Zdravlje Simptomi i pomoć 13. svibnja 2022.

"Liječnik je mislio da previše pijem, a zapravo imam rak bubrega"

rak bubrega
Foto: instagram Doktori su joj govorili da stanje nije ozbiljno, ali je na kraju saznala da ima papilarni karcinom bubrežnih stanica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Studentica kojoj je dijagnosticirana žgaravica izazvana alkoholom bila je užasnuta kad je otkrila da zapravo ima neizlječivi rak.

"To mi je doslovno okrenulo život naglavačke", rekla je 20-godišnja Georgia Ford o pogrešnoj dijagnozi prenosi NY Post. U roku od nekoliko tjedana od redovnog studiranja prešla je na liječenje raka. Georgia je rodom iz Gloucestera u Engleskoj te ima rijedak karcinom koji se zove papilarni karcinom bubrežnih stanica. Karcinom se iz njezinih bubrega proširio napluća, jetru, limfne čvorove i kosti. 

Georgia se prvo javila liječniku nakon što se osjećala bolesno zbog žgaravice, nakon čega se doktor raspitivao o njezinim navikama pijenja alkohola. Doktor ju je pitao pije li puno na što je ona iskreno odgovorila da pije te joj je dao tablete za zaštitu sluznice želuca. Brzo je posumnjala u liječnikovu dijagnozu jer njezini simptomi nisu nestajali čak i kada je prestala piti alkohol. 

Ni tablete nisu pomogle, a neugodnu bol u leđima koju je imala od kolovoza 2020. doktori su dijagnosticirali kao grčeve mišića. Sama Georgia tu je bol pripisala lošem držanju i položaju spavanja. Ipak, sve se promijenilo kada je u listopadu 2021. bol u leđima postala nepodnošljiva i zbog koje nije mogla ni ležati, a danas misli da je to možda bio jedan od znakova problema s bubrezima.

Jedan glavni i zabrinjavajući simptom bio je jaki kašalj koji je često uzrokovao i povraćanje. Zbog povraćanja je smršavjela jer nije mogla zadržati hranu. Unatoč nizu alarmantnih simptoma, liječnici i dalje nisu vjerovali da su oni uzrok ozbiljnog stanja. Georgie je spominjala kako su svaki posjet pokušavali nešto novo, ali da ništa nije bilo uspješno. Rekli su joj da nije bolesna i da je to sve u njezinoj glavi u što ona jednostavno nije vjerovala. 

Naposljetku je završila na hitnoj nakon što je njezin kašalj postao toliko jak da nije mogla hodati ili se penjati stepenicama, a čak je počela iskašljavati i krv. Doktori na hitnoj našli su mrlje na njenim plućima, ali su joj rekli da stanje nije opasno po život. Dobila je uputnicu za pulmologa, ali njezino stanje se naglo pogoršavalo i izgubila je skoro 10 kilograma. Budući da više nije znala kome se obratiti, Georgia je otišla kod privatnog liječnika koji joj je dijagnosticirao papilarni karcinom bubrežnih stanica.

Kad je njezin rak otkriven, već se proširio po cijelom tijelu, izazivajući bezbroj drugih simptoma, poput njezinog tajanstvenog kašlja. Rekli su joj da je njezino stanje neizlječivo zbog čega je Georgia ostala bez riječi i bila je neopisivo tužna. U nastojanju da obuzda rak, započela je imunoterapiju, uključujući dnevne tablete i intravenozno liječenje. Također uz sebe ima prijenosne spremnike kisika kad god izađe, a noću koristi cijev za kisik kojii joj olakšava disanje. 

Njezin cilj je što normalnije živjeti i nastaviti studij prava na jesen. Također je pokrenula GoFundMe kako bi  prikupila sredstava za dvije dobrotvorne organizacije posvećene borbi protiv papilarnog karcinoma bubrežnih stanica. Iako pokušava ostati pozitivna, Georgia ne može nagađati bi li njezina prognoza bila drugačija da su liječnici ranije otkrili bolest. 

Možda te zanima... Haley iz "Moderne obitelji" htjela se ubiti zbog bolesti bubrega i depresije Zdravlje

Papilarni karcinom bubrežnih stanica

Bubrezi rade tako što uklanjaju štetne tvari iz krvi. Papilarni karcinom bubrežnih stanica je rak cijevi koje filtriraju te otpadne produkte iz krvi. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak postoje dvije vrste papilarnog karcinoma bubrežnih stanica, tip 1 koji je češći i sporo raste te tip 2 koji je agresivniji i brže raste. Ovaj karcinom čini oko 15 % svih karcinoma bubrežnih stanica te je najčešći tip raka bubrega. Simptomi mogu uključivati:

  • krv u mokraći
  • bol
  • gubitak težine
  • osjećaj umora
  • vrućicu
  • kvržice na koži.

Simptomi se kod nekih pojavljuju, a kod nekih ne i ponekad se karcinom slučajno nađe tijekom sistematskog pregleda ili skeniranja zbog nekog drugog stanja. Liječenje papilarnog karcinoma bubrežnih stanica za svakog je pacijenta jedinstveno, a najčešće se liječi:

  • Operacijom. Kada se dijagnosticira papilarni karcinom bubrežnih stanica, možda će se operacijom moći ukloniti tumor iz bubrega. U kasnijim fazama operacija može biti teška, a u tom slučaju liječnik preporučuje neke druge mogućnosti.
  • Radijacijom. Zračenje je usmjereno na područje tumora kako bi se ubile tumorske stanice i spriječio njihov ponovni rast.
  • Kemoterapijom. Iako se ne koristi često, može se primijeniti ako operacija nije moguća ili ako se rak proširio. 
Možda te zanima... Kako smanjiti rizik od kronične bolesti bubrega? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.