Zdravlje Sklopi #Pinkypromiss- obećanje koje život znači! 07. studenoga 2022.

Sve što treba znati o oralnoj kemoterapiji za rak dojke

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oralna kemoterapija može se koristiti kod kuće za liječenje raka dojke. Kako bi se obavila kemoterapija prije su oboljeli morali ići u liječničku ordinaciju ili bolnicu kako bi dobili intravenoznu (IV) infuziju ili injekciju. Kemoterapija u bolnici je u nekim slučajevima odbijala osobe od liječenja jer iziskuje angažman, tako da je kemoterapija koja se može uzimati kod kuće velika prednost.

Oralna kemoterapija je lijek za uništavanje raka u obliku tablete. Lijek djeluje na sličan način kao i drugi lijekovi za kemoterapiju, ciljajući na rak i druge stanice kako bi usporio ili zaustavio rast raka. Osoba će i dalje imati nuspojave kemoterapije i trebat će redovito posjećivati liječnika. Kemoterapijske lijekove je važno uzimati prema redovnom rasporedu, onako kako ih je liječnik propisao. Činjenica da je lijek u obliku pilule, a ne intravenske infuzije, ne znači da je manje jak ili da je manje vjerojatno da će naškoditi osobi, ako ga nepravilno koristi.

Neki primjeri oralnih kemoterapija za rak dojke uključuju:

  • ciklofosfamid
  • etopozid
  • kapecitabin
  • metotreksat natrij

Kako oralna kemoterapija postaje sve popularnija, znanstvenici nastavljaju razvijati više opcija kemoterapije temeljenih na tabletama.

Prednosti oralne kemoterapije za rak dojke

Osoba s rakom dojke može imati nekoliko koristi od oralne kemoterapije. Moguće koristi uključuju:

  • Učinkovitost. Mnogi oralni kemoterapijski lijekovi za rak dojke su reformulacije tradicionalnih kemoterapija i imaju sličnu učinkovitost. Većina istraživanja pokazuje da ti lijekovi dobro djeluju. Međutim, specifična učinkovitost lijeka ovisi o vrsti raka dojke.
  • Sigurnost zbog covida. Tijekom pandemije COVID-19 izbjegavanje bolnica i medicinskih ordinacija može usporiti širenje virusa, što je osobito važno za oboljele od raka s oslabljenim imunološkim sustavom. Oralna kemoterapija može smanjiti broj posjeta liječniku i vrijeme provedeno u bolnici.
  • Praktičnost. Osobe s rakom dojke možda će preferirati oralnu kemoterapiju jer štedi vrijeme. Ne moraju se oblačiti, sjediti u prometu, pronaći parkiralište i odreći se većeg dijela dana za kemoterapiju.
  • Manje boli. Za neke ljude kemoterapije su zastrašujuće ili bolne, a interakcija s liječnicima stresna. Nasuprot tome, uzimanje kemoterapije kod kuće može biti ugodnije.
  • Zemljopisna pogodnost. Za osobe koje žive u ruralnim regijama ili nemaju jednostavan pristup bolnicama puno znači, ako mogu uzimati kemoterapiju kod kuće.
  • Cijena. Budući da oralna kemoterapija zahtijeva manje sredstava, može biti pristupačnija. To ovisi od države koje lijekove i troškove liječenja pokriva. 
  • Manji medicinski resursi. Tradicionalna kemoterapija zahtijeva najmanje jednog liječnika za provođenje liječenja, dok ovako osoba može sama uzimati oralnu kemoterapiju. Ova neovisnost može biti posebno važna u vrijeme smanjene dostupnosti liječnika i bolnica, kao što je bilo tijekom pandemije.
  • Više vremena s odabranim osobama. Odlazak na kemoterapiju može zahtijevati da osoba pola dana provede izvan kuće. Oralna kemoterapija znači da se ljudi mogu podvrgnuti liječenju sa svojim voljenima u udobnosti svojih domova.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Tablete

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.