Zdravlje Simptomi i pomoć 20. ožujka 2017.

Opasno debela nacija: Održana prva konferencija "Hrvatski dan debljine"

Foto: Guliver/Shutterstock Svjetski dan debljine obilježava se 4. ožujka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako u Hrvatskoj preveliku tjelesnu masu ima 64% muškaraca i 52% žena, a preveliku tjelesnu masu ima i 19% djece upozoreno je u petak 17. ožujka na konferenciji "Hrvatski dan debljine", održanoj u Zagrebu.

Sudionici konferencije govorili su što je dosad učinjeno u liječenju debljine te koje su posljedice nedovoljne prevencije i kako utjecati na promjenu životnog stila kako bi se smanjio broj pretilih osoba.

Dijabetolog Željko Metelko rekao je kako se radi o svjetskoj pandemiji i da se u rješavanje problema pretilosti trebaju uključiti i Vlada i Ministarstva zdravstva, civilnog društvo i Crkva jer je pretilost ozbiljan problem koji skraćuje život, a u budućnosti će imati katastrofalne posljedice na zdravstveni proračun.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mirna Šitum, pročelnica zagrebačkog Ureda za zdravstvo, istaknula je da je prekomjerna tjelesna težina jedan je od vodećih problema što utječe na opće zdravstveno stanje i pojavu kroničnih nezaraznih bolesti, koje su posljedica debljine i najčešći razlog pobola građana. "Zagreb niz godina nastoji utjecati na smanjenje prekomjerne težine svojih građana. U Zagrebu dugo radimo na tom planu. U velikim zdravstvenim centrima osnivaju se ambulante za debljinu, u njima rade multidisciplinarni timovi koji dijagnosticiraju stanje i liječe ljude koji već imaju posljedice zbog debljina, kroz visoki tlak i poremećaje u kardiovaskularnom sustavu", rekla je Šitum.

Izračunaj svoj indeks tjelesne mase

U suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine u Domu zdravlja Centar otvoreno je savjetovalište, kako bi na razini primarne zaštite bilo dostupno svim građanima, da ne moraju ići u bolnicu radi tog problema. Također, zbog smanjenja prekomjerne težine u djece u zagrebačkim je dječjim vrtićima i osnovnim školama uvedena zdrava prehrana.

Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine smatra da je u borbi protiv pretilosti važno umrežavanje medicinskih stručnjaka, udruga koje se bave tim problemom i pacijenata.

Obilježavanje Hrvatskog dana debljine je organizirao Grad Zagreb u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine i podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Preuzmi jelovnik za mediteransku dijetu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.