Zdravlje Simptomi i pomoć 15. svibnja 2022.

"Kako sam od naizgled bezazlene rane dobila tetanus i sva se ukočila"

Foto: shutterstock Naizgled bezazlena ogrebotina iz koje se može razviti tetanus
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tetanus je akutna zarazna bolest koju karakteriziraju bolni mišićni grčevi, najviše na licu i vratu, a potom i cijelom tijelu. Do zaraze dolazi kada spore bakterije tetanusa Clostridium tetani dospiju u u organizam kroz ozljede kože ili sluznice. Stopa smrtnosti je visoka. Naša suradnica N. M. podijelila je svoju priču kako je zbog naizgled bezazlene ogrebotine završila kobno. U članku pišemo koji su simptomi tetanusa i kojem roku treba primiti cjepivo da bi se izbjeglo najgore.

"Prošlog vikenda imala sam projekt selidbe - opremanje stana namještajem i nabavku aparata, koja uključuje i polovni hladnjak. U nedjelju smo prijatelj i ja otišli po jedan polovni kojeg je trebalo ukrcati u kamion. Dok je on (prijatelj) spretno primio teži dio hladnjaka i podigao ga, prepustivši meni onu lakšu stranu, nespretno sam primila metalni stražnji dio koji mi je prorezao dio između kažiprsta i palca. Kako ne bismo zadržavali gospođu koja nam je pridržavala vrata, tako zarivenog u meso nosila sam hladnjak od kamina za selidbu do stana. Ranu sam samo oprala i nastavila sa slaganjem stvari", priča N. M. i nastavlja: 

 | Author: "Oko 11 sati navečer primijetila sam da mi ruka pulsira i da je čudno natečena. Mislila sam najprije da sam se preforsirala, da su mi mišići natekli zbog šarafljenja i premještanja stvari po stanu. Nakon pola sata, primijetila sam da mi se dio desne ruke počeo lagano grčiti no i dalje sam mislila da se radi o upali mišića. Oko jedan u noći kada sam se počela spremati za spavanje nisam mogla držati ništa u desnoj ruci, a dok sam prala zube lijevom rukom, osjetila sam kako mi se vilica čudno grči i da mi koljena klecaju. Još uvijek pod snažnim utiskom da sam se previše iscrpila, legla sam u krevet i upalila seriju. Nisam mogla zaspati, serija nije imala smisla i na nju se nisam mogla koncentrirati, a oko dva sata u jutro snažna bol u desnoj ruci me natjerala da ustanem iz kreveta. Već sam osjećala i da malo teže gutam. Prva stvar koje sam se sjetila bio je tetanus. Znam da su me roditelji, dosta davno kada sam se nabola na ruzinavi čavao, odveli na cijepljenje. Googlala sam simptome i prvi naslov koji sam vidjela je: grčenje mišića i gubljenje svijesti. Pogledam na sat, procijenim adresu najbliže hitne, oblačim hlače, majicu, jaknu i uzimam novčanik. Dolazim na Traumatologiju.

Svi koji su ikad bili na Traumatologiji znaju da je tamo uvijek ludnica. Znaju za rijeku ljudi koja dolazi i odlazi, znaju za duge redove. Ovog puta - sve je mračno i prazno, nema ni žive duše.  Zvonim, zaštitar otvara vrata i pita me što trebam. Govorim da osjećam da mi se tijelo grči i da sam se oko dva poslijepodne porezala na metal. Kažem da znam da je tetanus. Pitao me jesam li nešto slomila i kada sam rekla da nisam uputio me u Vinogradsku jer kao što je poznato oni se bave samo slomljenim kostima. Shvatila sam i da sam u toj gužvi ostavila keš i kartice kod kuće. Zbunjeno sam stajala ispred vrata koja se zatvaraju i počela plakati. Nisam imala ni snage ni mogućnosti doći do Vinogradske u takvom stanju pa sam opet pozvonila. Još sam poniznije pitala zaštitara je li ova rana na ruci, koja nije toliko velika, ali je dovoljna da uzrokuje trešnju mog cijelog tijela, ipak dovoljna da me barem pregledaju. Kaže mi da ću čekati sigurno 24 sata, ali nek' uđem. U glavi mi je prolazila misao, u slučaju da se trebam srušit i dobit najgore trovanje tetanusom ikad - bolje je da se to dogodi upravo ovdje.

