Zdravlje Simptomi i pomoć 02. srpnja 2018.

Melanom tjemena, da i to je moguće - svi načini zaštite

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čak i ako stavljaš kremu sa zaštitnim faktorom na sve dijelove tijela, čak i one na koje mnogi zaboravljaju poput nadlanica, ušiju, kože prstiju na stopalima, kladili bismo se da kremu ne nanosiš na tjeme. To nas niti ne čudi jer bi stavljanje obične kreme sa zaštitnim faktorom tvoju frizuru učinilo masnom i neprivlačnom.

"Vrh glave je tvoj dio tijela koji je najizloženiji suncu i može brzo izgorjeti. Melanom tjemena je najrjeđi u odnosu na druge dijelove tijela, ali je među najsmrtonosnijim pa stoga treba razmisliti kako se pravilno zaštititi", kaže dr. Debra Jaliman, dermatologinja iz New Yorka.

Možda te zanima... Ako ti je stalo do partnera, pogledaj ga na pravim mjestima! Zdravlje

"Istraživanja su pokazala da je melanom tjemena najfatalniji jer je taj dio tijela vrlo dobro prokrvljen pa se pretpostavlja da radi toga melanom brže dopre do mozga. Još jedan od razloga zbog kojeg je opasniji od ostalih melanoma je radi kose koja pokriva tjeme pa ga je teže i uočiti t izazovnije liječiti", objasnila je Jaliman.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako se zaštititi?

"Ako imaš dovoljno kose, dobro je da je prije izlaganja suncu začešljaš unatrag i svežeš u rep jer će takva frizura stvoriti fizičku barijeru i umanjiti štetno djelovanje sunčevih zraka. Šešir ili neko drugo pokrivalo za glavu su najbolji i zapravo obavezan rekvizit koji će zaštititi tjeme. Za one koji ne vole kape, preporučuje se da potraže specijalne proizvode koje istovremeno štite i tjeme i kosu od sunca, a ne maste ju", kaže dr. Jaliman.

Na ovom linku pogledaj kako pravilno možeš pregledati one do kojih ti je najviše stalo te prevenirati ili otkriti na vrijeme nastanak ili razvoj zloćudne bolesti. #Skini Se za melanom

Najsmrtonosniji oblik raka kože, melanom, obično je pigmentiran i sličan madežu. Svaki put kada na koži primijetiš novi madež ili promjenu na nekom starom, obrati pažnju na sljedeće:
  • Asimetrija - najlakše ćeš procijeniti je li madež simetričan ili ne tako što zamisliš crtu koja prolazi sredinom madeža i zatim obratiš pažnju na to jesu li obje polovice iste. Ako nisu, madež je asimetričan.
  • Rub madeža - kod uobičajenih madeža, rubovi su precizni. Ako je rub madeža nepravilan, to je svakako znak upozorenja.
  • Boja - ako se u madežu izmjenjuje nekoliko različitih boja, moguće je da se radi o melanomu.
  • Promjer - češći su slučajevi melanoma kod većih madeža, zato liječnici pobliže ispituju madeže kojima je promjer veći od 6 mm.
  • Razvoj - svaka promjena na madežu je vrijedna liječničke pozornosti jer može doći do promjene boje, veličine oblika, pa čak i do spontanog krvarenja iz madeža.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.