Zdravlje 27. lipnja 2013.

Oprez žene, muškarci su u menopauzi!

100390559
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Andropauza se definira kao stanje pridruženo starenju muškarca karakterizirano nedostatkom muških hormona, što može rezultirati padom kvalitete života i nepovoljnim učincima na brojne organe. O samim simptomima andropauze, njezinoj dijagnozi, ali i liječenju razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog društva za menopauzu i andropauzu Hrvatskog liječničkog zbora, profesorom dr. sc. Srećkom Ciglarom

Promjene fizičkog i psihičkog stanja organizma

Simptomi andropauze, odnosno postupnog snižavanja razine androgena u muškarca koji stari mnogobrojni su, a dio njih otpada na proces starenja te je zajednički za oba spola. 'Tako tek nekoliko posto muškaraca može imati valove vrućine slične ženskima u menopauzi, dok gotovo 30-40 posto njih ima povremene valove vrućine značajno rjeđe nego što ih imaju žene. Sastav tijela starenjem organizma se mijenja pa se tako mišićna masa smanjuje, masno se tkivo uvećava, javljaju se bolovi u zglobovima i mišićima te opadanje kose. Opća energija i snaga opadaju, umor raste, a na seksualnom planu slabe libido i erekcija te se količina sjemena smanjuje', navodi prof. Ciglar. Na psihičkom planu također dolazi do promjena, odnosno opadaju raspoloženje, motivacija, mogućnost prisjećanja i zapamćivanja, raste sklonost depresiji te se pogoršava san.

Dijagnoza muške menopauze postavlja se putem informacija dobivenih razgovorom, specifičnim upitnikom, kliničkim pregledom i iz rezultata laboratorijskih pregleda hormona iz krvi. 'Određene endokrine i kronične bolesti, kao i uporaba nekih lijekova mogu imati simptome slične andropauzi te ih valja razmotriti u dijagnostičkom postupku. Danas su mogućnosti hormonskog liječenja ustanovljene andropauze velike, ali valja biti kritičan pri uporabi hormona', tvrdi prof. Ciglar te dodaje kako treba liječiti samo one pacijente kod kojih je razgovorom, testiranjem, pregledom i laboratorijskom analizom dokazana andropauza, a isključena su druga slična stanja te je procijenjen rizik od korištenja hormona.

Osnovu liječenja čini nadoknada testosterona

U slučaju nazočnih simptoma, u obilju postupaka i lijekova od kojih su neki još u fazi ispitivanja, za liječenje se najčešće koristi muški hormon testosteron. On je posebice važan činitelj seksualne funkcije, jer ne samo da je u ranoj mladosti odgovoran za rast i normalan razvitak muškog spolnog organa, nego se njegov učinak cijelog života očituje na održavanju njegove reprodukcijske funkcije. 'Tako testosteron potiče želju i raspoloženje za seks, potiče živce i unutarnji sloj kanala krvne žile na izlučivanje tvari što dovodi krv u penis i na taj ga način uvećava. Ima udjela i u održavanju takvog njegovog uvećanog volumena potičući mehanizme koji ne dopuštaju otjecanje krvi iz penisa. Stoga se stručno svrstava i u središnje i u periferne činitelje uvjeta za primjerenu erekciju.'

Jedna trećina poteškoća s erekcijom posljedica je preniske razine muških hormona pa stoga kod svakoga s takvim poteškoćama treba odrediti testosteron iz krvi. Ako se ustanovi niska koncentracija testosterona, prva linija liječenja upravo je njegova nadoknada. 'Biološki postoji značajna individualnost u potrebama razine testosterona, ali isto tako se zna da su npr. za želju za spolnim odnosom potrebne niže koncentracije testosterona, za spontane i noćne erekcije nešto više, a najviše su razine testosterona potrebne za erekcije uz vizualnu erotsku stimulaciju.'

Na sljedećoj stranici pročitaj kako se provodi liječenje te koji su njegovi pozitivni učinci. 

