Zdravlje 18. svibnja 2022.

Osteomijelitis: "Nakon operacije korijena zuba dobila sam infekciju i postala invalid"

Foto: shutterstock Operacija čeljusti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Meighan Maselli iz SAD-a išla je 2017. na rutinsku operaciju korijena zuba koja se pretvorila u noćnu moru dugu 18 mjeseci te joj je dijagnosticiran osteomijelitis čeljusti.

Čeljust joj je bila smrvljena i izgubila je sve zube nakon, kako vjeruje, loše operacije korijena zuba 2017. godine. Ono što je trebao biti rutinski stomatološki zahvat pokazalo se kao početak 18-mjesečne noćne more. Tvrdi da je čula "pucketanje" u čeljusti tijekom zahvata, ali nije smatrala da je to nešto loše jer je pretpostavljala da je to dio liječenja prenosi Daily Mail

Nakon pet dana neprestanih bolova, bila je u agoniji i otišla je na hitnu pomoć, gdje joj je dijagnosticirana infekcija kosti ili osteomijelitis u čeljusti. Osteomijelitis se može pojaviti nakon prijeloma kosti, kada inače bezopasne bakterije mogu prodrijeti u kost i zaraziti je. Gledajući unatrag, Meighan vjeruje da je pucketanje koje je čula tijekom zahvata zapravo bio zvuk lomljenja njezine čeljusti. 

Liječnici su joj odbili pomoći

Meighan tvrdi da su joj liječnici odbili pomoći i rekli joj da se vrati zubaru. Otišla je kući, ali se sutradan probudila s ogromnim apscesom ispod brade i zelenim gnojem koji joj je izlazio iz čeljusti kad god bi ju dotakla.

Odjurila je na odjel hitne pomoći i dobila je antibiotike koje je morala piti dva tjedna. Tvrdi kako se apsces samo pogoršavao i da ju je čeljust svake noći boljela do te mjere da je počela plakati, a nije mogla ni spavati ni jesti.

U studenom 2017. posjetila je Medicinski centar Albany, a nakon što se uvjerio u njezino stanje, liječnik ju je poslalo je na CAT skeniranje i utvrdio da joj je čeljust smrvljena te da ne može ništa učiniti. Nakon što je preusmjerena iz još dvije medicinske ustanove, konačno je poslana oralnom kirurgu koji je rekao da će odstraniti donju polovicu zaražene čeljusti kako bi sve očistio i stavio metalnu šipku. Meighan je bila uplašena i nije shvaćala kako joj se to dogodilo jer je redovito išla kod zubara. 

Možda te zanima... "Kako sam od naizgled bezazlene rane dobila tetanus i sva se ukočila" Zdravlje

Imala je prvu šestosatnu operaciju u siječnju 2018. i otišla je kući nekoliko dana kasnije, iako joj je lice još uvijek bilo jako natečeno. U ožujku iste godine joj je tijekom pregleda rečeno da je metalna šipka pogoršala infekciju i da mora imati još jednu osmosatnu operaciju kako bi obnovili čeljust koristeći kost iz kuka. Unatoč svim zahvatima, lice joj je i dalje bilo natečeno te je ponovno posjetila liječnika u lipnju 2018.

Bila je prisiljena živjeti sa šipkama u licu godinu dana prije nego što su joj liječnici usadili novu čeljusnu kost koristeći kosti iz drugih dijelova njezina tijela. Meighan je rekla je da je izgubila 77 kg od početka ove noćne more jer joj je teško jesti. Još uvijek pati od nesnosne boli i rekla je da jedva izlazi iz kuće kada je zima jer joj drhtanje napinje čeljust i uzrokuje bol.

Nova operacija

Liječnici su je ponovno poslali na CAT skeniranje te je snimka pokazala da moraju ukloniti kost kuka koja je bila premještena na njezino lice zbog nedostatka opskrbe krvlju. Kirurzi su kost kuka izvadili i pokušali očistiti zaraženo područje, a morali su odstraniti sve zube kako bi spriječili daljnje širenje infekcije. 

Nakon što su se uvjerili da je infekcija prošla, podvrgnuta je trećoj operaciji u rujnu 2019. godine kada su kirurzi pokušali konstruirati novu čeljust koristeći kost s potkoljenice. Tijekom zahvata dugog 18 sati, liječnici su joj uzeli i mišiće s dojke kako bi rekonstruirali dio vrata.

Zbog duge operacije, lice joj je opet bilo natečeno i imala je podljeve krvi koja se našla i u njezinim ustima i ušima. Od tada je imala još tri kirurška zahvata kako bi stanjila debelu kožu na vratu koja joj je presađena s grudi. Nakon zahvata o njoj se brinula 19-godišnja kćer, a mogla je jesti samo mekanu hranu poput jaja i tjestenine te tu i tamo piletinu i hamburgere. Kaže kako obično pojede samo nekoliko zalogaja jer joj se čeljust stegne i ne može više žvakati hranu. Zbog zahvata i stresa koje je prošlo njezino tijelo kaže da izgleda kao da ima 70 godina, a ne 36. Meighan je danas zbog komplikacija postala invalid i rijetko izlazi iz kuće, ali je htjela podijeliti svoju priču kako bi ukazala na problem s liječnicima koji joj u početku nisu htjeli pomoći. 

Što je osteomijelitis?

Prema Mayo klinici, osteomijelitis je infekcija kosti. Infekcija može doći do kosti putujući krvotokom ili širenjem iz obližnjeg tkiva. Infekcija također može početi u samoj kosti ako kost zbog ozljede izložena bakterijama. Iako se nekoć smatrao neizlječivim, osteomijelitis se danas može uspješno liječiti. Većina ljudi treba operaciju za uklanjanje dijelova kosti koji su inficirani. Nakon operacije obično su potrebni jaki antibiotici koji se primaju putem infuzije. Većina slučajeva osteomijelitisa uzrokovana je bakterijom stafilokok koja se obično nalazi na koži ili u nosu čak i zdravih osoba. Znakovi i simptomi osteomijelitisa uključuju:

  • Vrućicu
  • Oteklinu, toplinu i crvenilo na području infekcije
  • Bol u području infekcije
  • Umor

Ponekad osteomijelitis ne uzrokuje nikakve znakove i simptome ili je znakove i simptome teško razlikovati od drugih problema. To može biti osobito istinito za dojenčad, starije odrasle osobe i osobe čiji je imunološki sustav ugrožen. 

rak bubrega Možda te zanima... "Liječnik je mislio da previše pijem, a zapravo imam rak bubrega" Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.