Zdravlje 03. ožujka 2020.

Koju bolest najčešće prohodaš i kako ublažiti simptome?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je prehlada bolest koju najčešće ‘’prehodamo’’, simptomi koji su za nju karakteristični dovoljni su da nam ne dopuštaju normalno funkcioniranje tijekom dana.

Prehladu je, na žalost, gotovo pa nemoguće izbjeći pogotovo ako boravite u zatvorenim ili javnim prostorima okruženi drugim ljudima. Već nekoliko dana nakon zaraze pojavit će se prvi simptomi kao što su lagano grebanje u grlu i malaksalost. Nakon toga kreću ostali simptomi prehlade među kojima su curenje iz nosa, začepljen nos, kašalj i grlobolja te suzenje očiju. Ponekad se mogu pojaviti groznica ili blago povišena temperatura.

Kako ublažiti prehladu?

S obzirom na to da simptomi prehlade nisu toliko teški poput simptoma gripe, mnogi ju ljudi odluče prehodati što nije pametan izbor jer će se u tom slučaju produljiti vrijeme bolesti.

Ako se prehladite, najbolje bi bilo da nekoliko dana, dok se simptomi ne povuku, provedete kod kuće odmarajući. Tijekom bolesti pojačajte unos tekućine kako tijelo ne bi dehidriralo. To neka budu biljni čajevi s medom i limunom, a kofein i alkohol izbjegavajte.

Pomoći će vam i namirnice bogate antioksidansima kao što su kelj, brokula, brusnice, crveni luk i borovnice. Od začina se preporučuje da koristite češnjak, đumbir, mentu i čili.

 | Author: Promo članak Foto: Promo članak

Za ublažavanje simptoma i brži oporavak od prehlade pomažu lijekovi s ibuprofenom i fenilefrinom kao što je Ibufix i Ibufix Forte.

Ibufix je lijek za brzo i uspješno uklanjanje simptoma gripe i prehlade čiji učinak traje do 8 sati.

Ibufix i Ibufix Forte tablete olakšavaju:

  • bolove u mišićima i zglobovima
  • glavobolju
  • povišenu tjelesnu temperaturu
  • grlobolju
  • začepljen nos i sinuse

Ibufix i Ibufix Forte tablete namijenjene su odraslima i adolescentima iznad 12 godina, a mogu se kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.