Zdravlje Simptomi i pomoć 10. ožujka 2017.

Osjetljivost na mirise može uzrokovati probleme s pamćenjem

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda ti se ne sviđa miris kreme za ruke tvoje kolegice ili parfema žene koja stoji pored tebe u tramvaju. Dok kod nekih izazivaju samo nelagodu, drugima takvi mirisi mogu biti okidači raznih simptoma, od migrene do teškoća s disanjem.

Australska znanstvenica, dr. sc. Anne Steinemann, odlučila je pobliže proučiti ovu temu. Zamolila je nešto manje od 1100 ljudi da odgovore na niz pitanja o izloženosti proizvodima koji imaju mirise, poput losiona, parfema i sličnih kozmetičkih proizvoda, kao i sredstava za čišćenje i osvježivača zraka. Ispitanici su također trebali opisati eventualne fizičke reakcije izazvane tim proizvodima, prenosi portal health.com.

Osjetljivost je poprilično česta

Rezultati istraživanja, objavljeni u magazinu Preventive Medicine Reports, jasno pokazuju da je osjetljivost na mirise česta i da može biti jako ozbiljna. Tako je trećina ispitanih izjavila da su osjetili jednu ili više zdravstvenih tegoba uzrokovanih mirisom proizvoda kojeg su sami koristili ili mirisom kojeg su osjetili u javnosti.

5 tjelesnih mirisa koje ne smiješ ignorirati

Kao najčešća tegoba istakli su se problemi s disanjem, koje je iskusilo 17% ispitanika. U većini slučajeva radilo se o napadajima kašlja i kratkoći daha.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Četrnaest posto je iskusilo simptome slične alergijskim, poput suznih očiju i nadražene sluznice nosa, 10% je zbog mirisa zaradilo migrenu, a kod 9,5% ispitanih reakcija se odrazila na kožu, u obliku osipa i dermatitisa.

Od astme do problema sa pamćenjem

Pored ovih, češćih, simptoma javili su se i nekim ozbiljniji, ali, srećom, manje učestali. Tako su se na popisu kojeg su stvorili ispitanici našli i napadaji astme, probavne tegobe, razni neurološki simptomi (vrtoglavica, nesvjestica...) i kognitivni problemi, poput problema s pamćenjem i koncentracijom.

Čak 8% ispitanih je kroz proteklih godinu dana izostalo s posla ili izgubilo posao zbog simptoma uzrokovanih mirisima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Na temelju rezultata istraživanja, mogu jasno zaključiti da osjetljivost na mirise uzrokuje neposredne i teške zdravstvene tegobe, koje potencijalno mogu ugroziti radnu sposobnost čovjeka", izjavila je Steinemann.

Baci osvježivače zraka

Ako se prepoznaješ u ovim simptomima, za početak, riješi se osvježivača zraka i što više provjetravaj prostorije u kojima boraviš.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Povezanost između migrene i osjetljivosti na mirise

Što se tiče sredstava za čišćenje, pokušaj ih u što većoj mjeri zamijeniti "starim metodama", poput čišćenja soda bikarbonom i octom. Također, ako primijetiš da se na radnom mjestu koriste osvježivači koji ti škode, ne ustručavaj se to reći. Na kraju krajeva, ljudima koji su osjetljivi oni znatno smanjuju produktivnost.

Do mirisne kupaonice uz pomoć ulja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.