Hormonsko nadomjesno liječenje

Glavni je preduvjet za liječenje uz navedeno da muškarac ima zdravu prostatu, što se utvrđuje pregledom i određivanjem krvnog biljega PSA. Ako su rezultati pretraga uredni, odnosno ne ukazuju ni na kakvu zapreku za hormonsko nadomjesno liječenje, ono može započeti. 'Neophodno je nakon nekoliko mjeseci kontrolirati razinu testosterona i PSA, kako bi se potvrdila odgovarajuća doza preparata i njegov učinak na prostatu. Tijekom prve godine liječenja potrebna je kontrola svakih šest mjeseci, a ako ona ukaže na uredne nalaze, može se nakon toga provoditi jednom godišnje.' Uz navedene temeljne mjere, mogu se pratiti i testirati masnoće u krvi, mišićna i koštana masa, energija, raspoloženje, spoznajne i memorijske funkcije, kvaliteta sna, seksualne funkcije i osjećaj opće kvalitete života.

Samo liječenje se provodi najmanjim učinkovitim dozama, prateći klinički efekt uz stalnu kontrolu s ciljem uspostave fizioloških (normalnih) koncentracija testosterona. Osim doze muških hormona, postoje i brojni pripravci za uzimanje na usta, gelovi za kožu, injekcije u mišić te potkožni implantati, a kao najsigurniju i najpopularniju metodu za svakodnevnu uporabu prof. Ciglar preporučuje kožni gel ili dugooslobađajući testosteron koji se injicira u mišić svaka tri mjeseca.

Povoljni i nepovoljni učinci liječenja

'Povoljni su učinci liječenja redukcija masnog tkiva, poboljšanje korištenja šećera, bolje održavanje mase i strukture kostiju, mogući učinak na poboljšanje prisjećanja, pamćenja, spoznajnih funkcija, porasta želje i raspoloženosti za seks, poboljšanje erekcije i porast opće kvalitete seksualne funkcije, moguće usporavanje ateroskleroze i njezinih posljedica (infarkt, moždani udar).'

Neželjeni učinci se očituju dobroćudnim porastom mase prostate, poticanjem rasta mogućeg, već postojećeg raka prostate i prevelikim brojem krvnih stanica. 'Eventualni nastanak kliničkog raka prostate iz ranije nazočnog početnog karcinoma jedina je stvarna opasnost od hormonskog nadomjesnog liječenja muškim hormonom, koja se otklanja pregledom prije početka liječenja i redovitim kontrolama tijekom liječenja', upozorava prof. Ciglar.

Kako uspješno usporiti starenje

Uspješno se starenje, odnosno usporavanje starenja ostvaruje, tvrdi prof. Ciglar, fizičkom, psihičkom i seksualnom aktivnošću kao trima temeljnim zahvatnim točkama. 'Uz to slijede zdrava i uravnotežena prehrana,uredan indeks tjelesne mase i krvni tlak, redukcija stresa te napuštanje loših navika kao što su pušenje, prekomjerno korištenje alkohola i droge.' Redovita medicinska kontrola, primjereno liječenje i nadoknada hormona u indiciranim slučajevima također pridonose općoj kvaliteti života u procesu starenja.

'Danas znamo da su genetski čimbenici odgovorni za dugovječnost u samo 25 posto slučajeva, što
znači da je veći dio odgovornosti za uspješno starenje na nama samima. Uz ostale preduvjete uspješnog starenja, nadoknada muških hormona u indiciranim slučajevima jasne simptomatologije i diferentnih laboratorijskih nalaza uz individualni pristup i egzaktnu kontrolu, predstavlja jedan od učinkovitih postupaka poboljšanja psihofizičke kvalitete života muškarca.'
Prema preporukama svjetskih međunarodnih društava koja se bave problematikom muškarca te temeljem dostupnih dokaza, primjena muških hormona u svrhu nadoknade u indiciranim slučajevima se smatra učinkovitom i sigurnom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.