgradnje sloja epidermisa stanica, melanom se dijagnosticira kao 1a ili 1b. U oba slučaja, tumor se nije proširio na limfne čvorove ili druge organe, a liječenje je općenito isto kao i kod faze 0."

Drugi stadij melanoma

Ovaj stadij melanoma je veći i pokazuje više ulceracije, odnosno proširenja od onih u stupnju 1, ali se zloćudne stanice također nisu proširile na limfne čvorove ili druge organe. Podijeljene su na podstanice, ovisno o njihovoj veličini i ulceraciji.

Tumor je debljine između 1 i 2 milimetra i ulceriran ili između 2 i 4 milimetra i ne ulcerira, a ovisno o tome se dijagnosticira kao stupanj 2a ili 2b.  A ako je više od 4 milimetra i također ulceriran, to je faza 2c. Kirurška operacija uklanjanja je također najčešći tretman melanoma 2. stadija, a stope preživljavanje su visoke kao i kod nultog te prvog stadija. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Treći stadij melanoma 

Kada se melanom dijagnosticira kao stadij 3, to znači da se rak kože proširio na obližnje limfne čvorove ili tkivo. Treći stadij melanoma je podijeljen na stupnjeve a, b, c i d, ovisno o veličini tumora, bez obzira je li ulceriran i koliko se limfnih čvorova ili tkiva proširio. Tumori poput ovih, koji su se proširili regionalno, ali još ne na udaljene lokalitete, imaju stopu preživljavanja od 64% u narednih 5 godina. 

Za liječenje stadija 3 melanoma, liječnici često moraju ukloniti više tkiva od samog izvora tumore. Liječnik će opipati limfne čvorove i ako su se povećali, vjerojatno tkivo poslati na testiranje. To znači da će sam kirurški rez biti puno veći i obično ostaviti veći ožiljak. Liječnici pregledavaju limfne čvorove pod mikroskopom; a ovisno o nalazima pregleda mogu preporučiti dodatno liječenje - kao što je dodatna operacija ili zračenje, imunoterapija ili slično.

Pročitaj više o novoj terapiji za oboljele od melanoma.

Možda te zanima... Aplikacije uz koje je moguće otkriti opasan madež na vrijeme! Zdravlje

Četvrti stadij melanoma

U ovom stadiju se tumor proširio na udaljene limfne čvorove ili organe kao što su pluća, mozak ili jetra. Riječ je metastaziranom melanomu. Teško je izliječiti melanome u četvrtom stadiju, zbog čega je stopa preživljavanja unutar pet godina samo 23%. No, liječnici će često ukloniti izvorni tumor i zahvatiti limfne čvorove operacijom ili ih pokušati smanjiti zračenjem.

Ovisno o tome gdje se rak proširio, također ga je moguće zahvaćene organe liječiti operacijom. Ako se melanom širi na organe koji se ne mogu operirati, koristit će se zračenje, lijekove za imunoterapiju ili kemoterapiju kako bi spriječili rast raka i smanjili simptome.

Kako se zaštititi od melanoma

Melanom često postaje agresivan oblik raka i može brzo napredovati iz jedne faze, odnosno stadija u drugi. Čim vidiš nešto neobično na koži, trebaš otići kod liječnika, točnije dermatologa. Čimbenici rizika za melanom uključuje izlaganje ultraljubičastom (UV) svjetlu. Rizična skupina su osobe svijetle kože i svijetle kose te oni koji imaju bliskog rođaka koji je također imao melanom. No, redovito pregledavanje kože kako bi se uočile neobične izrasline i promjene važno je za svakoga, bez obzira je li osoba visokog rizika za razvoj raka kože.

Pogledaj fotografije sumnjivih madeža. 

Možda te zanima... Ćiro: "Prebolio sam dva raka, a nisam želio da me doktorica pregleda. Predomislio sam se!" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.