Zdravlje Simptomi i pomoć 11. lipnja 2019.

Aplikacije uz koje je moguće otkriti opasan madež na vrijeme!

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak kože je jedan od najčešćih tumora, ali ako se otkrije rano - prije nego što se proširio na druge dijelove tijela - najčešće je izlječiv. Na tržištu su se pojavile aplikacije za pametne telefone koje navodno pomažu pri ranom otkrivanju raka kože. Ali koliko su učinkovite?

Razlikujemo tri glavne vrste raka kože – karcinom bazalnih stanica, karcinom pločastih stanica i melanom. Ako se javlja u osoba koje su tamnije puti, veća je vjerojatnost da će se formirati na području koje obično nije izloženo sunčevoj svjetlosti. Melanom je rak kože koji se formira u stanicama odgovornim za pigmentaciju kože, poznatu kao melanociti. Iako je rjeđi od bazalnih ili pločastih stanica raka kože, mnogo je agresivniji. 

Rak kože se najčešće razvija na vlasištu, licu, usnama, ušima, vratu, prsima, rukama, šakama i nogama. No, može se razviti i na područjima kože koja su rijetko izložena sunčevoj svjetlosti, primjerice dlanovi i genitalno područje. 

Simptomi raka kože i melanoma

Karcinom bazalnih stanica uključuje pojavu mrlja ili kvržica koje su bezbolne te se najčešće ne šire na ostala područja. Karcinom pločastih stanica je agresivniji od raka bazalnih stanica i najčešće se javlja u obliku čireva koji ne zacjeljuju. Najčešći simptomi melanoma su pak pigmentirane mrlje ili madeži koji mijenjaju boju ili oblik ili oboje, te upalu kože koja počinje okruživati postojeći madež. Ne pojavljuje se uvijek na madežu, već se može pojaviti i na koži normalnog izgleda.

U posljednje vrijeme su se pojavile aplikacije za pametne telefone koje navodno mogu procijeniti određene promjene na koži i  dati odgovor je li potreban odlazak dermatologu radi daljnje analize.

Saznaj nastaje li melanom češće iz već postojeće ili iz novonastale izrasline na koži

Aplikacije za pametne telefone koje pomažu u otkrivanju melanoma

Jedna od tih aplikacija, dostupna za besplatno preuzimanje s iPhone App Store, zove se UMSkinCheck. Ona daje upute o tome kako provjeriti neobične promjene i madeže na koži, a korisnici aplikacije mogu fotografirati sumnjive lezije ili madeže te pomoću aplikacije ocijeniti rizik. Aplikacija također podsjeća korisnike na praćenje promjena na koži tijekom vremena, a uključuje i informacije o prevenciji raka kože.

Druga aplikacije je Miiskin, a njen osnivač Jon je trebao bolji način za praćenje madeža na leđima svoje partnerice Rikke. Kako mu je liječnik rekao da je za to najbolje koristiti olovku i papir, Jon je shvatio da fotografije mogu pojednostaviti i poboljšati taj proces. Ova aplikacija stoga daje mogućnost fotografiranja madeža i ima podsjetnik kako bi se pratio njihov razvoj. Naime, sami madeži, odnosno fotografije istih mogu se analizirati metodom ABCDE (asimetrija, granica, boja, promjer i evolucija) koju inače provode i dermatolozi.

Treća aplikacija je SkinVision, koji navodno pomaže u ranom otkrivanju melanoma. Ona pak koristi matematičku teoriju nazvanu "fraktalna geometrija" za analizu fotografija promjena na koži i madeža korisnika. Prema proizvođačima, SkinVision je prva aplikacija koja koristi ovu matematičku teoriju za rano otkrivanje melanoma.

Video ispod prikazuje kako funkcionira SkinVision:

Koliko su aplikacije za otkrivanje melanoma pouzdane?

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of European Academy of Dermatology and Venereology 2013. godine, istraživači su testirali točnost aplikacije analizom 195 fotografija promjena na koži. Aplikacija je bila 81 posto točna u otkrivanju melanoma, sa 73 posto osjetljivosti i 83 posto specifičnosti. Međutim, kliničke dijagnoze samih dermatologa pokazale su 88 posto osjetljivosti i 97 posto specifičnosti.

Zaključak je da s točnošću od oko 81 posto u otkrivanju melanoma, algoritam koji koriste aplikacije može imati određeni uspjeh u procjeni opasnosti od melanoma, ali je to nedovoljno za precizno utvrđivanje. Drugim riječima, oslanjanje na ove aplikacije nije opravdano. 

SkinVision, na primjer, navodi na svojoj web-stranici: 'Sadržaj nije zamjena za profesionalne medicinske savjete, dijagnozu ili liječenje. Nikad ne zanemarite profesionalni medicinski savjet ili ne odgađajte traženje pomoći liječnika zbog nečega što ste pročitali na SkinVision-u. Ne oslanjajte se na informacije od SkinVisiona, već tražite profesionalni medicinski savjet.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.