Zdravlje Simptomi i pomoć 19. lipnja 2019.

Tko ima veći rizik obolijevanja od melanoma?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U rizične skupine za razvoj melanoma spadaju osobe koje imaju puno madeža, osobito one osobe s jako tamnim i nepravilnim madežima. Međutim, melanom se može razviti i iz nove tvorevine na koži.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini doseže ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20 posto. Posebno su zabrinjavajući podaci da je melanom 2016. godine došao na 8. mjesto u ukupnom poretku kod muškaraca, a kod žena je već drugu godinu zaredom na 10. mjestu. Iako žene u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju,jer se u toj dobi radi postizanja tamnog tena češće izlažu suncu.

Zbog oštećenja DNA nastaju tumorske stanice kože

Melanom nastaje zbog promjene u stanicama koje proizvode melanin (melanocite) koje daju boju koži. U normalnim okolnostima se stanice kože razvijaju kontroliranim i urednim načinom - zdrave nove stanice guraju starije stanice prema površini kože, gdje umiru i na kraju otpadaju. Ali kada se kod stanica kože razvije oštećenje DNA, nove stanice počinju nekontrolirano rasti te formirati stanicu raka.

Još uvijek nije znanstveno utvrđeno što točno oštećuje DNA u stanicama kože i kako to dovodi do melanoma. Pretpostavlja se da je riječ o više čimbenika koji uzrokuju melanom, uključujući okolišne i genetske čimbenike. Liječnici vjeruju da je izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju od sunca te lampama za sunčanje vodeći uzrok melanoma. No, UV svjetlost ne uzrokuje sve vrste melanome, osobito one koje se pojavljuju na mjestima na tijelu koja nisu izložena suncu. 

Melanom tjemena, da i to je moguće - svi načini zaštite

 | Author: National Cancer Institute Foto: National Cancer Institute Madeži kod kojih se sumnja na melanom

Čimbenici koji povećavaju rizik od melanoma 

Osobe svjetlije puti - ako u koži ima manje pigmenta (melanina), to znači da postoji manja prirodna zaštita od štetnog UV zračenja. Ako imaš plavu ili crvenu kosu, oči svijetlih boja, pjegice na licu, veća je vjerojatnost da ćeš razviti melanom nego netko s tamnijim tenom. 

Osobe koje su ranije zadobile opekline od sunca - jedna ili više teških opekotina od sunca mogu povećati rizik od melanoma. Prekomjerna izloženost ultraljubičastom (UV) svjetlu povećava rizik od raka kože, uključujući melanom.

Osobe koje žive bliže ekvatoru ili na većoj nadmorskoj visini - Ljudi koji žive bliže Zemljinom ekvatoru, gdje su sunčeve zrake izravnije, izloženi su većoj količini UV zračenja od onih koji žive u sjevernijim i južnijim geografskim širinama. Osim toga, oni koji žive na visoravnima i planinama izloženiji su UV zračenju.

Veći broj madeža ili madeže nepravilnih oblika te boja - ako imaš više od 50 madeža na tijelu, to ukazuje na povećani rizik od melanoma. Također, neobičan tip madeža povećava rizik od melanoma. Atipični ili takozvani displastični madeži se fizički razlikuju od običnih madeža po tome što imaju nepravilne rubove ili nekoliko boja.  

Obiteljska povijest melanoma - ako je tvoj bliži rođak, poput roditelja, djeteta ili brata/sestre imao melanom, veće su šanse za razvoj melanoma.

Oslabljeni imunološki sustav - osobe s oslabljenim imunitetom, poput onih koje su imale transplantaciju organa, imaju povećan rizik od raka.

Savjeti za smanjenje rizika

Kako bi smanjila rizik od melanoma i drugih vrsta raka kože, izbjegavaj sunce tijekom podneva i sredine dana. Sunčeve zrake su najjače između 10 sati. i 16 sati. Rasporedi aktivnosti na otvorenom za drugi dio dana. Ne izlaži se previše na suncu ni tijekom zime. UV zračenje se apsorbira u koži tijekom cijele godine, a oblaci daju malu zaštitu od štetnih zraka. 

Nosi kremu za sunčanje tijekom cijele godine. Kreme za sunčanje su jako važne u sveukupnom programu zaštite od sunca. Pokrij kožu tamnom, čvrsto odjećom koja pokriva ruke i noge te nosi šešir širokih oboda. Izbjegavaj lampe za sunčanje jer emitiraju UV zrake i mogu povećati rizik od raka kože. Redovito pregledaj kožu kako bi uočila nove izrasline na kože ili promjene na postojećim madežima.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.