Nakon 20-ak minuta primio me mladi liječnik i pitao zašto nisam odmah reagirala kada sam se ozlijedila. Medicinska sestra mi je uzela ruku i dok sam skrivala suze da ih ni doktor ni sestra ne vide, rekli su mi da se cjepivo protiv tetanusa može primiti unutar 24 sata (tako mislim da su rekli, ne mogu tvrditi jer sam fakat već bila izvan sebe i nisam pola toga čula) od ozljede i da je reakcija - ona prva, izuzetno bitna. Medicinska sestra mi je dezinficirala ranu i stavila flaster. Dobila sam cjepivo protiv tetanusa i ostala još 20-ak minuta s njima. U tišini sam prošla pored zaštitara koji mi je zaželio laku noć i sretno. Vratila sam se u stan gdje živim sama s mačkom i shvatila najveću lekciju svoga života. Male pukotine mogu potopiti brodove, a u 21. stoljeću, ako dovoljno brzo ne reagiraš, u apsurdu možeš i izgubit glavu", završila je svoju ispovijest N. M.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Hrđavi oštri predmeti ako prodru kroz kožu mogu uzrokovati tetanus

Što je tetanus?

Tetanus je u narodu poznat i kao "zli grč" jer se bolest manifestira kroz grčenje lica i vrata, a potom i cijelog tijela. Do zaraze bacilom tetanusa Clostridium tetani dolazi kada spore bakterije dospiju u organizam. Spore se nalaze posvuda u zemlji i prašini, a tamo dospijevaju putem izmeta konja i krava. Tetanus često nastaje iz naoko nezabrinjavajućih rana (kao u gore opisanom slučaju), ako je u ozlijeđenom tkivu nizak sadržaj kisika. Rastući, bakterije tetanusa stvaraju otrov. Simptome infekcije uzrokuje upravo otrov, a ne same bakterije.

Tetanus simptomi

Kada postoji opravdana sumnja na tetanus, što znači da je došli do vanjske ozljede ili ugriza životinje najbolje se u što kraćem roku javiti liječniku kako ne bi došlo do komplikacija.

  • Iznenadni grčevi u čeljusti
  • Nevoljno stezanje mišića (mišićni grčevi) - često u želucu
  • Bolna ukočenost mišića po cijelom tijelu
  • Poteškoće s gutanjem
  • Glavobolja
  • Bol u grlu
  • Povišena temperatura i zimica
  • Promjene krvnog tlaka i otkucaja srca
  • Kako se simptomi razvijaju grč izaziva fiksirani smiješak na licu s podignutim obrvama
  • Svijest u većini slučajeva ostaje bistra.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Tetanus se prevenira i liječi cjepivom

Tetanus cjepivo

Cijepljenje protiv tetanusa dio je obvezne imunizacije u dječjoj dobi. Maloj se djeci cjepivo protiv tetanusa daje kao dio obvezatnog cijepljenja koje uključuje cjepivo protiv difterije i pertusisa (hripavca). Odrasli bi trebali dobiti dopunsku dozu cjepiva protiv tetanusa svakih 5 do 10 godina. Osoba nakon ozljede koja u posljednjih pet godina nije dobila dozu cjepiva protiv tetanusa, treba što prije dobiti dozu. Osobi koja nije bila nikada cijepljena ili nije dobila cjepivo prema predviđenom protokolu daje se injekcija tetanusnog imunoglobulina i prva doza od tri mjesečne doze cjepiva. "Rane treba brzo i pažljivo očistiti, osobito ako se radi o dubokim ranama jer prljavština i odumrlo tkivo pomažu rastu Clostridium tetani. Mogu se dati i antibiotici kao što su penicilin i tetraciklin, ali ne kao zamjena za kirurško uklanjanje oštećenog tkiva. Za neutralizaciju otrova daje se imunoglobulin protiv tetanusa. Antibiotici kao što su penicilin i tetraciklin daju se za sprječavanje daljnje proizvodnje otrova", navodi se u MSD medicinskom priručniku za pacijente. Pacijentu se daju i lijekovi za smirenje kako bi se zgrčeni mišići opustili.

Ozbiljni zdravstveni problemi koji se mogu dogoditi zbog tetanusa uključuju:

  • Nekontrolirano/nehotično stezanje glasnica (laringospazam)
  • Slomljene kosti (prijelomi)
  • Infekcije koje je pacijent dobio tijekom posjeta bolnici (infekcije stečene u bolnici)
  • Začepljenje glavne plućne arterije ili jedne od njezinih grana krvnim ugruškom koji je otputovao iz drugih dijelova tijela kroz krvotok (plućna embolija)
  • Pneumonija, infekcija pluća, koja se razvija udisanjem stranih materija (aspiracijska pneumonija)
  • Poteškoće s disanjem, koje mogu dovesti do smrti (1 do 2 od 10 slučajeva su fatalne).

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.