Zdravlje 15. srpnja 2024.

Otkriće vezano uz DNK moglo bi pomoći u pronalaženju lijeka za rak gušterače

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji nada za nove tretmane liječenja raka gušterače nakon što su istraživači otkrili da je širenje bolesti potpomognuto gašenjem molekula u ključnim genima.

Znanstvenici su došli do ključnog otkrića DNK koje bi moglo pomoći u liječenju jednog od najsmrtonosnijih karcinoma. Tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a otkrio je da je rak gušterače u stanju "ugasiti" molekule u jednom od najvažnijih gena u tijelu, pomažući tako bolesti da napreduje i brzo se širi, piše The Guardian.

Rak gušterače je dvanaesti najčešći rak u svijetu, svake godine više od pola milijuna ljudi dobije ovu dijagnozu. Ima najgore stope preživljavanja od svih najčešćih oblika karcinoma. Smrtonosna priroda raka gušterače godinama je zbunjivala stručnjake, ali ovo otkriće moglo bi pomoći u traganju za liječenjem koje bi moglo iskorijeniti bolest.

"Nadajmo se da će ovaj rad, koji je pružio nova razumijevanja i saznanja o tome kako se rak ponaša, pomoći utrti put potencijalnim novim tretmanima u budućnosti", rekla je d. Maria Hatziapostolou, iz Centra za istraživanje raka John van Geest Sveučilišta Nottingham Trent. “Rak gušterače ima najnižu stopu preživljavanja od svih 20 uobičajenih vrsta raka. Stope preživljavanja pacijenata dulje od pet godina minimalno su se popravile u zadnjih nekoliko godina i stoga je iznimno važno da pronađemo nove načine za bolje razumijevanje ove bolesti, kako se širi i zašto je tako agresivna”, dodala je.

Možda te zanima... Rak gušterače: Dva glavna uzroka nastanka i 6 simptoma Zdravlje

Rak gušterače često se dijagnosticira u uznapredovanom stadiju kada mogućnosti liječenja postanu ograničene, pri čemu više od polovice pacijenata umire unutar tri mjeseca od dijagnoze. Među slavnim osobama koje su umrle od ove bolesti su Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs i Patrick Swayze.

Za studiju, objavljenu u časopisu Gastro Hep Advances, istraživači su analizirali zdrave uzorke tkiva kao i uzorke tkiva raka gušterače. Otkrili su da rak gušterače pokreće proces poznat kao metilacija DNK, uzrokujući isključivanje molekula u inače korisnom genu HNF4A, što omogućuje tumorima da rastu iznimno brzo. Gen HNF4A ključan je za ljudsko zdravlje jer pomaže mnogim tjelesnim organima da pravilno funkcioniraju. Ali istraživači su otkrili da rak gušterače može prikriveno onemogućiti dobrobiti tog gena.

"Gubitak HNF4A potiče razvoj i agresivnost raka gušterače, a sada znamo da korelira s lošim preživljavanjem pacijenata", rekla je  Hatziapostolou.

lijek Možda te zanima... Otkrili kako blokirati dotok hrane raku gušterače! Nova nada u liječenju Zdravlje

U projekt su također bili uključeni znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham, Sveučilišta Stanford i Kalifornijskog sveučilišta te medicinskog centra Cedars-Sinai iz Los Angelesa.

“Očajnički su nam potrebne bolje i učinkovitije mogućnosti liječenja raka gušterače. Većina karcinoma gušterače dijagnosticira se u kasnoj fazi, a 80 % se otkrije tek nakon što se bolest proširi i više operacija ne dolazi u obzir", rekao je Dr Chris Macdonald, voditelj istraživanja u Pancreatic Cancer UK, koji je financirao studiju.

To se odražava u niskoj stopi preživljavanja – više od polovice oboljelih umire unutar tri mjeseca od dijagnoze. Poboljšanje temeljnog razumijevanja onoga što uzrokuje tako brz rast i širenje raka gušterače od vitalne je važnosti da bi se došlo do prijeko potrebnih pomaka.

"Ovaj projekt daje nam nove informacije o tome kako rak gušterače može potisnuti određene molekule kako bi mu pomogao da se agresivno širi po tijelu, što bi zauzvrat moglo dovesti do razvoja učinkovitijih opcija liječenja u budućnosti", rekao je Macdonald.

medicina Možda te zanima... 7 najznačajnijih medicinskih postignuća u 2023. godini Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.